Oulu katoaa lentopallon liigakartalta – päätöksessä kaksi eri puolta

Etta ja VaLePa mittelivät finaaleissa 2019. Kuva: Hannu Moilanen

Oululainen Lentopalloseura Etta suunnittelee pelaavansa ensi kaudella 1-sarjassa.

Pelillisesti Etta säilytti paikkansa lentopallon miesten Mestaruusliigassa, mutta taloudelliset resurssit eivät mahdollista jatkamista lajin pääsarjassa.

Asia tuli lopullisesti ilmi tiistaina. Tapahtunutta voi tarkastella ainakin kahdesta eri näkökulmasta.

Mestaruusliigan organisaatio tiedotti tiistaina, että Etta oli suljettu liigasta taloudellisten velvoitteiden täyttämättä jättämisen vuoksi.

Etta puolestaan tiedotti luopuvansa paikastaan miesten Mestaruusliigassa, eikä se tiedotteessaan viitannut liigan tekemään sulkemispäätökseen. Seura kuitenkin myönsi taloudelliset ongelmansa.

Ettan taloudesta on puhuttu jo pitkään. Joulukuussa 2021 molemmat ulkomaalaispelaajat – Michael Michelau ja Jakub Petras – jättivät joukkueen, samoin Miro Rasinperä. Rasinperä teki tuolloisissa kommenteissaan selviä viittauksia seuran talouteen.

Tiistaina Etta tuli julkisuuteen suoraselkäisesti.

– Poikkeuksellisen vaikeat ajat ja monet vastoinkäymiset ovat koetelleet organisaatiota nyt useamman kauden ajan, joten Etta joutuu tekemään raskaan päätöksen luopua paikastaan kotimaisen lentopalloilun pääsarjatasolla, seura tiedotti.

– Seura haluaa keskittyä sen perusarvoihin: nuorten ja lupaavien alueen pelaajien kehittämiseen liigatasolle.

Koronaviruspandemia on haitannut valtavasti urheiluseurojen toimintaa, luonnollisesti myös Ettan. Ettalla on messu-, urheilutapahtuma- ja ravintolatoimintaa, jotka ovat kärsineet pahan kerran ja lyöneet lovea seuratalouteen.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Etta uskoo tulevaisuuteen ja lähtee vain hakemaan uutta vauhtia 1-sarjasta.

– Seura jatkaa toimintaansa samojen perusperiaatteiden ja arvojen mukaisesti, ja kun aika on oikea, aletaan paluuta korkeimmalle sarjatasolle tehdä seuran omilla ehdoilla, Etta linjaa.

Ettan kauden päätyttyä päättyi myös yksi merkittävä pelaajaura: Markus Väisänen pelasi viikonvaihteessa viimeisen ottelunsa.

– Olen päässyt lajia pelaamaan monilla paikkakunnilla, Pielavedellä Sammossa, Keski-Savon Paterissa, siitä Savonlinnaan ja Kokkolaan, jotka ovat kaikki hienoja lentopallopitäjiä. Kokkolassa pääsin elämään harvinaista lentopallon buumiaikaa, Väisänen kertasi sunnuntaina.

– Siitä sitten Ettaan, jossa menikin sitten pitkä pätkä Ollin (valmentaja Olli Kuoksa) kanssa. Joka paikasta on jotain jäänyt mukaan. Mitaleita on kertynyt, mutta enemmän mieleen ovat jääneet ryhmät ja ihmiset, kertoi Väisänen.