Lentopalloliiga palaa Helsinkiin – kuiva kausi kesti 20 vuotta

Helsinki palaa vihdoin lentopallon pääsarjaan. Kun Helsinki Volley astuu torstaina naisten Mestaruusliigassa kentälle, nähdään liigassa helsinkiläinen joukkue ensimmäisen kerran 20 vuoteen.

Helsinki Volley vaalii Naarasleijonien ja PPS:n perinteitä. Vuonna 2009 perustettu seura on tähdännyt liiganousuun perustamisestaan lähtien. Nousu toteutui viime keväänä, kun Helsinki Volley voitti naisten 1-sarjan.

Lentopalloilulla on varsin ei-helsinkiläinen maine, mutta suuressa kuvassa se on vain harhaa. Pääkaupungilla on mittavat lentopalloperinteet.

Kun Suomessa alkoi olla varsinaista kilpalentopalloilua 1950-luvulla, Eiran Riento, Helsingin Ponnistus ja Käpylän Lentopalloilijat pitivät naisten sarjoissa kovaa komentoa. Miehissä ensimmäiset menestyjät olivat Helsingin Tarmo ja Koiton Riento.

Wartti, Elite ja Kiri-60 nousivat naisten sarjoissa mitaleille 60- ja 70-luvuilla. Miesten kentillä kansalliseen kärkeen nousivat Johanneksen Pojat ja Lautta-Pojat.

Toistaiseksi viimeinen helsinkiläinen lentopallon miesten Suomen mestari on Hesa. Hesa, joka oli syntynyt JoPon ja LaPon fuusiona, otti hopeaa vuonna 1984 ja pani seuraavana vuonna paremmaksi voittamalla SM-kultaa. Vuonna 1986 Hesa täydensi mitaliputkensa pronsseilla.

Katso tästä Ylen video vuoden 1985 ottelusta Hesa-PNMKY, katsomossa lentopallon ykkösfani, presidentti Mauno Koivisto

Helsingin lentopalloedustus kasvoi 80-luvulla, kun Poliisien Palloseura (PPS) nousi pääsarjaan, ja Hesa alkoi tehdä hyvää jälkeä myös naisten mestaruussarjassa. Hesan naiset juhlivat SM-kultaa 1990 ja PPS miesten pronssia 1995.

Kuiva kausi seurasi 90-luvun hiipumista

PPS otti suuren harppauksen siirtymällä 90-luvun alussa Urheilutalon parketilta upouuteen Eurohalliin (nykyisin Pasilan urheiluhalli), jolla oli vahva lentopalloleima. Noste oli valitettavan lyhytaikainen. Eurohallin talous romahti, ja PPS yritti vielä Espoon puolella, kunnes konkurssi tuli 1998.

Hesankin hiivuttua PuMa-Volley pistäytyi vielä pääsarjassa. PuMan naiset pelasivat liigassa 1997-1998. Viimeisin miesten liigassa pelannut helsinkiläisseura on lyhytikäinen Helsinki Rocks, joka luopui sarjapaikastaan 2001.

Helsinki on ollut siis ilman miesten liigaseuraa 20 vuotta ja ilman naisten pääsarjajoukkuetta vielä vähän kauemmin.

Nykyisin PuMa on Helsingin vahva seura. PuMan naiset pelaavat 1-sarjassa, ja nuori miesten ryhmä tahkoaa 2-sarjaa. PuMan miehet tekevät yhteistyötä naapuripaikkakunnan liigaseuran, Vantaa Ducksin, kanssa.

Helsinki Volley debytoi liigassa 23. syyskuuta

Helsinki Volley varmisti naisten 1-sarjan mestaruuden huhtikuussa 2021. Joukkueenjohtaja Jaana Ylitalon mukaan seura ei epäröinyt liigahakemuksen lähettämistä.

– Liigapaikka on pitkäaikainen unelma, ja nyt on oikea aika, Ylitalo sanoi Lentopallo.infolle keväällä.

– Vahvuutemme kauden aikana oli ehdottomasti tasaisuus. Koronavirustartuntoja ei ollut, mutta altistumisten takia jouduimme välillä rukkaamaan kokoonpanoa. Joukkuehenki oli hyvä, eikä heikkoja lenkkejä ollut, Ylitalo täsmensi.

Joukkueen ykköshankinta ensimmäiselle liigakaudelle on venäläinen passari Irina Melnitshuk. Liigakokemusta omaavia hankintoja ovat Jemina Jäärni, Ava Leiniö ja Janica Helenius. Saksalainen Dirk Sauermann valmentaa.

Helsinki Volley saa kauden 2021-2022 avauksessa kovimman mahdollisimman tasonmittauksen – vastaan tulee Suomen mestari LP Viesti. Helsinki Volley pelaa kotiottelunsa Töölön Kisahallissa.