Neljä ottelua, neljä voittoa: Suomen lentopallonaisilla kulkee kesäliigassa

Kuva: CEV.eu

Suomen naisten lentopallomaajoukkue voitti Latvian Euroopan hopeisen liigan ottelussa lauantaina. Ottelu päättyi erin 3-1.

Budapestissa käydyn kamppailun ensimmäiset erät kuuluivat suomalaisille. Sinivalkoiset voittivat ne selvin sävelin 25-14 ja 25-18. Latvia pääsi karkumatkalle kolmannessa erässä, eikä Nikolas Buserin valmentaman Suomen loppukiri aivan riittänyt (22-25).

Neljännessä erässä Suomi palautti asiat päiväjärjestykseen ja varmisti otteluvoiton viemällä erän pistein 25-22. Ottelu kesti hieman alle kaksi tuntia.

Suomen avauskuusikossa pelasivat passari Kaisa Alanko, hakkuri Yasmine Madsen, keskitorjujat Taija Tikka ja Netta Rekola sekä yleispelaajat Ada Aronen ja Emilia Kääntä. Liberona toimi Netta Laaksonen.

Madsen oli Suomen pisteykkönen 18 merkinnällään. Tehokkaimmat olivat Madsen ja Rekola: kummallekin tuli teholukema +14. Eniten aloitussyötön vastaanottoja kertyi Käännälle.

Heini Ahtola tuli neljännen erän aloituskuusikkoon Arosen tilalle. Vaihdossa aloittaneista kentällä kävivät myös Emmi Jalonen, Neea-Maria Joki ja Saana Lindgren.

Marta Levinska nousi latvialaisryhmän ahkerimmaksi pisteentekijäksi (22). Latvian kokoonpanossa olivat myös Arctic Volleysta tuttu Paula Neciporuka ja ensi kaudeksi Hämeenlinnan Lentopallokerhoon siirtyvä Megija Dambrehte.

Suomella olivat alla voitot Luxemburgista ja Portugalista. Hopeisessa liigassa eli maajoukkueiden välisten kesäliigojen alimmalla tasolla Suomi pelaa vielä Unkaria ja Färsaaria vastaan. Vastustaja sunnuntaina on Unkari, joka on Suomen ohella kisan ainoa tappioton joukkue toistaiseksi.

Suomen valmentaja Buser piti Latvian kaatamista työvoittona ja nosti hattua Latvian odotettua paremmalle pelaamiselle. Unkari on sunnuntaina vielä kovempi vastustaja.

– Kolmen pisteen voitto oli tietysti tärkein asia Latvia-ottelussa. Tarvitsemme parempaa pelaamista, kun vastaan tulee Unkari. Erityisesti meidän on saatava heidän hyökkäyksensä kuriin ja oma nelospaikkamme toimimaan, sanoi Buser.

Suomi voitti Unkarin

Kahden liigaviikonlopun jälkeen Suomi on Euroopan hopeisen liigan ainoa tappioton joukkue, sillä myös Unkari kaatui. Suomi voitti kotijoukkueen erin 3-1 sunnuntaina.

Suomella oli hyvä mahdollisuus 3-0-voittoonkin, mutta kolmannen erän lopun turhat virheet käänsivät erän Unkarille. Suomi maksoi potut pottuina neljännessä setissä ja nousi tappioasemasta riemukkaaseen voittoon.

Aloituskuusikko Suomella oli sama kuin Latvia-ottelussa. Myös libero oli sama, Netta Laaksonen.

Madsen takoi sunnuntaina peräti 29 pistettä ja saavutti loistavan teholukeman +26. Myös Rekola (13), Aronen ja Kääntä (molemmat 10) pääsivät kaksinumeroisiin lukuihin. Vaihdossa aloittanut keskitorjuja Bettina Yli-Sissala puolestaan syötti kolme ässää.

Kunhan Suomelle ei koidu ensi viikolla sokkitulosta ottelusta Färsaaria vastaan, kesäliigan alkusarja sujuu ilman tappioita ja pistemenetyksiä. Alkusarjan kaksi parasta joukkuetta selviytyvät kaksiosaiseen loppuotteluun, joten Suomen finaalipaikka on äärimmäisen lähellä.

Kesäliigan jälkeen Suomella ovat edessä ensimmäiset EM-karsintaottelut, joissa vastaan asettuvat Sveitsi ja Saksa. Toiset kaksi karsintakamppailua käydään vuonna 2025.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue pelasi kesäliigojen kakkostasolla Euroopan kultaisessa liigassa. Tilille tuli kolme voittoa ja kolme tappiota. Olli Kunnarin valmentama miehistö ei selviytynyt alkusarjasta lopputurnaukseen.

Yhtenä lopputurnauksen osajärjestäjänä Suomi ei osallistu EM-karsintoihin, jotka alkavat loppukesästä. Lentopallon miesten EM-kisat 2026 pelataan Italiassa, Bulgariassa, Romaniassa ja Suomessa.