Ranska ja Italia voittivat lentopallon olympiakultaa Pariisissa

Kuva: FIVB

Ranska ja Italia voittivat kultaa lentopallon olympiaturnauksessa Pariisissa. Ranska oli paras miesten ja Italia naisten kisassa.

Miesten loppuottelussa kisaisäntä kaatoi Puolan erin 3-0. Loppuottelu pelattiin lauantaina South Paris Arenalla. Ranska vei erät nimiinsä pistein 25-19, 25-20 ja 25-23.

Andrea Gianin valmentama Ranska esitti korkealuokkaista lentopalloa alusta alkaen. Vahvasta kuusikkopelaamisesta ja liberotyöskentelystä ei löytynyt heikkoja kohtia. Puolan tuttu lentopallomylly toimi vain väläyksittäin, joten virhealttiimmalla joukkueella ei ollut finaalissa mahdollisuuksia.

Ranskan luottopelaajat Pariisissa olivat passari Antoine Brizard, hakkuri Jean Patry, keskitorjujat Barthelemy Chinenyeze ja Nicolas Le Goff, yleispelaajat Earvin Ngapeth ja Trevor Clevenot sekä libero Jenia Grebennikov.

Turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittiin Ngapeth, joka pokkasi ykköskunnian myös viime olympialaisissa.

– Kolme viikkoa sitten emme olisi voineet uskoa, että kaikki menisi näin, keskitorjuja Chinenyeze tunnelmoi.

– Meillä oli onni, että pääsimme pelaamaan kotiyleisön eteen, olivathan olympialaiset Pariisissa viimeksi sata vuotta sitten. Tunnelma oli uskomaton turnauksen avauspäivästä lähtien. Pelasimme viimeiset ottelut todella hyvin ja saimme täydellisen lopun hienolle turnaukselle, Chinenyeze paketoi.

Miesten olympiakulta on Ranskan lentopalloilijoille toinen perättäinen. Kolme vuotta sitten Ranska kaatoi loppuottelussa Tuomas Sammelvuon valmentaman ROC:n. Kisat käytiin Tokiossa.

Puolalle olympiamitali on toinen. Puolalaiset juhlivat olympiakultaa vuonna 1976 Montrealissa.

Pariisin olympialaisissa miesten pronssin otti Yhdysvallat. Pronssiottelussa Italia kaatui suoraan 3-0.

Italian naisille lentopallon olympiakultaa

Pariisin olympialaisten naisten lentopalloturnauksessa Italia ja Yhdysvallat ratkaisvat kultamitalin kohtalon. Italia oli sunnuntaisessa finaalissa täysin ylivoimainen ja voitti 3-0. Olympiamitali on Italian naisille ensimmäinen.

Kuva: FIVB

Julio Velascon valmentama Italia esitti täydellisyyttä hipovaa lentopalloa kaikilla osa-alueilla. Yhdysvallat jäi telineisiin ja pysyi siellä. Erät päättyivät paljon puhuviin lukemiin 25-18, 25-20 ja 25-17.

Italian avauskuusikossa pelasivat passari Alessia Orro, hakkuri Paola Egonu, keskitorjujat Anna Danesi ja Sarah Fahr sekä yleispelaajat Myriam Sylla ja Caterina Bosetti. Liberona luuti Monica De Gennaro.

Egonu valittiin olympiaturnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Brasilia ja Turkki kohtasivat naisten pronssiottelussa lauantaina. Himmeimmät mitalit vei Brasilia tuloksella 3-1.

Suomalaisluotsi Sammelvuo valmentaa nykyisin Kanadaa, joka saavutti karsintojen kautta olympiapaikan. Pariisissa Kanada jäi kuitenkin otteluvoitoitta eikä päässyt alkulohkosta pudotuspeleihin.