Lentopallon 1-sarja saa piristysruiskeen

Lentopallon 1-sarja eli Suomen kakkostaso on saamassa uutta puhtia kaudelle 2024-25. Ykkössarjaan on tulossa kaikkiaan 24 joukkuetta.

Sekä miesten että naisten 1-sarja pelataan näillä näkymin 12 joukkueella. Suurimmat muutokset tulevat miesten ykkössarjaan, jonka joukkuemäärä kasvaa tuntuvasti. Viime kaudella miesten 1- sarja käytiin vain kahdeksan joukkueen kilpailuna.

Viime kaudella varsinaiset seurajoukkueet jäivät pokaalitta 1-sarjassa, sillä Kuortaneen valmennuskeskuksen nuoret veivät tittelin niin miesten kuin naisten kisassa. Parhaat seurajoukkueet olivat loppuotteluissa hävinneet eli Oulun Kisko (miehet) ja helsinkiläinen PuMa-Volley (naiset).

Kisko on edennyt 1-sarjan loppuotteluun kahtena vuonna perättäin, ja Oulu kuuluukin lentopallon kakkostason potentiaalisimpiin seutuihin. Liigaan ei silti kiirehditä.

– Joka vuosi olemme lähteneet parantamaan sekä urheilullista tulosta että taustaorganisaation toimintaa. Kasvua on kuitenkin pyritty rakentamaan maltillisesti ja varmalle pohjalle. Liiganousu on selkeästi seuran pitkän tähtäimen tavoite, mutta pelkästään se mielessä ei lähdetä joukkuetta tai organisaatiota rakentamaan, Kiskon organisaatiosta kerrotaan Lentopallo.infolle.

Kaikki kahdeksan viime kauden joukkuetta jatkavat miesten 1-sarjassa. Lentopallon Mestaruusliigasta sarjaan tulee Vantaa Ducks, joka ei pysty toistaiseksi pelaamaan pääsarjassa talousongelmiensa vuoksi. Nousijana puolestaan nähdään Huki Jyväskylä. Huki sijoittui 2-sarjassa toiseksi, mutta nousee sarjaporrasta ylemmäksi, koska 2-sarjan mestari, TUTO Volleyn kakkosjoukkue, ei ole halukas nousemaan.

– Taloudellisesti raskaat ajat ja seuraorganisaatioiden ohuus ovat karsineet joukkueita, mutta miesten 1-sarja on nyt selvästi virkistymässä, PuMa-Volley iloitsi somessa.

Lisäksi miesten 1-sarjaan nostetaan Outokummun Partio ja Vaasan Kiisto. Partion ”Karpaasit” etenivät viime kaudella 2-sarjan välieriin, kun taas Kiiston taival katkesi puolivälierissä.

Miesten 1-sarjan varmistuneet joukkueet kaudelle 2024-25 ovat East Volley, Huki Jyväskylä, Vaasan Kiisto, Oulun Kisko, Vantaa Ducks, Lempo-Volley, Murikat (Kuortane), Karpaasit (Outokummun Partio), PuMa-Volley, Pälkäneen Luja-Lukko, Rantaperkiön Isku ja Pielaveden Sampo.

Salpis nousee naisten 1-sarjaan

Lentopallon naisten 1-sarjan uusi joukkue on Salpis, joka voitti 2-sarjan kaudella 2023-24. Salpis kaatoi loppuotteluissa laukaalaisen Vehniän Wartin.

Salpis on Hollolan joukkue. Lentopalloseura on perustettu vuonna 1969. Tunnetuin Salpis-kasvatti lienee maajoukkuemies Joonas Jokela, joka edustaa Savo Volleyta Mestaruusliigassa.

– ”Kätyreiden” huikea kausi päättyi kultajuhliin. Mukana (ensi kaudella) nähdään mestarijoukkueessa pelanneita sekä uusia kasvoja, Salpis valotti somessa.

Viime kaudella viimeiseksi jäänyt Vaasan Kiisto poistuu naisten ykkössarjakartalta ainakin toistaiseksi. Tulevan kauden 1-sarjajoukkueet ovat Kuortane, LP Viesti Akatemia, Joen Juju, JymyVolley Akatemia, Lempo-Volley, LP-Vampula Akatemia, PuMa-Volley, Puijo Wolley 2, Raision Urheilijat, Salpis, Tapanilan Erä ja Turun Urheiluliitto.