Selvennys lentopalloliigan ratkaisuotteluiden näkymisestä televisiossa

Lentopallon Mestaruusliigan ratkaisuotteluiden näkyvyys televisiossa on jäämässä hyvin vähäiseksi keväällä 2020.

Loppuotteluista ainoa varma tv-lähetys tulee 19. huhtikuuta, jolloin pelataan miesten liigan toinen finaali.

Lisäksi näkyy naisten liigan viides ja ratkaiseva finaali, jos sellainen pelataan (naisten SM-kulta ratkeaa aikaisintaan kolmannessa ja viimeistään viidennessä loppuottelussa). Tv-kanavana on JIM.

Suomalaisten veronmaksajien omistama Yle on näyttänyt lentopallon loppuotteluita usein. Tällä tietoa Yle ei lähde tänä keväänä mukaan. Lähetysoikeudet kuuluvat Sanomalle, ja otteluita näyttääkseen Ylen olisi sovittava asia erikseen oikeudenomistajan kanssa.

– Urheiluoikeuksien sopimusneuvottelut ovat usein monimutkaisia prosesseja. Niitä emme julkisesti kommentoi, Yleltä kerrotaan Lentopallo.infolle.

Lentopallon vähäinen tv-näkyvyys on merkittävä ongelma. Suomessa on valtavasti lentopallon ystäviä, joille suosikkilajin näkyminen nimenomaan perinteisessä televisiossa on ykkösasia.

Toisaalta suoratoistopalveluiden käyttäjille tarjontaa riittää. Sanoma näyttää maksullisessa suoratoistopalvelussaan pudotuspeliotteluista suuren osan, mukaan lukien kaikki loppuottelut. Tarjonnassa on määrää, mutta ei niin paljon laatua kuin tv-produktioissa. Vielä nykytekniikalla suoratoistopalvelut häviävät televisiolle etenkin toimintavarmuudessa.

Lentopallon Mestaruusliigassa runkosarjat lähenevät ratkaisuhetkiään. Naisten liigassa runkosarjan viimeiset ottelut pelataan 8. maaliskuuta ja miesten liigassa viikkoa myöhemmin. Molemmissa sarjoissa kahdeksan parasta joukkuetta jatkavat pudotuspeleihin.