Lentopallon EM-kisat 2019: Tänään loppuottelu Serbia-Slovenia

Kuva: CEV.eu

Serbia ja Slovenia kohtaavat sunnuntaina 29. syyskuuta lentopallon EM-kisojen 2019 loppuottelussa.

Euroopan paras joukkue ratkeaa Pariisissa kello 18.30 alkaen.

Serbia on lentopalloilun vakiintunut huippumaa, Slovenian menestys perustuu pelitaitojen lisäksi huimaan henkiseen nosteeseen. Välieriin asti Slovenia sai pelata ottelunsa kotikentällä Ljubljanassa.

Joukkueiden keskinäiset voimasuhteet ovat arvoitukselliset, sillä Serbia ja Slovenia eivät ole vuosiin pelanneet vastakkain kilpailuotteluissa. Vedonlyöntimarkkinat painottuvat Serbian puoleen. Merkittävien peliyhtiöiden listoilla Serbian voittokerroin on keskimäärin 1,52 ja Slovenian 2,42.

Kummankin EM-finalistin juuret ovat entisessä Jugoslaviassa. Slovenia itsenäistyi vuonna 1991 ja nykymuotoinen Serbia 2006.

Serbia

Alkulohko: Voitti kaikki viisi otteluaan ja hävisi vain yhden erän. Taakse jäivät Belgia, Saksa, Espanja, Slovakia ja Itävalta.

Pudotuspelit: Voitti Tshekin 3-0, Ukrainan 3-2 ja Ranskan 3-2

Tähtipelaaja: Uros Kovacevic. Yksi maailman parhaista yleispelaajista. Täyttää roolin mukaisesti paikkansa niin vastaanotossa, kenttäpuolustuksessa, hyökkäyksessä kuin torjunnassa. Hyökkäystilanteissa loistava vaihtoehto, jos hakkuri Aleksandar Atanasijevic ei ole passari Nicola Jovovicin käytettävissä.

Valmentaja: Slobodan Kovac

Slovenia

Alkulohko: Kotilohkossa Ljubljanassa tuli hieman yllättäen vain kolme voittoa. Hävisi kaksi viimeistä otteluaan (Venäjä ja Pohjois-Makedonia). Voitti Suomen, Valko-Venäjän ja Turkin sarjapistemenetyksittä.

Pudotuspelit: Voitti Bulgarian 3-1, Venäjän 3-1 ja Puolan 3-1

Tähtipelaaja: Tine Urnaut. Kovacevicin tapaan yleispelaajan paikalla yksi maailman parhaista. Slovenian hyökkäyspelityyli ei ole välttämättä hakkurivetoinen, joten Urnaut saa Dejan Vinciciltä paljon passeja. Mielenkiintoista, aloittaako hakkurina Mitja Gasparini vai Toncek Stern.

Valmentaja: Alberto Giuliani

Loppuottelun ratkaisut

1. Torjunta: Torjuntapelaaminen kuuluu kummankin joukkueen vahvuuksiin. Vaikeissa hyökkäyspaikoissa härkäpäinen mättäminen on kohtalokasta, joten lyöntivariaatioita ja älykkäitä jujuja tarvitaan.

2. Passipeli: Hyvin kiinteä linkki edelliseen kohtaan. Passareilta vaaditaan juonikkuutta, jotta vastustajan torjunta eksyy, ja omat hyökkääjät saadaan mahdollisimman usein yksi yhtä vastaan -tilanteisiin.

3. Pelipaikka: Serbia on jo tottunut pelaamaan Pariisissa. Slovenian tilanne muuttuu oleellisesti, kun kotihallista siirrytään olosuhteeseen, jossa takana ei ole maksimaalista fanitukea.

Lentopallon EM-kisat 2019

Välierät

Puola-Slovenia 1-3
Serbia-Ranska 3-2

Pronssiottelu Puola-Ranska 3-0

Loppuottelu su 29.9. Pariisi: Slovenia-Serbia