Lentisäijien tähtäin nyt MM-kisoissa – vastustajat hurjassa tikissä

Maailmanmestari Puola on yksi Suomen kivikovista haasteista MM-kentillä. Kuva: CEV.lu

Lentopallon MM-kisat käynnistyvät runsaan viikon kuluttua. Suomi pelasi äskettäin EM-karsintaotteluita, ja vauhtia pitävät yllä tulevat MM-alkulohkovastustajatkin.

Suomi selvitti tien kisoihin voitettuaan MM-karsintalohkonsa ylivoimaisesti. Sen jälkeen polku on mutkistunut poisjääntien ja loukkaantumisten takia.

Tuomas Sammelvuon valmentama nippu pelasi Euroopan kultaisen liigan vaihtoehtokokoonpanolla, mutta saavutti kelvollisen seitsemännen sijan. EM-karsinnoissa poissaolotilanne paheni: tuloksena kaksi Romania-tappiota ja pakkovoitto Tanskasta.

Potentiaalisista avauskokoonpanon miehistä Suomelta ovat kisoista poissa Olli-Pekka Ojansivu ja Niklas Seppänen. Passari Eemi Tervaportin ja keskitorjuja Tommi Siirilän kuntoutumista odotetaan.


Fokuksen ja asenteen on joka tapauksessa muututtava nopeasti ja oleellisesti. MM-kisat ovat Lentisäijien tärkein tapahtuma sitten olympiakarsintojen 2016. Suomi on lentopallon maailmanlistalla sijalla 18. Alkulohkossa Bulgarian Varnassa vain Puerto Ricolla on heikompi ranking.

Suomi avaa lentopallon MM-kisat 9. syyskuuta ottelulla Bulgariaa vastaan. Seuraavassa viiden MM-vastustajan viimeisimpiä edesottamuksia.

Suomen MM-kisavastustajat (maailmanlistan sijoituksen mukaan)

3. Puola: Hallitseva maailmanmestari alkaa olla pelottavassa kunnossa. Vuoden 2014 MM-kullan jälkeen joukkuetta on uudistettu, viime ajat tuoreen päävalmentajan Vital Heynenin johdolla. Kansainvälisessä huippuliigassa (Volleyball Nations League) Puola meni kuuden parhaan joukkoon. Äskettäisessä Hubert Wagner -muistoturnauksessa tärähti: Puola voitti koko homman kaadettuaan niin Kanadan, Ranskan kuin Venäjän.

8. Iran: Kansainvälisessä liigassa Iran sijoittui kymmenenneksi voitettuaan 15 ottelustaan seitsemän. Käynnissä olevissa Aasian kisoissa joukkue etenee murskatahtiin. Välieräpaikka (vastustajana Qatar) on selvä Pakistanin, Mongolian ja Kiinan kaaduttua – jokainen erin 3-0.


14. Bulgaria: Bulgaria on toinen MM-kisojen isäntämaista. Aiemman menestyksen takia bulgaarien ei tarvinnut osallistua EM-karsintoihin. Kansainvälisessä liigassa tuli kuusi otteluvoittoa ja 11. sija.

16. Kuuba: Parhaillaan Kuuba pelaa Pan-American Cupissa. Avausottelussaan se voitti Chilen 3-1. Toisessa ottelussa keskiviikkona Kuuba kukisti selvin numeroin Guatemalan. Heinä- ja elokuun vaihteessa Kuuba sijoittui neljänneksi Keski-Amerikan ja Karibian kisoissa. Taival päättyi tappioihin Kolumbialle ja Meksikolle.

29. Puerto Rico: Eksoottista haastajaa ei käy aliarvioiminen, sillä Puerto Ricon tekemisessä on hyvää pössistä. Joukkue voitti Keski-Amerikan ja Karibian kisat upealla peliesityksellä. Puerto Rico kepitti niin Guatemalan, Trinidadin ja Tobagon kuin Kolumbian 3-0. Pan-American Cupissa tuli 1-3-avaustappio Argentiinalle. Keskiviikkona Puerto Rico sai taas yhden päänahan voitettuaan USA:n 3-1.