Joni Mikkonen: paita kattoon

Kuva: Akaa-Volley

Lentopalloseura Akaa-Volley jäädyttää Joni Mikkosen pelinumeron.

Mikkosen paita nostetaan Akaa Areenan kattoon lauantaina 12. marraskuuta. Viimeiseksi jääneellä kaudellaan Mikkonen esiintyi pelinumerolla 1.

Mikkosen lentopallon Mestaruusliigan juhlaottelussa Akaa-Volley saa vieraakseen Vantaa Ducksin.

Suomalaisessa lentopalloilussa pelinumeron jäädyttäminen on melko harvinaista. Aiemmin paidan ovat saaneet kattoon ainakin Toni Kankaanpää ja Petteri Laurila (Vantaa Ducks / Korson Veto), Antti Esko (VaLePa) Aki Riihimäki (Pielaveden Sampo) sekä Matti Oivanen ja Jukka Vehviläinen (Hurrikaani-Loimaa).

Mikkonen on Akaa-Volleyn seuraikoni, mutta hän ehti pitkällä urallaan pelata myös muissa seuroissa ja yhden kauden ajan Bundesliigassakin.

Pirkanmaalta maailmalle ja takaisin

Yleispelaajana ja hakkurina uraa luonut Joni Mikkonen aloitti lentopalloilun Viialan Pyryssä ja A-Volleyssa. Vartuttuaan hän pelasi useassa suomalaisseurassa ja vuoden saksalaisessa Moerser Sportclubissa ammattilaisena. Mikkonen palasi kotiin 2010-luvun puolivälissä. Hän oli mukana nostamassa Akaa-Volleyn Mestaruusliigaan ja viime keväänä seuran ensimmäiseen SM-mitaliin, pronssiin.

– Totta kai viime kevään pronssimitalin ratkeaminen oli sykähdyttävä hetki. Mutta parhaiten omaa sydäntä liikautti kevät 2017, jolloin Akaa-Volleyn nousu Mestaruusliigaan varmistui, Mikkonen sanoo.

Mikkosen saavutuksia:

– useita SM-mitaleita juniorisarjoissa
– SM-pronssi 2010, Isku-Volley
– ammattilaisena Saksan Bundesliigassa 2010-2011, Moerser SC
– SM-kulta 2012, VaLePa
– Mestaruusliigan pistepörssin ykkönen 2012-13, Saimaa-Volley
– Akaa-Volleyn kapteeni kevääseen 2022 saakka
– Mestaruusliigan pistepörssin ykkönen 2018-19, Akaa-Volley
– SM-pronssi 2022, Akaa-Volley
– liigaotteluita 319, pisteitä 3 255

Kun lentopalloilija on pelannut niin pitkään kuin Mikkonen, voisi kuvitella, ettei ole helppo löytää mieleen jääneitä yksittäisiä tilanteita. Pari sellaista sankari kuitenkin muistaa ilman aikalisää.

– Saksan Cupin välierä, jonka hävisimme, on hyvin muistoissa. Viides erä venyi aina 30 pinnan tienoille. Oli siinä jännittämistä. Ja toisena tietenkin tulee mieleen VaLePassa voitettu Suomen mestaruus. Sydämen rytmihäiriöt estivät pelaamiseni ratkaisupeleissä. Otteluiden seuraaminen sivusta oli tiukka paikka.

Akaa-Volleyn joukkueeseen palattuaan Jonilla oli erityinen merkitys joukkueelle – hänet valittiin kapteeniksi jokaisen kauden alussa. Ulospäin kapteeni on näkyvässä roolissa joukkueen keulakuvana, ensisijaisena kommenttien antajana ja yhteistyöverkostojen luojana. Joni on tämänkin puolen hoitanut aina kunnialla.

Akaa-Volleyn apuvalmentajana toimiva Ossi Heino korostaa Mikkosen merkitystä.

– Vaikka lentopalloa voikin tarkastella analyyttisesti ja palastella teknisiin suorituksiin, joukkueen olennaisin dynamiikka tapahtuu ihmisten välillä, näkyvän huomion katveessa. Kapteenina Joni onnistui hitsaamaan henkilökemioita yhteen. Omalla esimerkillään hän osoitti yhteisen suunnan ja vaatimustason jokaisen tekemiselle, Heino arvioi.

– Jonista välittyvät rakkaus lajiin, intohimoinen suhtautuminen pelin kauneimpiin ja tehokkaimpiin yksityiskohtiin, lisää Heino.

Kun Mikkoselta kysyy, kenelle hän haluaa osoittaa kiitoksensa, vastauksessa nousevat esiin kaikkein läheisimmät.

– Totta kai uran aikana kohtaamani valmentajat ja pelikaverit ansaitsevat kiitokset. Samoin esimerkiksi Akaa-Volleyn talkooväki ja hieno kannattajakunta. Olen ollut etuoikeutettu saamastani kannustuksesta. Erityiskiitos menee kuitenkin vanhemmilleni ja perheelleni. Ilman läheisiltä tullutta tukea en olisi tätä kaikkea päässyt kokemaan, sanoo Mikkonen.

Teksti: Lentopallo.info, Akaa-Volley (Harri Mattila)