Suomelle lentopallon MM-kisat ovat jo nyt suuri menestys

Kuva: FIVB

Lentopallomiehet ovat jälleen kerran osoittaneet olevansa Suomen paras maajoukkue suurissa palloilulajeissa.

Sulaminen tärkeillä hetkillä on suomalaisessa urheilussa tuskallisen tuttua. Taas uudelleen Lentisäijät todistivat, etteivät he suostu tähän muottiin. Huipputärkeä MM-kisojen ottelu Puerto Ricoa vastaan sisälsi tiukkaa taistoa, mutta niin vaan Suomi kaapi tarvitun 3-2-voiton.

Alkulohkon neljäs sija merkitsee Suomen etenemistä maailman 16 parhaan joukkoon toisen kerran perättäin.


Pelkkä kisoihin selviytyminen on valtava asia Suomen kaltaiselle pienelle maalle. Lentopallo kuuluu maailman levinneimpiin ja kilpailtuimpiin joukkuepalloiluihin, ja erityisesti Euroopassa taistelu on rajua. MM-kisoihin pääsi vain 10 eurooppalaista maata. Suomi hoiti homman voittamalla MM-karsintalohkonsa ylivoimaisesti, siinä missä esimerkiksi MM-pronssimitalisti Saksa jäi rannalle.

Lentopallossa MM-kisat ovat aidot arvokisat. MM-tittelin haluavat voittaa kaikki, ja jokainen huippumaa lähtee kisoihin parhaalla joukkueellaan. Kansainvälinen kisa on tasaista Eurooppaa laajemminkin (Brasilia, USA, Iran). Suurissa, globaaleissa palloilulajeissa vain jalkapallo pystyy vastaavaan.


Suomi lähti lentopallon MM-kisoihin 2018 kysymysmerkkien ympäröimänä. Valmentaja Tuomas Sammelvuolla on käsissään vaihtoehtojoukkue, koska merkittävä nippu tärkeitä pelaajia jäi kisamatkalta. Mutta se kasvu, se venyminen: esimerkiksi Sakari Mäkinen ja nuorten EM-joukkueesta komeettana ponkaissut Niko Suihkonen ovat väläyttäneet Varnassa jopa fantastisesti.

Moni hämääntyi Suomen hävittyä avausottelunsa lohkoisäntä Bulgarialle 0-3. Pian seurasivat kuitenkin tarvitut voitot. Jatkopaikka varmistui vieläpä kierrosta ennen lohkon päätöstä. Sammelvuo näki älykkäänä luotsina tappioissakin positiiviset asiat ja sai joukkueen pelaamaan voittavaa lentopalloa. Tyylipisteitä ei kerätty, vaaditut otteluvoitot kylläkin.

Kun paikka 16 parhaan joukkoon on varma, Suomi on saavuttanut asettamansa MM-kisatavoitteen. Tästä edespäin joukkueella ei ole mitään hävittävää. Voitettavaa sen sijaan riittää – jäljellä on vähintään neljä ottelua lentopalloilun parhaissa karkeloissa. Tulevat päivät näyttävät, miten monesta mahdottomasta Lentisäijät tekevät mahdollisen.

Pasi Tuominen