Tuomas Sammelvuon joukkue haastaa lentopallon olympiavoittajat

Kuva: FIVB

Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB on vahvistanut lohkojaon olympialaisten lentopalloturnaukseen 2020.

Kesällä Tokiossa olympiakullasta kisaa 12 maata miesten ja naisten turnauksissa. Lohkoja ei arvottu, vaan joukkueet sijoitettiin niihin maailmanlistasijoitusten perusteella.

Miesten olympialentopallon A-lohkossa pelaavat Kanada, Iran, Italia, Japani, Puola ja Venezuela. B-lohkon muodostavat Argentiina, Brasilia, Ranska, Venäjä, Tunisia ja USA.

Naisten olympialentopallon A-lohkoon menevät Brasilia, Dominikaaninen tasavalta, Japani, Kenia, Etelä-Korea ja Serbia. B-lohkon joukkueet ovat Argentiina, Kiina, Italia, Venäjä, Turkki ja USA.

Alkulohkoissa käydään yksinkertainen sarja, joten jokaiselle joukkueelle kertyy viisi lohko-ottelua. Lohkoista neljä parasta jatkavat puolivälieriin.

Venäjän päävalmentaja Tuomas Sammelvuo tuo suomalaisvärin lentopallon olympiakisaan. Alkulohkossa Venäjä (tai Venäjältä koottava ”riippumaton” joukkue) pääsee haastamaan muun muassa hallitsevan olympiavoittajan Brasilian.

Venäläinen valmentaja ja entinen huippupelaaja Aleksei Verbov uskoo, ettei Venäjän menestys ole ainakaan valmentajasta kiinni.

– Kaikista ulkomaalaisista valmentajista Tuomas on kaikkein venäläisin. Hän osaa kielemme ja tuntee mentaliteettimme. Tiedän hänet demokraattiseksi valmentajaksi. Hän rakentaa joukkueita isolla J:llä, Verbov sanoi Ria Novostille.

Olympiakarsintojen ensimmäinen vaihe käytiin viime elokuussa, jolloin kuusi miesten ja kuusi naisten joukkuetta varmistivat paikat. Tokioon vielä vapaina olleet kymmenen paikkaa täytettiin toisen vaiheen olympiakarsinnoissa tammikuussa 2020.

Suomen miesten taival tyssäsi ensimmäisessä karsintavaiheessa. Suomen naisten ranking ei riittänyt olympiakarsintoihin ensinkään. Tokion olympialaiset käydään heinä- ja elokuussa 2020.

Maat olympialaisten lentopalloturnaukseen 2020, maantieteellinen jako

Miehet

Eurooppa: Venäjä*, Italia, Puola, Ranska

Aasia: Iran, Japani

Afrikka: Tunisia

NORCECA: USA, Kanada

Etelä-Amerikka: Brasilia, Argentiina, Venezuela

Naiset

Eurooppa: Venäjä*, Italia, Serbia, Turkki

Aasia: Japani, Kiina, Etelä-Korea

Afrikka: Kenia

NORCECA: USA, Dominikaaninen tasavalta

Etelä-Amerikka: Brasilia, Argentiina

Maat olympialaisten lentopalloturnaukseen 2020, lohkojako

Miesten A-lohko: Kanada, Iran, Italia, Japani, Puola, Venezuela

Miesten B-lohko: Argentiina, Brasilia, Ranska, Venäjä, Tunisia, USA

Naisten A-lohko: Brasilia, Dominikaaninen tasavalta, Japani, Kenia, Etelä-Korea, Serbia

Naisten B-lohko: Argentiina, Kiina, Italia, Venäjä, Turkki, USA

* Venäjä ei näillä näkymin saa pelata maansa lipun alla