Sammelvuo Mestarien liigan 2023 voittajaksi

Kuva: CEV.eu

Tuomas Sammelvuosta on tullut Euroopan tärkeimmän lentopallon seurajoukkuekilpailun Mestarien liigan voittaja vuosimallia 2023.

Sammelvuon valmentama ZAKSA Kedzierzyn-Kozle voitti Torinossa käydyssä Mestarien liigan loppuottelussa Jastrzebski Wegielin erin 3-2.

Myös Jastrzebskissa on suomalaisväriä, sillä Eemi Tervaportti pelaa joukkueessa passarina. Loppuottelussa Tervaportti tuli vaihdosta kentälle jokaisessa erässä.

Sammelvuo on ensimmäinen suomalainen, joka voittaa Mestarien liigan sekä pelaajana että valmentajana. Mestarien liigan voitto on ZAKSAlle kolmas peräkkäinen.

– Olen iloinen koko seuran ja kannattajien puolesta, Sammelvuo sanoi Volleynewsin mukaan.

– Monet joukkueen pelaajista ovat saavuttaneet paljon, mutta tekevät töitä nöyrästi. Joukkue on hyvä valmennettava. Se ei ole itsestään selvää paljon voittaneessa joukkueessa. Tämä on vahva seura, ja on kunnia saada valmentaa sitä.

Molemmat loppuottelujoukkueet ovat puolalaisia. ZAKSAlla oli revanssin paikka, sillä se hävisi Jastrzebskille Puolan lentopalloliigan loppuotteluissa.

– Kausi oli todella vaikea. Pelasimme paljon ja jouduimme käymään läpi mahdollisimman vaikean tien. Hävisimme Puolan liigan loppuotteluissa, mutta aloimme tehdä sen jälkeen yhä kovemmin töitä ja palauduimme henkisesti. Emme olleet tyytyväisiä liigan finaaleihin, joten joukkueella oli halu näyttää se, kertoi Sammelvuo.

Suomalaisista lentopallon Mestarien liigaa ovat olleet aiemmin voittamassa Sammelvuo ja Riikka Lehtonen.

Naisten Mestarien liigan 2023 voitti VakifBank Istanbul, joka löi loppuottelussa Eczacibasin erin 3-1.

Suomalaisia palloilun eurocupvoittajia

Suomella on ollut ja on edelleen paljon korkealuokkaisia pelaajia globaaleissa joukkuepalloiluissa. Eurocupien voitot ovat kuitenkin melko harvassa.

Tuomas Sammelvuo voitti pelaajana lentopallon Mestarien liigan ranskalaisessa Toursin joukkueessa ja CEV Cupin italialaisessa Cuneossa.

Lisäksi lentopallon eurocupin ovat suomalaisista voittaneet Riikka Lehtonen (kaksi kertaa Mestarien liiga ja kerran Challenge Cup), Lauri Kerminen (CEV Cup) ja Laura Pihlajamäki (Challenge Cup).

Suomen koripalloliitto ei pidä erityisesti kirjaa eurocupin voittaneista suomalaisista. Koripalloliiton ja lajilegenda Pentti Salmen kanssa saimme kuitenkin kaivettua mielenkiintoisia knoppeja.

Hanno Möttölä oli ensimmäinen suomalainen koripallon NBA-pelaaja. NBA-ura ei lähtenyt kuitenkaan kahdessa kaudessa lentoon. Euroopassa sen sijaan tapahtui myöhemmin. Möttölä oli Moskovan Dynamon paidassa voittamassa ULEB-cupia. Vuosi oli 2006.

Valmentaja Henrik Dettmann puolestaan johdatti Mitteldeutscher BC:n mestaruuteen FIBAn Euroopan cupissa 2004.

Mitä tulee suomalaisiin voittajiin globaalien joukkuepalloilujen eurooppalaisissa seurajoukkuekilpailussa, ovat jalkapalloilijat Jari Litmanen ja Sami Hyypiä omassa kastissaan.

Litmasen edustama alankomaalaisjoukkue Ajax voitti Euroopan arvostetuimman kisan, Mestarien liigan, keväällä 1995.

”Litti” oli vuosien ajan yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista. Eurocupeissa hän juhli myös UEFA Super Cupin (Ajax ja Liverpool) ja UEFA Cupin (Liverpool) voittoja.

Sami Hyypiä ja englantilainen Liverpool juhlivat Mestarien liigan voittoa vuonna 2005. Finaalivoitto tuli legendaariseen tapaan. Tauolla Liverpool oli AC Milania vastaan tappiolla 0-3, mutta nousi tasoihin ja rangaistuspotkukilpailussa voittoon.

Liverpoolissa Hyypiä voitti myös UEFA Cupin ja UEFA Super Cupin.