Lentopallon naisten Mestaruusliigan ranking 2024-25

Lentopallon naisten Mestaruusliiga 2024-25 alkaa 28. syyskuuta. Pääsarjassa kilpailee kymmenen joukkuetta.

Runkosarjassa käydään kolminkertainen sarja, joten kullekin joukkueelle kertyy 27 ottelua. Runkosarjan jälkeen kahdeksan parasta pääsevät pudotuspeleihin. Yhdeksänneksi ja kymmenenneksi sijoittuneet joukkueet puolestaan pelaavat keskenään esikarsinnat varsinaiseen liigakarsintaan joutumisesta.

Pölkky Kuusamo puolustaa Suomen mestaruutta. Viime kaudella SM-hopeaa saavutti LP Kangasala ja SM-pronssia Puijo Wolley. Sarjassa esiintyvät samat kymmenen joukkuetta kuin viime kaudellakin.

Lentopallo.info rankkaa joukkueet seuraavasti. Arvio perustuu tilanteeseen ennen sarjan alkamista.

10. Nurmon Jymy: Valmentajakuvio on viime vuosina muuttunut tiuhaan, mutta nyt Jukka Tuovinen on saanut hyvän työrauhan. Jymyn kotimainen pelaajakaarti on nuorta ja kehittyvää, joten uusien kansainvälisten pelaajien on osoittauduttava todellisiksi vahvistuksiksi. Muussa tapauksessa jumbotila uhkaa taas.

Mahdollinen aloituskokoonpano (passari, hakkuri, 2 keskitorjujaa, 2 yleispelaajaa, libero): Richlieva, Cuartas Pineres, Bossler, Bajnokova, Päykkönen, Mansikka-aho, Lehtonen

9. Arctic Volley: Rovaniemelle saatiin jälleen aivan kelvollinen joukkue jalkeille, ja varsinkin kuntoutuvan Miia-Maria Mäkikyrön, 19, kehittymistä kannattaa seurata. Jukka Lehtosen valmentama Arctic saa kuitenkin luvan venyä tuntuvasti pudotuspeliviivan oikealle puolelle päästäkseen.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Brewster, Mäkikyrö, Jantunen, Peltomaa, Glynn, Kallinen, Luodes

8. LiigaPloki: Viime vuonna LiigaPlokin ulkomaalaishankinnat eivät menneet aivan nappiin, joten nyt hakkuri Sina Stöckmann ja yleispelaaja Jayde Harris kantavat poikkeuksellisen suurta vastuuta. Veda Mansikkaviita tuo pirteyttä passariosastolle. Joukkueen rahkeet tuskin riittävät alempaa keskikastia korkeammalle.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Mansikkaviita, Stöckmann, Aalto, Vainikka, Harris, Rasinperä, Piippo

7. LP-Vampula: Viime kauden sankaritekojen (runkosarjan kolmas sija ja pudotuspeleissä neljäs sija) uusiminen vaatii pienen ihmeen. Viime kaudelta tutun Jovana Biberdzicin lisäksi Carly Evettsin ja Caitlan Buettnerin on onnistuttava loistavasti. Buettner liittyy joukkueeseen vasta marraskuussa, joten varsinkin alkukaudesta tulee haastava.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Talvitie, Oberpriller, Evetts, Rajala, Biberdzic, Buettner, Naasko

6. OrPo: Orivedellä alkaa komeasti 40. pääsarjakausi, mitä seura juhlisti hankkimalla puoli kuusikollista kansainvälisiä kasvoja. Nyt pudotuspelipaikka varmistunee aikaisemmin kuin viime kaudella. Milla Haapaniemi ja Jessika Mursula ovat kiinnostavat, kehittyvät pelaajat verkon keskustassa.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Karakasi, Stokes, Haapaniemi, Mursula, Staunton, Kovanen, Minkkinen

Jatkuuko Kuusamon dynastia?

5. Hämeenlinnan Lentopallokerho: Viime kaudella lähes kaikki mahdollinen meni pieleen. Hämeenlinnassa on sittemmin tuuletettu niin organisaatiota kuin joukkuetta, ja päävalmentajaksi nimitettiin Andrea Carasi. Vaikka ”hihapeli” (Aronen, Przulj, Kilpinen, Laaksonen) on Kerholla paremmassa jamassa kuin vuosiin, aivan terävimmän kärjen sijoitukset jäänevät vielä haaveeksi.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Ylivainio, Dambrehte, Cox, Kähkölä, Aronen, Przulj, Laaksonen

4. Puijo Wolley: Mainion kauden jälkeen kuusikko menee paljolti uusiksi, joskin passari Liina Rädyn ja keskitorjuja Taija Tikan jatkaminen on kuopiolaisille hieno juttu. Selma Räsänen, Venla Huoman, Veera Help ja OrPosta tullut Nea Subotic edustavat kotimaista nuorta laatua. Jos hurmosta syntyy, Puijo saattaa harpata mitalikamppailuun.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Räty, Tosi, Tikka, Robinson, Vuorenmaa, Subotic, Help

3. LP Viesti: Joko mitalittomat kaudet riittävät? Paluu Suomen terävimpään kärkeen tai ainakin hyvin lähelle sitä lienee kauden teema Salossa. Potentiaalia riittää Anna Czakanin paluun, Emmi Riikilän hankinnan ja yllätysvalmiin kenialaishakkuri Pamelan (Pamella Adhiambo Owino) ansiosta, mutta uudella päävalmentajalla Teemu Mäkikyröllä on täysi työ luoda tästä ryhmästä joukkue isolla jiillä. Mitali on realismia, mutta mestaruushaaveet siirrettäneen tuleviin vuosiin.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Kukkonen, Pamela, Czakan, Mäki-Kojola, Riikilä, Kaikkonen, Syrjälä

2. LP Kangasala: Päävalmentaja vaihtuu Arttu Keräsestä Nikolas Buseriin, mutta pelaajiston osalta mikään muu liigajoukkue ei ole pysynyt niin hyvin kasassa kuin Kangasala. Kentälle löytyy sarjan kärkitason tekijöitä jokaiselle pelipaikalle, ja erinomaisia vaihtoehtojakin (Peura, Pyhäjärvi, Koivuniemi) on. Kangasalla pelattaneen loppuotteluita keväällä 2025, ja mestaruus on realistinen tavoite.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Jalonen, Andrikopoulou, Rekola, Laukkanen, Pöllänen, Ahtola, Penttilä

1. Pölkky Kuusamo

Kuusamon lentopallodynastia saattaa jatkua, vaikka ainakin LP Kangasalalta Pölkky saa kivikovan haasteen. Osa laadukkaista ulkomaanavuista jatkaa, suosikkilibero Sanna Häkkinen taas palaa vuoden tauon jälkeen. Lähinnä hakkuri Paulina Lindbergin ja keskitorjuja Nicoletta Capizzin onnistumisesta riippuu, kuinka paljon etumatkaa liigan muille joukkueille jää kurottavaksi.

Mahdollinen aloituskokoonpano: Luntamo, Lindberg, Jones, Capizzi, VanLiew, Harris, Häkkinen