Lentopallon miesten Mestaruusliigan ranking 2024-25

Lentopallon miesten Mestaruusliiga 2024-25 alkaa 26. syyskuuta. Pääsarjassa kilpailee yhdeksän joukkuetta.

Runkosarjassa käydään nelinkertainen sarja, joten kullekin joukkueelle kertyy 32 ottelua. Runkosarjan jälkeen kahdeksan parasta pääsevät pudotuspeleihin. Yhdeksänneksi sijoittunut joukkue puolestaan pelaa karsinnat 1-sarjan mestaria vastaan.

Hurrikaani-Loimaa puolustaa Suomen mestaruutta. Viime kaudella SM-hopeaa saavutti Akaa-Volley ja SM-pronssia VaLePa. Sarjan joukkuemäärä vähenee yhdellä, koska liigassa viimeiseksi jäänyt Vantaa Ducks päätti lähteä hakemaan vauhtia 1-sarjasta.

Lentopallo.info rankkaa joukkueet seuraavasti. Arvio perustuu tilanteeseen ennen sarjan alkamista.

9. Karelian Hurmos: Karjalan lentopallohurmos hieman hiipui edellisiin kausiin nähden, mutta vaikeasta vuodesta selvittiin lopulta kunnialla. Kuten monilla muillakin joukkueilla, myös Hurmoksella menestyminen on paljolti kiinni ulkomaalaishankintojen onnistumisesta.

Pitkä runkosarja antaa mahdollisuuden kehittää yhteispeliä; jos kansainvälisistä kiinnityksistä vielä saadaan kunnon buustia, on Daryl Tayn valmentamalla Hurmoksella kaikki mahdollisuudet välttää karsinnat.

Mahdollinen aloituskokoonpano (passari, hakkuri, 2 keskitorjujaa, 2 yleispelaajaa, libero): Haapakoski, Haapoja, Ezeonu, Rissanen, Harrington, Järnvall, Hakkarainen

Päivitys 26.9.: Hurmokseen tulleen Garret Schnitkerin sopimus purettiin juuri ennen kauden alkua.

8. KyKy-Betset: Viime kausi meni iloisesti yläkanttiin, paljolti kiitos hakkuri-ilmiö Renars-Pauls Jansonsin. Jansonsin lisäksi Kyyjärvellä jäätiin kaipaamaan Joel Laaksoa ja Joel Anderssonia, joten uudelta passarilta (Tiikereistä ja TUTOsta tuttu Joska Försti) ja ulkomaalaishankinnoilta tarvitaan suurenmoinen panos, jos viime kauden esitys halutaan toisintaa. Vääntää karsintojen välttämisestä Hurmoksen kanssa tai parhaimmillaan puskee kohti keskikastia.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Försti, Jurik, Perillus, Jannesson, Petrusevics, Asikanius, Picklyk

7. TUTO Volley: Suosikkihakkuri Antti Ropposen paluu Suomen liigaan oli yksi kesän miellyttävimmistä uutisista. Ropposen ja Kyyjärvellä vakuuttaneen Laakson välinen akseli kääntänee monta ottelua turkulaisryhmän hyväksi.

Hyvää tekemistä löytyy kaikille osa-alueille, mutta kärkinelikon hätyyttelemiseen vaadittaisiin hurjaa venymistä. Jani Niskakankaan luotsaama miehistö sijoittui viime kaudella kahdeksanneksi ja pakotti pudotuspeleissä Hurrikaanin täyteen viiteen otteluun.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Laakso, Ropponen, Lehtonen, Keskinen, Helenius, Kattelus, Kulmala

6. Raision Loimu: Lentopallon pääsarjan kestonimi lähtee kiintoisista asetelmista uuteen kauteen tuoreen valmentajan Austris Stalsin komennossa. Menetykset ovat kovaa luokkaa (Tomi Saarinen, Ali Fazli, Aleksei Zhbankov).

Toisaalta tulopuolelta löytyvät nigerialaishakkuri Prince, varma keskitorjuja Rami Rekomaa ja lahjakas passari Saku Tuomivaara. Kauden alla Raision Loimu oheni yhdellä yleispelaajalla. Jos Nigel Nielsenin paikalle saadaan mitat täyttävä peluri, raisiolaisten asetelmat keskikastissa kohenevat oleellisesti.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Tuomivaara, Prince, Mäki, Rekomaa, Kouki, Lehtiö, Sihvonen

5. Kokkolan Tiikerit: Muut liigajoukkueet näkevät painajaisia Tiikerien hillittömästä kenttäpuolustuksesta, eikä Kokkolan ryhmä päästä yhtään vastustajaa helpolla vastakaan. Mikko Keskisipilän miehistö tehnee hajuraon karsintarajaan hyvissä ajoin ja voi kaiken mennessä nappiin taistella vaikka kärkinelikkoon sijoittumisesta.

Siinä missä yleispelaaja Malachi Murch on tuttu Suomessa yhdeltä aikaisemmalta kaudelta, uusi tulija Jiri Srb, 24, kuuluu liigan tärkeimpiin ulkomaalaishankintoihin. Tshekin maajoukkueessa esiintynyt Srb valittiin Tshekin Extraliigan parhaaksi passariksi kaksi vuotta sitten.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Srb, Keskinen, Leppälä, Lahtinen, Mäkinen, Murch, Lahti

Miesten lentopalloliigan mitaliehdokkaat

4. Savo Volley: Savossa lähdetään Arttu Keräsen aikakauteen. Keränen teki vuosien ajan hienoa jälkeä naisten lentopalloliigassa LP Kangasalan päävalmentajana, ja nyt häneltä odotetaan läpimurtoa miesten pääsarjassa.

Savo Volleyn kokoonpano oheni parin avainpelaajan verran, mutta tulopuolella on kaksi erittäin mielenkiintoista tekijää. Passari Brett Sheward ja yleispelaaja Kaleb Jenness tulevat ryhmään vahvoin meriitein. Kunhan pelilliset ja henkiset johtohahmot löytyvät, Savo on valmis kisaamaan mitaleista.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Sheward, Jokela, Siirilä, Härkönen, Michelau, Jenness, Rasinperä

3. Hurrikaani-Loimaa: Hurrikaani valtasi kauan himoitun ensimmäisen mestaruutensa, ja täysin ansaitusti. Tärkeimmistä kultakauden avainhenkilöistä jäljellä ovat enää päävalmentaja Olli Kuoksa, hakkuri Eetu Häyrinen ja libero Troy Gooch, joten Loimaalla joukkueen hitsaaminen kasaan tulee olemaan äärimmäisen haastavaa.

Uudet yleispelaajat ovat Camden Gianni ja Zachary Hollands, kun taas passari Matt West on Loimaalla tuttu takavuosilta. Mestaruuden uusiminen on työn ja tuskan takana, muttei mahdoton ajatus.

Mahdollinen aloituskokoonpano: West, Häyrinen, Niinivaara, Sato, Gianni, Hollands, Gooch

2. VaLePa: Miltä näyttää kestomenestyjä VaLePa passarilegenda Mikko Eskon jälkeisellä aikakaudella? Ainakin poikkeuksellisen suomalaisvahvalta, sillä kauden alla ainoa kansainvälinen kasvo on ranskalainen passari Matthieu Garcia.

Uusi pelinrakentaja onkin mielenkiintoinen, sillä viime kaudella hän vaikutti suurseura Trentinon väreissä. Jos Aleksi Muukkosen, Jiri Leinosen ja William Groffier’n kaltaiset nuoret kaverit ottavat merkittäviä edistysaskelia, VaLePa nousee tutusti mestaruuskamppailuun.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Garcia, Sivula, Miro Leinonen, Kaunisto, Muukkonen, Jiri Leinonen, Pennanen

1. Akaa-Volley

Olli Kunnari valmentaa Akaa-Volleyta. Kuva: CEV.eu

Vuonna 2017 Mestaruusliigaan nousseen Akaan leirissä rakennettiin tulevaisuutta maltillisesti, mutta joukkue ponnistikin kansalliseen kärkeen nopeasti. Alla on kaksi perättäistä SM-hopeaa ja yksi SM-pronssi. Viime kauden huippuhakkuri Matej Smidl on yksi liigan vaikeimmin korvattavista pelaajista, joten uusi pääiskijä Jaylen Jasper kantaa suurta vastuuta.

Muilla osa-alueilla paketti on loistavasti kasassa. Sakari Mäkinen ja Niklas Seppänen ovat maajoukkuekaliiberin yleispelaajat, kun taas Petteri Tyynismaa ja Antti Taponen kuuluvat nuoreen suomalaiseliittiin. Akaa-Volley nousee ensimmäisen kerran Lentopallo.infon ykkösmestariehdokkaaksi.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Ivanov, Jasper, Tyynismaa, Taponen, Mäkinen, Seppänen, Andersson