Tuomas Sammelvuolta historiallinen saavutus lentopallon huippuliigojen kaudella

Kuva: CEV.lu

Lentopallon huippuliigoissa ovat mestarit selvillä. Seuraavassa katsaus siihen, miten kaudella 2018–2019 pelattiin.

Venäjä: ”Superliigassa”, kenties maailman kovatasoisimmassa kansallisessa lentopallosarjassa, saatiin suomalaisriemua. Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo luotsasi Kuzbass Kemerovon Venäjän mestariksi. Kuzbassin luottoliberona pelasi Lauri Kerminen. Loppuottelusarjassa Kuzbass voitti sensaatiomaisesti mahtijoukkue Kazanin Zenitin.

Mestaruuden saavuttaminen Venäjän lentopalloliigassa on todennäköisesti merkittävin saavutus suomalaiselta seurajoukkuevalmentajalta suurissa palloilulajeissa. Varteenotettava haastaja Sammelvuolle on Martti Kuusela, jonka valmennuksessa Kispest Honved voitti perinteikkään jalkapallomaan Unkarin mestaruuden vuonna 1993.

Venäjän naisten lentopalloliigassa juhli Saratov, joka voitti finaaleissa Nizhni Novgorodin.

Italia: Huippuliigoista viimeisenä maaliin tuli miesten Serie A. Tiukoissa finaaleissa Civitanova osoittautui voitoin 3-2 paremmaksi Perugiaa vastaan. Tiistainen ratkaisuottelu päättyi erin 3-2. Naisten loppuottelusarjassa Conegliano päihitti Novaran voitoin 3-0. Samat joukkueet kohtaavat Mestarien liigan finaalissa.

Puola: Plus Ligan kultaa saavutti Zaksa Kedzierzyn-Kozle. Hopealle taipui Warszawska. Naisten liigan finaaleissa LKS Lodz kukisti Budowlani Lodzin.

Brasilia: Funvic järisytti brasilialaista liigalentopalloilua ja otti seurahistoriansa ensimmäisen mestaruuden. Välierissä kaatui maineikas Sada Cruzeiro ja loppuotteluissa Sesi. Funvicin (EMS Taubaté Funvic) avainhahmo, Brasilian maajoukkueesta tuttu suosikkipelaaja Lucarelli sai parhaan pelaajan palkinnon.

Kreikka: Suomalaispassari Eemi Tervaportti johdatti Olympiakosin mestaruuteen. Perinteikkäälle seuralle tuli kaksoismestaruus, sillä myös naisten kansallisen kunnian saavutti Olympiakos.

Saksa: Stuttgart juhli naisten Bundesliigan mestaruutta. Liberona hääri Roosa Koskelo. Miesten liigan voitti Berlin Recycling Volleys.

Ranska: Ranskaankin saatiin suomalaismestari, sillä keskitorjuja Michaela Madsen oli voittamassa kultaa Cannesin joukkueessa. Kestomenestyjä Tours vei miesten tittelin.

Belgia: Suomen miesten lentopallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Joel Banks luotsasi Maaseikin mestaruuteen. Naisten mestaruuden Belgiassa kaappasi Tongeren.

Turkki: Turkin lentopalloliiga tunnetaan piinkovista naisten joukkueistaan. Mestaruuden vei VakifBank Istanbul, joka voitti finaaleissa paikallisvastustajansa Eczacibasin. Miesten liigassa ykköseksi ponnisti Fenerbahce.