Uutisia Suomen lentopallomaajoukkueesta

Kuva: CEV.eu

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen pelaajat keskittyvät alkavaan liigakauteen, mutta takaraivossa on myös miellyttävä tunne lähestyvästä arvokisavuodesta.

Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB vahvisti aiemmin syyskuussa, että Suomen ranking riittää MM-kisapaikkaan. Lopputurnaus käydään Filippiineillä syyskuussa 2025. Tässä siirtouutiskatsauksessa keskitytään Suomen viimeisimmän maajoukkueen pelaajien seurajoukkuenäkymiin.

Yleispelaaja Luka Marttila, 21, on kehittymässä suomalaisen lentopalloilun keihäänkärjeksi. Hänet pestattiin huipputasoiseen Italian liigaan jo kaksi vuotta sitten. Marttila edusti Vero Volley Monzaa vuoden ajan ja vietti viime kauden Ranskan liigan Montpellier’ssä.

Kaudeksi 2024-25 Monza kutsuu taas nuorta yleispelaajaa. Yleispelaajan paikasta vääntää muiden muassa Arthur Szwarc, joka esiintyi kesällä Tuomas Sammelvuon valmentamassa Kanadan olympiajoukkueessa. Joukkueesta löytyvät myös italialaislegenda Osmany Juantorena ja yhdysvaltalaiskeskitorjuja Taylor Averill.

Suomalainen lentopallovienti vetää nyt erityisesti Ranskaan. Olympiavoittajamaan liigassa pelaavat alkavalla kaudella passari Fedor Ivanov (Saint-Nazaire), hakkuri Aaro Nikula (Narbonne) sekä yleispelaajat Antti Ronkainen (Plessis Robinson) ja Niko Suihkonen (Chaumont).

CEV.eu

Keskitorjuja Severi Savonsalmi (kuvassa yllä) ja libero Niklas Breilin jatkavat Saksan Bundesliigassa. Savonsalmi edustaa Friedrichshafenia ja Breilin Gieseniä.

Todella lupaava keskitorjuja Miika Haapaniemi siirtyy Knack Roeselareen, Belgian klassikkoseuraan. Naapurissa, Alankomaissa, kentälle kirmaa Aleksei Zhbankov, joka liittyy Lycurgusin ryhmään. Hän pelaa Haapaniemen tavoin keskitorjujan paikkaa.

Libero Voitto Köykkä pysyy Puolan huippuluokkaisessa liigassa ja Gdanskin joukkueessa. Passari Santeri Välimaa siirtyy ukrainalaiseen Lwowiin (joka pelaa Puolan liigassa) ja yleispelaaja Jere Heiskanen Tshekkiin (Odolena Voda).

Suomen lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Olli Kunnari luotsaa myös Akaa-Volleyn joukkuetta miesten Mestaruusliigassa. Viimeisimmässä maajoukkueessa mukana olleista pelaajista hänen valmennettavanaan on keskitorjuja Petteri Tyynismaa. Maajoukkuekaartia Mestaruusliigassa edustaa myös hakkuri Joonas Jokela, joka on Savo Volleyn miehiä.

Maajoukkueeseen riittää vaihtoehtoja

Loukkaantumisista kuntoutuva yleispelaaja Jiri Hänninen ei ollut mukana maajoukkuekaudella 2024, mutta alkava kausi näyttää taas paremmalta. Hänninen on siirtynyt Kladnon vahvuuteen Tshekin liigaan.

Hakkuri Samuli Kaislasalo vaikuttaa Italian kakkosliigan Pinetossa. Passari Akseli Lankinen palaa belgialaisjoukkue Meneniin. Kokenut passari Eemi Tervaportti puolestaan sonnustautuu Olsztynin väreihin Puolassa.

Suomen pääsarjassa maajoukkuekaliiberin miehiä ovat ainakin yleispelaajat Sakari Mäkinen ja Niklas Seppänen sekä passari Ilja Ivanov (kaikki Akaa-Volleyssa), keskitorjuja Nuutti Niinivaara (Hurrikaani-Loimaa) ja yleispelaaja Aleksi Muukkonen (VaLePa).

– Olen todella tyytyväinen, että saatiin Aleksi joukkueeseen, VaLePan valmentaja Janne Kangaskokko kommentoi Muukkosen hankintaa kesäkuussa.

– Nuoresta iästä huolimatta hänellä on jo vahva kokemuspohja vastuunkannosta joukkueessa. Odotan hänen nousevan liigan yleispelaajiston kirkkaimpaan kärkeen tällä kaudella, kertoi Kangaskokko.

Mestaruusliigassa Muukkonen muistetaan Hurrikaani-Loimaasta ja Lentopalloseura Ettasta. Viime kauden hän pelasi Lindemans Aalstissa, Belgiassa.