Lentopallon miesten Mestaruusliiga: kolmen kerroksen väkeä

VaLePa puolustaa Suomen mestaruutta.

Lentopallon miesten Suomen mestaruus ratkaistaan keskiviikkona alkavassa Mestaruusliigassa. Joukkueita kilvassa on yhdeksän.

Viime kauteen nähden joukkueita on kaksi vähemmän. Uusi joukkue Savo Volley syntyi LEKA Volleyn ja Sampo Volleyn fuusiona. Rantaperkiön Isku päätti puolestaan lähteä vapaaehtoisesti 1-sarjaan.

Mestaruusliigassa pelataan nelinkertainen sarja, joten joukkueille kertyy runkosarjassa 32 ottelua. Kahdeksan parasta joukkuetta jatkavat pudotuspeleihin. Viimeiseksi jäänyt karsii sarjapaikasta 1-sarjan parhaiden kanssa.

Seuraavassa joukkueet rankattuina kolmeen kategoriaan.

Taistelu sarjapaikasta

Kokkolan Tiikerit

Mikko Keskisipilä otti valmennusvastuun joukkueessa, jonka latvialaisakselin onnistuminen ratkaisee paljon. Hakkuri Edvarts Buivids ja yleispelaaja Aleksandrs Kudrjasovs ovat jokerikortteja. Oulusta tullut lupaus Jiri Hänninen lähtee nostamaan tasoaan. Passari Kalle Määttä sekä keskitorjujat Antti Leppälä ja Benjami Montonen takaavat jatkuvuutta. Toiminnanjohtajana on aloittanut vahva lentopallo-osaaja Jussi Jokinen.

Team Lakkapää

Pitkä kanadalaishakkuri Jason McCarthy ja passari Jani Sippola nousevat avainrooleihin lappilaisryhmässä. Kanadasta tulee myös 208-senttinen keskimies Oliver Martin. Erinäisten käänteiden jälkeen Daniel Grant jatkaa vahvuudessa. Mitalikahinoihin yltäminen olisi yllätys, mutta sellaisiahan on totuttu Team Lakkapäältä näkemään.


Akaa-Volley

Haastajajoukkue jyrää nyt kokemus edellä. Varsinainen kaappaus on Venezuelan ihme Enderwin Herrera. Maajoukkueessakin piipahtanut Ville Juntura passaa taas pääsarjassa. Hakkuri Joni Mikkosen jatkaminen on hieno juttu. Neljäs kokenut karju Ville Heiskanen tuo johtajuutta. Uusi keskitorjuja Shonari Hepburn tulee Bahamalta. Oliver Lüütsepp saapui valmentajaksi.

Raision Loimu

Loimu täyttää 60 vuotta, joten kentälle ei lähdetä leikkimään. Verkon keskustan miehittävät argentiinalainen Pablo Guzman ja viime kaudella loistanut Tuomas Koppanen. Yleispelaajaksi tulee Ruotsin maajoukkuemies Victor Lindberg. Loimulaisuutta vahvistavat paluumuuttajat Ossi Rumpunen ja Kasper Vuorinen. Samuli Kaislasalon pikakiinnitys tuo pontta ainakin alkukauteen.

Mitalihaastajat

Vantaa Ducks

Joko saadaan pääkaupunkiseudulle mitalikandidaatti? Ducks ilmoitti hyvissä ajoin tavoittelevansa paikkaa neljän parhaan porukkaan. Unkari-akseli korvattiin Brasilian pojilla: Vantaalle tulivat yleispelaaja Leo Jack ja hakkuri Thiago Maciel. Suomen euroliigajoukkueessa väläytellyt Akseli Lankinen jakaa nyt passeja. Kun vielä ikonipelaaja Toni Kankaanpää innostuu, riittää vastapuolella kiirettä.


Lentopalloseura Etta

Liigayllättäjäksi nouseminen on vaikeaa, vielä vaikeampaa on tempun toistaminen. Läpimurtopelaaja Jiri Hänninen lähti Tiikereihin, mutta Etta onnistui pitämään tärkeimmät miehensä (Joonas Jokela, Niko Haapakoski, Eetu Pennanen). Antti Ronkainen väläytteli MM-kisoissakin. Nuori Matias Sosunoff mahdollisena komeettana. Joukkueella on korkea potentiaali; viime keväänä puhti lopahti pudotuspeleissä, ja vastaavaa Oulussa ei haluta enää nähdä.

Hurrikaani-Loimaa

Loimaalla säästyttiin korvaamattomilta menetyksiltä, joten Hurrikaanilla on jälleen rahkeet ilmoittautua Mestaruusliigan kärkikahinoihin. Maajoukkuetason yleispelaaja Eemeli Kouki tuo väkevää lisävoimaa. Tulopuolelta löytyy myös nuori keskitorjuja, MM-kisamatkalta kotiutunut Henrik Porkka. Hakkuri Antti Ropponen ja keskitorjuja Matti Oivanen avainpelaajia, lisämausteen tuo amerikkalaispassari Matt West. Uusi päävalmentaja Jussi Heino tuskin päästää pelaajia helpolla.

Taistelu Suomen mestaruudesta

Savo Volley

Suosikkivalmentaja Jukka Tuovinen saa heti fuusioseuran avauskaudelle mestarikandidaatin luotsattavakseen. Nimilista kertoo olennaisen: Lelu Ojansivu, Miro Määttänen, Jukka Lehtonen, Antti Siltala, Andrus Raadik… Japanilainen libero Taichi Kawaguchi poimii puolustuspallot. Mielenkiintoista on lisäksi nähdä, onnistuvatko nuorten maajoukkuemiehet Fedor Ivanov ja Severi Savonsalmi saamaan liigaroolia.

VaLePa

Suomen mestari vaan vahvistaa miehistöään ja on takuulla taas väkevä mestarisuosikki. Kauden alla ryhmään tulivat hakkuri Arvis Greene ja keskitorjuja Daniel Jansen Van Doorn. Aiemmin varmistuivat jo kokenut brassi Alan ja 212-senttinen hakkurinuorukainen Aaro Nikula. Peräti neljä valepalaista (Mikko Esko, Markus Kaurto, Niko Suihkonen, Urpo Sivula) pelasi Suomen MM-kisajoukkueessa. Radovan Gacic toimii valmentajana.