Oulun Kiskon tavoitteissa siintää nousu lentopalloliigaan, mutta ensin muurataan varmat perustukset

Lentopalloilussa puhaltaa navakka pohjoistuuli – tosin toistaiseksi vasta 1-sarjassa.

Perinteikäs Oulun Kisko on noussut Suomen toiseksi korkeimman sarjatason kärkitaistoon. Kisko eteni 1-sarjan loppuotteluihin keväällä 2023 ja toisti temppunsa tänä vuonna.

Ykkössarjakruunu antaa vielä odottaa, sillä viime vuonna kärkeen kiilasi Lempo-Volley ja tänä keväänä Kuortaneen valmennuskeskuksen ryhmä Murikat.

Oululaisen lentopalloilun lippulaivan nousutrendi näyttää silti vääjäämättömältä. Kisko houkutteli mukavia yleisömääriä läpi kauden – loppuottelu toi huipennuksen, kun Ouluhallin lauteilla kamppailua seurasi 1 404 silmäparia.

– Tietenkin runkosarjan voitto ja toinen peräkkäinen finaalipaikka ovat jääneet päällimmäisinä mieleen, Kiskon markkinointitiimiin kuuluva Petri Nurmela kertoo Lentopallo.infolle.

– Sarjataso huomioiden korkea ja ennen kaikkea tasaisen korkea yleisömäärä on meille tärkeä saavutus, ja finaalin katsojamäärä on piirtynyt ainakin taustajoukkojen verkkokalvoille ikuisesti.

Monet Kiskon nuoret pelaajat ottivat kunnon harppauksia eteenpäin. Pian 20 vuotta mittariin saava Veeti Parkkinen sijoittui 1-sarjan pistepörssissä kolmanneksi. Passari Eeli Kuukasjärvi puolestaan täyttää vasta 16 vuotta.

– Työ kuitenkin jatkuu, eikä tarkoituksena ole tyytyä tähän pelillisesti tai ottelutapahtuman kannalta, Nurmela tähdentää.

Maltillista kasvua kohti liigamittoja

Suuri vaihtuvuus on seurajoukkuelentopallolle tyypillistä, ja myös Oulun Kiskon suunnitelmat ovat keväällä vasta muovautumassa. Yleispelaaja ja joukkueen sisäisen pistepörssin kakkonen Otso Hakala on kuitenkin varma jatkaja.

– Neuvottelut ovat käynnissä laajalla rintamalla. Kiinnostusta Oulua sekä Kiskoa kohtaan selkeästi on. Taustavoimana jatkaa Kisko Marketing Department eli KMD, joten työ jatkuu vähintään samalla innolla kuin tähänkin asti, Nurmela kertoo.

Oululainen Lentopalloseura Etta joutui jättämään Mestaruusliigan taloudellisista syistä kauden 2021-22 jälkeen. Kun myös toinen pohjoinen voima, rovaniemeläinen Perungan Pojat, on pyyhkiytynyt liigasta, ammottaa pääsarjassa vähintään toripolliisin kokoinen aukko. Kiskossa pidetään silti kieli keskellä suuta; hätiköidyistä liigaprojekteista on eri urheilulajeissa liian monta esimerkkiä.

– Joka vuosi olemme lähteneet parantamaan sekä urheilullista tulosta että taustaorganisaation toimintaa. Kasvua on kuitenkin pyritty rakentamaan maltillisesti ja varmalle pohjalle, Nurmela alleviivaa.

– Liiganousu on selkeästi seuran pitkän tähtäimen tavoite, mutta pelkästään se mielessä ei lähdetä joukkuetta tai organisaatiota rakentamaan. Kisko pyrkii nousemaan liigaan, kun aika on sopiva niin pelillisesti kuin seuran taustojen kannalta. Ihanteellisesti tuossa vaiheessa taustalla olisi jo muutama sitoutunut yhteistyökumppani luomassa kehitystyöhön turvallisuutta.

Rohkealla markkinoinnilla lisänäkyvyyttä

Joukkueurheilussa Oululla on loistavat jääpallo- ja pesäpalloperinteet. Nykypäivänä jyrää tietenkin suomalaisen urheilun lempilapsen, jääkiekon, moninkertainen Suomen mestari Oulun Kärpät. Oulu tunnetaan lisäksi vireästä kulttuuritoiminnastaan sekä ulkoilumahdollisuuksistaan, joten ajanviettotapoja piisaa.

Mikä on Kiskon viisastenkivi siihen, että lentopalloilullekin saadaan harrastajia ja yleisöä?

– Tälle kaudelle lähdimme erityisesti markkinoimaan rohkeasti ja aiempaa laajemmin. Sometyö on yksi markkinoinnin kulmakivistä, ja olemme pyrkineet tuomaan joukkueen arkea ja tekemistä esille tavalla, jollaista ei ehkä ole aiemmin urheilun parissa totuttu näkemään, Nurmela taustoittaa.

Kisko on vienyt ottelutapahtumaansa viihteellisempään suuntaan, ja se on toiminut seuran mielestä hyvin.

– Meillä on monenlaista ohjelmaa itse ottelun ympärillä, eikä nuorempienkaan fanien tarvitse ujostella tulla nykäisemään pelaajia hihasta ja pyytämään yhteiskuvaa.

Uusien harrastajien ja lisäyleisön saaminen on lentopallolle tunnetusti erittäin haasteellista. Laji ei ole niin helposti omaksuttava kuin vaikka salibandyn tai padelin kaltaiset muotilajit. Trendit tulevat ja menevät. Lentopallo oli muodikas urheilu- ja liikuntamuoto vuosikymmeniä sitten, ja uutta buumia on jouduttu odottamaan, vaikka esimerkiksi Suomen miesten maajoukkue on parhaimmillaan hätyytellyt maailman kärkeä.

– Lentopallo on lajina nopeatempoinen ja vauhdikas. Tilanteita on jatkuvasti, ja pelaajilta vaaditaan paljon lajitaitoa. Osa yleisöstä haluaa vain seurata lajia ja kannustaa omaa joukkuettaan, mutta täytyy pitää mielessä, että lajin kaikkien hienouksien ymmärtäminen vaatii paneutumista, Nurmela sanoo.

PASI TUOMINEN

Kuvat: Akusti Karinen

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.