Huippupaikka tarjolla: Ranska hakee uutta päävalmentajaa työpaikkailmoituksella

Kuva: CEV.eu

Ranskan lentopalloliitto FFvolley on alkanut etsiä maan A-maajoukkueelle uutta päävalmentajaa.

Vahvaa hakijakuntaa sopii odottaa, sillä Ranskan miesten maajoukkue kuuluu Euroopan ja koko maailman korkeatasoisimpiin. Kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n maailmanlistalla Ranska on kuudentena. Eurooppalaisista edellä ovat vain Puola ja Venäjä.

Laurent Tillie toimii Ranskan päävalmentajana. Hänen sopimuksensa umpeutuu olympialaisten jälkeen.

Valmentajahaussa Ranska noudattaa poikkeuksellisen avointa linjaa. FFvolley alkoi levittää työpaikkailmoitusta helmikuussa. Hakijat toivotetaan tervetulleiksi niin Ranskasta kuin muista maista.

Uudelle päävalmentajalle tarjotaan aluksi vain vuoden mittaista sopimusta, mutta tähtäin on pidemmällä. Vuonna 2024 Ranska pääsee järjestämään olympiakisat, ja tavoite kotikisoissa on selkeä: mitali. Mitalisijoja odotetaan ilmoituksen mukaan muissakin kansainvälisissä kilpailuissa.

FFvolley etsii ”vahvan kansainvälisen kokemuksen omaavaa, luovaa ja innovatiivista johtajaa, joka pystyy johtamaan huipputason joukkuetta”. Hakuaika päättyy 28. helmikuuta. FFvolley pyrkii nimittämään uuden päävalmentajan toukokuussa.

Koronaviruspandemia ei osoita suuriakaan laantumisen merkkejä, mutta olympialaiset Tokiossa on määrä aloittaa 23. heinäkuuta 2021. Laurent Tillien luotsaaman Ranskan lisäksi olympiakunniasta kilpailevat Kanada, Iran, Italia, Japani, Puola, Venezuela, Argentiina, Brasilia, Venäjä*, Tunisia ja USA.

Naisten olympialentopallossa pelaavat Brasilia, Dominikaaninen tasavalta, Japani, Kenia, Etelä-Korea, Serbia, Argentiina, Kiina, Italia, Venäjä*, Turkki ja USA.

Ranskan miesten maajoukkueen uusi valmentaja saa heti syksyllä 2021 suuren haasteen. Lentopallon EM-kisat pelataan Suomessa, Virossa, Puolassa ja Tshekissä.

* Tällä tietoa Venäjä ei saa kilpailla olympialaisissa oman lippunsa alla, vaan olympialaisiin osallistuu venäläisistä urheilijoista koottu, ns. riippumaton joukkue.

Saksa luottaa Gianiin

Andrea Giani jatkaa Saksan miesten A-maajoukkueen valmentajana. Giani on valmentanut Saksan lentopallomiehiä vuodesta 2017 asti, ja jatkosopimus kattaa ainakin huippuliigan (Volleyball Nations League) ja EM-kisat 2021.

Saksan kapteenina vaikuttaa passari Lukas Kampa. Hänellä on Gianista vain hyvää sanottavaa.

– Olen äärettömän iloinen Andrean jatkamisesta. Joukkue nauttii todella hänen kanssaan työskentelemisestä. Opimme häneltä, nuoria pelaajia ajetaan sisään, ja joukkueen ilmapiiri on erinomainen, Kampa hehkuttaa.

Italialainen Andrea Giani, 50, nousi legendaksi jo pelaajana. Hän on kolminkertainen maailmanmestari, nelinkertainen Euroopan mestari ja kolminkertainen olympiamitalisti. Hän pelasi Italian paidassa huimat 474 maaottelua.

Suomalaiset huippuvalmentajat

Tämän hetken huomattavimmat suomalaiset lentopallovalmentajat ovat Tuomas Sammelvuo ja Tommi Tiilikainen.

Sammelvuo valmentaa venäläistä Pietarin Zenitiä ja Venäjän A-maajoukkuetta. Venäjällä hän luotsasi aiemmin Kuzbass Kemerovoa, joka voitti sensaatiomaisesti Venäjän liigamestaruuden 2019. Venäjän valmentajaksi Sammelvuo siirtyi Suomen maajoukkueesta.

Tiilikainen, 33, puolestaan valmentaa Wolfdogs Nagoyaa Japanin lentopalloliigassa. Wolfdogs – jota edustaa muun muassa Bartosz Kurek, yksi maailman parhaista lentopalloilijoista – johtaa Japanin liigaa tällä hetkellä.

Vain 25-vuotiaana Tiilikainen aloitti Kokkolan Tiikerien valmentajana. Tuloksina olivat kolme Suomen mestaruutta, kolme Suomen Cupin voittoa ja yksi SM-hopea. Ulkomaille lähdettyään hän johdatti Dürenin joukkueen pronssille Saksan Bundesliigassa.

Tiilikainen valmensi Wolfdogsin (silloin vielä Toyoda Gosei Trefuerza) Japanin liigan hopealle vuonna 2018. Nykyisin hänen apuvalmentajanaan toimii Kasper Vuorinen.