Maailmantähden pidättämisen syy seksuaalinen häirintä, vitsaus, johon Suomessakin puututaan yhä vahvemmin

Kuva: FIVB

Huippulentopalloilija Earvin Ngapeth pidätettiin viikonloppuna epäiltynä seksuaalisesta häirinnästä.

Ngapethin edustama Kazanin Zenit saavutti Brasiliassa käydyssä turnauksessa seurajoukkueiden MM-pronssia. Seuranneissa juhlissa Belo Horizontessa Ngapeth myöntää taputelleensa naishenkilöä pakaroille.

– Earvin luuli naista tuttavakseen, ja Ranskassa tällainen käytös on tavallista ystävien kesken. Kun hän huomasi erehtyneensä henkilöstä, hän nolostui ja pyysi anteeksi. Teko ei ollut pahantahtoinen, joten mielestämme kyseessä ei ole rikos, Ngapethin asianajaja tiedotti.

Zenitin seurajohtaja Oleg Brizgalov toivoo, että oikeudenkäynti sujuu nopeasti ja hyvin.

– Pelaajan agentti ja asianajaja hoitavat asiaa. Toivottavasti Earvin pääsee mukaan, kun pelaamme Mestarien liigassa tiistaina. Hän kyllä tietää vastuunsa joukkueelle, Brizgalov sanoi RIA Novostille.

Aiemminkin Ngapeth on joutunut tekemisiin virkavallan kanssa. Viisi vuotta sitten hän sai ehdollisen vankeustuomion yökerhotappelusta. Vuonna 2015 Ngapeth pidätettiin hänen käytyään junahenkilökunnan kimppuun.

Kamerunilaissukuinen Earvin Ngapeth, 28, kuuluu Zenitin ja Ranskan maajoukkueen avainpelaajiin. Yleispelaajan tontilla hän on yksi maailman parhaista lentopalloilijoista.

SUEK selvittää

Seksuaalisesta häirinnästä on viime vuosina puhuttu valtavasti niin urheilussa kuin yhteiskunnassa laajemminkin.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK tarttuu nyt toimeen ja aloittaa laajan selvityksen seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta häirinnästä suomalaisessa kilpaurheilussa. SUEK tekee hankkeessaan yhteistyötä urheilun lajiliittojen kanssa.

Selvityksen tarkoituksena on tutkia, kuinka yleistä seksuaalinen tai sukupuoleen perustuva häirintä on. Raportti selvityksestä valmistuu keväällä 2020.

SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson ennakoi raportista tulevan uraauurtavan.

– Näin laaja selvitys häirinnästä urheilussa on ensimmäinen Suomessa, Japisson toteaa SUEKin tiedotteessa.

– On hienoa, että liitot lähtevät mukaan selvitykseen. Tämä kertoo urheilun yhteisestä tahtotilasta. Epäkohtiin halutaan puuttua ja etsiä ratkaisuja. Paljon on vielä opittavaa ja tehtävää epäasiallisen käyttäytymisen lopettamiseksi, mutta suunta on hyvä. Häirintä ei kuulu urheiluun, linjaa Japisson.