Uutisia koronaviruksen vaikutuksista lentopalloiluun

Kuva: FIVB

Koronaviruspandemian aiheuttama kilpalentopalloilun pysähtyminen alkaa olla totaalinen.

Perjantaina Venäjän lentopalloliitto päätti vihdoin keskeyttää sarjatoiminnan. Vielä torstaina Pietarin Zenit (valmentajana Tuomas Sammelvuo) ja Lokomotiv Novosibirsk pelasivat CEV Cupia, ja lauantaina olisi ollut kansallisen liigan pudotuspeliotteluita ohjelmassa.

Venäjän liiga on jäissä ainakin huhtikuun 10. päivään asti.

– Seuraamme tilanteen kehittymistä. Kauden jatkumisesta ei ole mitään varmuutta, Venäjän liiton puheenjohtaja Stanislav Shevtshenko kommentoi.

Euroopan lentopalloliitto CEV vahvisti perjantaina, että myös Zenit-Lokomotiv-välierän toinen osaottelu on lykätty. Muut eurocupien ottelut oli hyllytetty jo aiemmin.

Torstaina tuli päätös Turkin lentopalloliigan ennenaikaisesta loppumisesta. Turkin naisten liiga on yksi maailman korkeatasoisimmista. Keskeytyshetkellä kärjessä oli VakifBank Istanbul, joka oli hävinnyt kaudella vain yhden ottelun. Pistepörssin kärjessä komeili Ecazcibasi VitrA Istanbulin huippuhakkuri Tijana Boskovic. Hän teki 402 pistettä ja 6,09 erää kohden.

Romanian miesten liigassa Arcada Galati oli kärjessä sarjan keskeytyshetkellä. Monista muista maista poiketen Romaniassa saatiin mestari – Arcada Galati julistettiin maan ykköseksi. Kultamitalia pääsi juhlimaan muun muassa virolaispelaaja Kristo Kollo.

– Totta kai olen onnellinen tittelistä. Kun sarjataulukkoa katsoo, varmasti ansaitsimme voiton, Kollo sanoi Viron lentopalloliiton verkkosivuilla.

Arcada Galati kävi Suomessakin pelaamassa kaudella 2019-2020. Romanialaisjoukkue pudotti Savo Volleyn CEV Cupista voitettuaan molemmat ottelut puhtaasti erin 3-0.

Suomessa Mestaruusliiga jäi kesken. Seurojen tilanne kävi hyvin epävarmaksi saamatta jääneiden lipputulojen takia. Katso tästä, millaisia tukikampanjoita seurat järjestävät toiminnan vahvistamiseksi.

Vaikka liigasta mikään joukkue ei putoa sijoituksen perusteella, on mahdollista, etteivät resurssit mahdollista pelaamista liigassa ensi kaudella. Alemmalla tasolla pelanneelle joukkueelle liigapaikan saaminen onkin mahdollista. Perjantaina Lentopalloliitto tiedotti, että ”mahdollisuudesta hakea sarjanousua ilmoitetaan sarjatasoittain suoraan eri sarjavaiheiden parhaille joukkueille. Kilpailuryhmä tekee päätökset sarjanousuista tapauskohtaisesti.”

Mestaruusliigassa paikat CEVin seurajoukkuekilpailuihin määräytyvät runkosarjasijoitusten ja Suomen Cupin pohjalta (lue tästä lisää). Mitaleita ei jaeta kaudelta 2019-2020.

Maajoukkueiden väliset kesäliigat lykkääntyvät. Suomen miesten ja naisten joukkueiden oli määrä aloittaa CEVin alaisissa kisoissa toukokuun loppupuolella. Myös kesäliigojen ykköstaso, kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n järjestämä Volleyball Nations League, lykkääntyy.

Koronaviruspandemia ei ole toistaiseksi siirtänyt Tokiossa käytävien olympialaisten aikataulua. Jos aikataulu pitää, lentopalloturnaus käydään 25. elokuuta – 9. syyskuuta. VNL pelataan olympialaisten jälkeen.