Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä on yksi lentopallon EM-kisojen viidestä suuresta

Kuva: FIVB

Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä kuuluu lentopallon EM-kisojen suurimpiin ennakkosuosikkeihin.

Lentopallon miesten EM-kisat käynnistyvät torstaina neljässä maassa. Venäjä pelaa alkulohkon ottelunsa Slovenian Ljubljanassa, ja vastaan asettuu muun muassa Suomi.

Venäjän päävalmentajana Sammelvuo aloitti kesällä. Ensi töikseen hän luotsasi Venäjän huippuliiga Volleyball Nations Leaguen mestariksi. Elokuussa Venäjä täytti kauden päätavoitteensa ja varmisti karsintojen kautta paikan olympialaisiin 2020.

EM-kisoihin Venäjä lähtee puolustamaan maanosan mestaruutta, ja hyvin perustein. Sammelvuon valmennuksessa pelaa huippumiehiä passari Aleksander Butkon, hakkuri Maksim Mihailovin, yleispelaaja Egor Kliukan ja keskitorjuja Dimitri Muserskin tapaan.

Viiden suuren joukkoon kuuluvat myös seuraavat joukkueet.

Ranska

Laurent Tillien valmentama Ranska pyörii kansainvälisten peliyhtiöiden vetolistoilla jopa Venäjää suurempana mestarisuosikkina. Ensimmäisiin otteluihin tuli lisähaastetta, sillä supertähti Earvin Ngapeth kuntoutuu loukkaantumisen jäljiltä. Passari Benjamin Toniutti, libero Jenia Grebennikov ja hakkuri Stephen Boyer takaavat monta nautittavaa lentopallohetkeä. Vahva kotietu.

Puola

Hallitsevan maailmanmestarin on vaikea lähteä EM-kisoihin muuta kuin tavoittelemaan kultamitalia. Valmentajavelho Vital Heynen luotsaa miehistöä, johon kuuluu niin kokeneita kettuja kuin nuorempaakin talenttia. Olympiapaikka varma. Hakkuri Bartosz Kurek pani vuosi sitten MM-kisoissa pystyyn melkoisen show’n. Joukkueen erikoisuus on kuubalaissyntyinen yleispelaaja Wilfredo Leon, joka saa nyt kantaa Puolan punavalkoisia värejä.

Italia

Lentopallon naisten EM-kisoissa Italia otti pronssia, ja vähintään samaan tasoon pyrkii miesten joukkue. Hakkuri Ivan Zaitsev, yleispelaaja Osmany Juantorena ja passari Simone Giannelli muodostavat kovan ydinkolmikon. Gianlorenzo Blengini valmentaa. Olympiapaikan varmistaminen oli oiva osoitus joukkueen nykykunnosta.

Serbia

Serbia ei ole kuumin ennakkosuosikki. Asemasta on joukkueelle vain hyötyä. Saa alkulohkossa heti hyvää sparrausta Saksalta ja Belgialta. Tuoreena päävalmentajana Slobodan Kovac. Uros Kovacevic tähdittää yleispelaajatonttia.

Kuuden joukkueen vahvuisissa alkulohkoissa pelataan yksinkertainen sarja. Kaikista lohkoista neljä parasta jatkavat pudotuspeleihin.

Lentopallon EM-kisat 2019, lohkojako

Lohko A, Ranska: Ranska, Bulgaria, Kreikka, Italia, Portugali, Romania

Lohko B, Belgia: Belgia, Itävalta, Saksa, Serbia, Slovakia, Espanja

Lohko C, Slovenia: Slovenia, Suomi, Venäjä, Valko-Venäjä, Turkki, Pohjois-Makedonia

Lohko D, Hollanti: Hollanti, Tshekki, Viro, Montenegro, Puola, Ukraina

Lentopallon EM-kisat 12.–29.9.2019, ohjelma

12.–19.9. alkulohkot
21.–22.9. neljännesvälierät
23.–24.9. puolivälierät
26.–27.9. välierät (Pariisi ja Ljubljana)
28.9. pronssiottelu (Pariisi)
29.9. loppuottelu (Pariisi)