Pölkky Kuusamon lentopallodynastia on urheilullinen saavutus mutta myös työvoitto

Kuva: CEV.eu

Pölkky Kuusamo on voittanut lentopallon Suomen mestaruuden kaudella 2023-24.

Lentopallon naisten Mestaruusliigan loppuotteluissa Pölkky kaatoi LP Kangasalan suoraan otteluvoitoin 4-0. Sunnuntaina Kuusamossa käyty ratkaisuottelu päättyi erin 3-0.

Viimeisessä finaalissa joukkueiden parhaat pisteentekijät olivat Pölkyn Madeline Palmer (17) ja Kangasalan Neea-Maria Joki (15).

Sotiris Gkotsisin valmentaman Pölkyn luottopelaajat viimeisessä kamppailussa olivat passari Sofia Lehto, hakkuri Lexi Pollard, keskitorjujat Amiya Jones ja Bettina Yli-Sissala, yleispelaajat Madeline Palmer ja Carlyle Nusbaum sekä libero Juulia Jäppinen.

Suomen mestaruus on Pölkylle (Kuusamon Pallo-Karhut) kolmas peräkkäinen. Joukkue on viiden kauden mitaliputkessa, sillä 2019 tuli pronssia ja 2021 hopeaa (vuonna 2020 ei jaettu mitaleita koronaviruspandemian vuoksi).

Viidellä viimeisimmällä loppuun viedyllä liigakaudella Pölkky on ainoa joukkue, joka on ollut aina mitaleilla. Lisäksi Pölkystä tuli yhdeksään vuoteen ensimmäinen naisten Mestaruusliigan joukkue, joka pystyy mestaruuksiin kolmena peräkkäisenä vuotena.

Pölkky oli runkosarjassa täysin ylivoimainen. Luottopelaajien poissaolot hidastivat tosin menoa ajoittain, ja pudotuspelien ensimmäiset kierrokset joukkue selvitti vasta täysimittaisten viiden ottelun sarjojen päätteeksi.

Palaset loksahtivat kohdilleen sopivasti loppuottelusarjaa varten, ja se näkyi tuloksessa.

Kangasala esitti tasaisen runkosarjan, vaikka tärkeiden pelaajien sairauslomat välillä painoivat. Playoffeissa meno oli vakuuttavaa, kunnes Pölkky tuli vastaan. Finaaleissa Kangasala kävi lähellä voittoa vain kolmannessa kamppailussa. Yksi merkittävä aikakausi Kangasalla loppuu, sillä Arttu Keränen siirtyy päävalmentajan paikalta uusiin haasteisiin, ja luotsina aloittaa Nikolas Buser.

Kuva: CEV.eu

Pölkyn lentopallodynastia (myös Suomen Cup 2021 tuli Kuusamoon) on rakentunut pitkälti kansainvälisen osaamisen varaan. Kreikkalaisvalmentaja Gkotsisin lisäksi varsinkin yhdysvaltalaiset pelaajat ovat näytelleet menestyksessä tärkeitä osia. Mestaruusliigassa ei tunneta ulkomaalaiskiintiötä, ja tämä on Kuusamossa käytetty täydellisesti hyväksi.

Vastuuta saavien suomalaispelaajien verrattain pieni määrä on saanut kritiikkiäkin osakseen. Olennaista on kuitenkin se, millä seuralla on parhaat kyvyt koota voittava liigajoukkue pelaajien kansalaisuudesta riippumatta. Pölkyn strategia on osaltaan modernisoinut Suomen lentopallomaisemaa: seura on niittänyt mainetta ja yleisö on saanut nauttia laadukkaiden joukkueiden edesottamuksista. Pölkky Kuusamon menestys alleviivaa sitä, että Mestaruusliiga on kansallisen tason huippu-urheilua eikä vain suomalaisten pelaajien kasvattajasarja.

Taustaorganisaation onnistuminen hipoo täydellisyyttä. Joukkueet on kasattu hyvin ja haasteiden tullessa on pystytty tekemään osuvia peliliikkeitä, joten dynastian syntymistä on helppo pitää myös työvoittona.

SM-pronssia naisten lentopalloliigan kaudella otti Puijo Wolley.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan loppuotteluissa kohtasivat Hurrikaani-Loimaa ja Akaa-Volley. Hurrikaani vei mestaruuden suoraan voitoin 4-0.