Tuloillaan olevan käänteen näkeminen on vaikeinta – Suomella EM-kisoissa todistettavaa, mutta myös potentiaalia

Kuva: FIVB

Suomen lentopallomiehet lähtevät päävalmentaja Joel Banksin johdolla EM-kisoihin todistamaan, että joukkueen alakulo on voitettu kanta.

Lentopallon EM-kisat alkavat torstaina neljässä maassa. Suomella matkassa on 14 pelaajan vahvuinen joukkue.

Viimeksi ringissä olleista yleispelaaja Peetu Mäkinen jäi kisakoneesta loukkaantumisen vuoksi. Kokenut Antti Siltala sen sijaan vahvistaa yleispelaajaosastoa.

Potentiaalisista maajoukkuemiehistä Olli-Pekka Ojansivu, Niklas Seppänen ja Sakari Mäkinen ovat toistaiseksi poissa kuvioista. Hakkuri ”Lelu” Ojansivu oli aiemmin mukana, mutta hän joutui loukkaantumisen takia vetäytymään olympiakarsintojen alla.

Kevättalvella Tuomas Sammelvuon otettua työn Venäjän valmentajana Suomi ajautui vaikeaan syöksykierteeseen. Vaikka uusi luotsi Joel Banks saa otetta hiljalleen, tappiot ovat seuranneet toisiaan. Urheilupiireissä tappiomieliala on levinnyt. Itse joukkue on kuitenkin esityksillään osoittanut, että käänne on tulossa.

Tappioputkessa olevan joukkueen mollaaminen on helppoa. Tuloillaan olevan käänteen näkeminen on sen sijaan paljon vaikeampaa. Lentisäijät hakevat uutta tulemista EM-kisoissa seuraavalla miehistöllä.

Passarit: Kapteeni ja ykköspassari Eemi Tervaportti lukeutuu Suomen ehdottomiin avainpelaajiin. Erikoisessa kolmen passarin systeemissä Fedor Ivanov ja Akseli Lankinen tuovat vaihtoehtoja. Lankisen plussana vaikeat aloitussyötöt.

Hakkurit: Kokenut Urpo Sivula ja nuori Samuli Kaislasalo muodostavat mielenkiintoisen tandemin. Sivula lienee päävalmentaja Joel Banksin ykkösvalinta, mutta vaihtoja nähdään paljon. Maksimisuoritukset ovat molemmilla korkeatasoisia. Suoritusvarmuuden kanssa riittää tekemistä.

Yleispelaajat: Harjoitusotteluissa eniten vastuuta saivat Antti Ronkainen ja Antti Siltala. Myös Niko Suihkosen tai Elviss Krastinsin voi heittää ruutuun milloin vaan. Jokaisella käsi käy hyvin verkolla; tasalaatuinen aloitussyötön vastaanotto suuri haaste.

Keskitorjujat: Tommi Siirilä ja Sauli Sinkkonen ovat kovan tason lentopalloilijoita, ja myös Markus Kaurto on esittänyt oivallisia otteita. Henrik Porkkakaan ei ole enää opintomatkalla, vaan hänen on oltava valmis haastamaan pelipaikasta.

Libero: Lauri Kerminen pelaa Suomen EM-joukkueen ainoana varsinaisena liberona. ”Late” on tontillaan maailmanluokkaa ja siten Suomen keskeisiä profiilipelaajia.

Alkulohkossa Suomi kohtaa Pohjois-Makedonian, Valko-Venäjän, Venäjän, Turkin ja Slovenian. Lohkoa isännöi Slovenia. Ottelut käydään Ljubljanassa.

Slovenian lisäksi kisaisäntiä ovat Ranska, Belgia ja Hollanti. Kaikista neljästä alkulohkosta neljä parasta (kaikkiaan 16 joukkuetta) etenevät pudotuspeleihin.

Suomen joukkue lentopallon EM-kisoihin 2019

Passarit: Eemi Tervaportti, Fedor Ivanov, Akseli Lankinen

Hakkurit: Urpo Sivula, Samuli Kaislasalo

Yleispelaajat: Antti Siltala, Antti Ronkainen, Niko Suihkonen, Elviss Krastins

Keskitorjujat: Tommi Siirilä, Sauli Sinkkonen, Markus Kaurto, Henrik Porkka

Libero: Lauri Kerminen

Päävalmentaja: Joel Banks