Hurrikaani-Loimaan urheilullinen loistavuus ja sitkeä taustatyö toivat vihdoin kultaisen lopputuloksen

Kuva: Juuso Riponiemi

Hurrikaani-Loimaa on vihdoin lentopallon Suomen mestari.

Hurrikaani löi Akaa-Volleyn lentopallon miesten Mestaruusliigan loppuottelusarjassa suoraan voitoin 4-0 ja valtasi SM-kullan ensimmäisen kerran. Ratkaisuottelu päättyi tiistaina Loimaalla erin 3-0.

Viimeisessä finaalissa joukkueiden parhaat pisteentekijät olivat Hurrikaanin Greg Petty (19) ja Akaan Matej Smidl (17). Erät päättyivät pistein 25-19, 25-20 ja 25-22.

Aiemmin Hurrikaani oli hävinnyt loppuottelusarjan peräti viisi kertaa. Lisäksi palkintokaapista löytyy kolme SM-pronssia.

Olli Kuoksan valmentaman Hurrikaanin luottopelaajat viimeisessä finaalissa olivat passari Santeri Välimaa, hakkuri Eetu Häyrinen, keskitorjujat Miika Haapaniemi ja Daenan Gyimah, yleispelaajat Greg Petty ja Väinö Rahko sekä libero Troy Gooch.

Hurrikaani-Loimaa lähti kauteen mitalisuosikkina, hieman suurempien nimien eli VaLePan ja Savo Volleyn vanavedessä. Loimaalaisjoukkue näytti vahvuutensa ja voitti runkosarjan. Pudotuspelien ensimmäisillä kierroksilla Hurrikaani pudotti TUTO Volleyn ja Savo Volleyn kultataistelusta.

Loppuottelusarjassa Hurrikaani oli yllättävänkin paljon Akaata etevämpi. Vahvasta ryhmästä ei löytynyt heikkoa kohtaa, ja tiukemmillakin hetkillä henkinen kantti piti. Jos jollakin avainpelaajalla oli huonompi ilta, toinen nousi esiin.

Hiipuminen ratkaisuotteluissa ei saa tahrata Akaa-Volleyn esitystä liikaa, sillä Olli Kunnarin valmentama ryhmä pelasi upean kauden. SM-hopea kirkastuu taatusti finaalipettymyksen hälvettyä, ja hienoksi muistoksi jäi myös välieräpaikka eurokilpailu Challenge Cupissa.

Pölkky Kuusamo otti SM-kultaa lentopallon naisten Mestaruusliigassa.

Hyvä maine tuo Loimaalle vetovoimaa

Loppuottelusarjoissa tulleet vesiperät on käännetty Hurrikaani-Loimaan organisaatiossa positiiviseksi energiaksi. Työskentely kentällä ja kulisseissa on ollut pitkäjänteistä ja sitkeää. Loimaalla on koko ajan uskottu, että mestaruus vielä tulee.

Hurrikaani-Loimaan taru alkoi vuonna 2007, mutta toimintaympäristöä oli kehitetty jo pitempään – paljolti naapuri Forssan kanssa ja nimellä Loimijoen Hurrikaani. Liigapaikan saavuttaminen ja Loimaan liikuntahallin tarjoamat uudet puitteet nostivat Hurrikaanin muutamassa vuodessa Suomen kärkijoukkoon, ja ensimmäinen SM-hopea tuli vuonna 2012.

Urheilijat ja toimihenkilöt ovat onnistuneet luomaan Hurrikaanille hyvin myönteisen maineen. Ilman sitä sponsorien saaminen, laadukkaiden joukkueiden kokoaminen ja merkittävien katsojalukujen kokoaminen ei olisi mahdollista. Positiivinen lumipalloefekti tuntuu vain vahvistuvan.

Loimaan liikuntahallissa tuhannen katsojan yleisömäärät ovat verrattain tavallisia, vaikka paikkakunnan väkimäärä on vain 15 tuhannen tietämissä. Jos Helsingissä jokin urheilujoukkue vetäisi suhteessa yhtä paljon katsojia, Olympiastadion olisi täynnä joka ilta.

Mestaruuskausi 2023-24 kertoo paljon Hurrikaani-Loimaan vetovoimasta. Valmentajaksi pestattiin Olli Kuoksa, yksi ammattikuntansa parhaista Suomessa. Yleispelaaja Greg Pettyn rekrytointi oli selkeä tähtikiinnitys, kun taas kokeneen hakkurin Eetu Häyrisen tuonti Loimaalle osoitti erityisen ovelaa pelisilmää. Libero Troy Goochin upeat meriitit tiedettiin, ja hän pelasi täysin odotusten mukaisesti.

Kulta on Hurrikaanin ensimmäinen mitali sitten kevään 2019. Kuiva kausi jäi lyhyeksi; kunhan nosteesta pystytään uuttamaan yhtä laadukasta työtä urheilullisesti ja taustoissa, sellaisia ei aivan heti tule vastakaan.