Suomen miehille valtava pudotus lentopallon maailmanlistalla

Kuva: CEV.eu

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen sijoitus uudistetulla maailmanlistalla on vasta 33:s. Suomen naiset löytyvät sijalta 58.

Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB uudisti maailmanlistajärjestelmänsä ja otti sen käyttöön helmikuun alussa. Uusi järjestelmä huomioi tulokset vuoden 2019 alusta lähtien ja reagoi uusiin tuloksiin lähes reaaliaikaisesti.

Vuoden 2019 alussa Suomen miehet olivat vielä maailmanlistan sijalla 19, joten pudotus on valtava. Mennyt vuosi oli kaikkea muuta kuin helppo. Päävalmentaja vaihtui yllättäen Tuomas Sammelvuon siirryttyä Venäjän leipiin, ja uuden valmentajan Joel Banksin nimittämistä seurasi tuskallinen tappioputki sekä putoaminen kesäliigojen alimmalle tasolle, Euroopan hopeiseen liigaan.

Lentisäijät pystyivät kuitenkin kohentamaan tilannettaan oleellisesti EM-kisoissa syksyllä. Suomi taisteli alkulohkossa oivallisesti ja eteni pudotuspeleihin.

Romahtanut ranking toimii toisaalta motivoijana. Suomen miesten lentopallomaajoukkue elää jälleenrakennusvaihetta, ja uudistuvan miehistön on hyvä tähyillä eteenpäin tavoitteenaan onnistumiset Tampereella pelattavassa EM-kisalohkossa syksyllä 2021.

Sammelvuon valmentama Venäjä on listalla neljäntenä.

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen nousutrendi puolestaan pääsee oikeuksiinsa FIVB:n uudistetussa järjestelmässä. Vuoden takainen sijoitus oli 66:s, joten nousua tulee kahdeksan pykälää.

Naiset ovat edistyneet päävalmentaja Tapio Kangasniemen johdolla jo vuosien ajan. Suomi on tehnyt hyvää jälkeä kesäliigoissa ja pelasi viime syksynä EM-kisoissa ensimmäisen kerran kolmeen vuosikymmeneen.

FIVB:n puheenjohtaja Ary S. Graca kertoo, ettei maailmanlistan uutta systeemiä otettu käyttöön hätiköidysti.

– Testasimme uutta järjestelmää puolentoista vuoden ajan. Olen todella tyytyväinen uuteen järjestelmään, se on läpinäkyvä ja reilu. Käyttöön otettu metodi varmistaa, että jokaisella pelatulla erällä on merkitystä, Graca kommentoi.

Lentopallon maailmanlista, miehet, tilanne 3.2.2020

1. Brasilia
2. Puola
3. USA

33. Suomi

Lentopallon maailmanlista, naiset, tilanne 3.2.2020

1. Kiina
2. USA
3. Brasilia

58. Suomi