Pääkaupunkiseutu menettää viimeisenkin lentopallon pääsarjajoukkueensa

Lentopallojoukkue Vantaa Ducksin hiljaiselo päättyi perjantaina, ja se päättyi odotettuun uutiseen. Ducks ei lähde Mestaruusliigaan kaudelle 2024-25.

Ducks tiedotti, ettei se aio hakea liigapaikkaa. Taustalla ovat taloudelliset syyt.

Päättyneellä liigakaudella Ducks jäi miesten pääsarjan viimeiseksi. Hävittyään esikarsinnan Karelian Hurmokselle se oli joutumassa varsinaiseen liigakarsintaan. Karsintoja ei kuitenkaan tullut, koska 1-sarjan voittajalla, Murikoilla, ei valmennuskeskuksen joukkueena ole nousuoikeutta.

Ducksin toiminta on ollut jo jonkin aikaa tappiollista niin urheilullisesti kuin taloudellisesti.

– Yleistä taloustilannetta kohdannut voimakas lama on vaikuttanut moniin rakennusalan yrityksiin, jotka ovat vuosikausia sponsoroineet Vantaa Ducksia. Näin seuran liigatoiminnan varainhankinta on vaikeutunut, Ducks kertoi tiedotteessaan.

Ducksin taustalla on Korson Veto -yhdistys. Yhdistys lähtee hakemaan Ducksille paikkaa 1-sarjaan, ja tavoitteena on paluu Mestaruusliigaan. Puheenjohtaja Ari Koskenojan mukaan 1-sarjassa jatketaan seuran talouden vakauttamista, rakennetaan uutta strategiaa ja vahvistetaan sponsoririntamaa.

Korson Veto ja Vantaa Ducks ovat olleet pääkaupunkiseudun ainoa edustaja miesten lentopalloliigassa yli vuosikymmenen ajan. Vuonna 2004 tuli SM-pronssia, silloin vielä Vedon nimellä. Edustusjoukkueesta tuli Ducks vuonna 2016.

Kauden 2023-24 päätyttyä Ducksin leiristä ei juuri kuulunut julkisuuteen. Päävalmentaja Juho Rajalan päätös ja avainpelaaja Kalle Katteluksen siirtyminen toisaalle olivat kuitenkin selviä enteitä tulevasta.

Päättyneellä kaudella lentopallon miesten Mestaruusliigassa pelasi kymmenen joukkuetta. Näillä näkymin lentopalloliiga jää ensimmäisen kerran vuosiin ilman pääkaupunkiseudun joukkuetta. Naisten liigassa viimeisin pääkaupunkiseudun ryhmä on Helsinki Volley, joka putosi heti ensimmäisellä kaudellaan 2021-22.

Pääkaupunkiseudulla, etenkin Helsingillä, on komeat lentopalloperinteet, mutta sitten vuoden 2004 SM-pronssin ei ole liigamitaleita tullut. Viimeisin helsinkiläinen liigamitalisti on Poliisien Palloseura, joka otti pronssia miesten liigassa vuonna 1995.