Lentopalloilija Eetu Pennanen sopimukseen – ”Kovasti on nälkää”

Lentopallon Mestaruusliigassa Akaa-Volley on tehnyt jatkosopimuksen suosikkipelaaja Eetu Pennasen kanssa.

Teksti: Harri Mattila, kuva: Akaa-Volley

Lentopallon Mestaruusliigan kausi 2018-2019 päättyi monien asiantuntijoidenkin mielestä yllättävästi. Oululainen Etta saavutti SM-hopeaa. Yksi menestyksen avainhahmoista oli Eetu Pennanen. Päättyneellä kaudella taitava yleispelaaja edusti Akaa-Volleyta, ja on nyt sopinut jatkavansa Akaassa.

– Päädyimme seuran kanssa yksivuotiseen jatkosopimukseen. Jäi kovasti nälkää, kun tämän kevään pudotuspelit jäivät (koronaviruskriisin takia) kokonaan ohjelmasta, tunnustaa Oulusta tavoitettu Pennanen.

Ouluun miehen oli vienyt siellä opiskeleva tyttöystävä.

– Vielä emme tiedä, minne lopulta asetumme. Akaaseen olen kuitenkin hyvin kotiutunut. Tuntuu, että pienen paikkakunnan kaikki ihmiset ovat joukkueemme tukena, kehaisi itselleen putkiasentajan ammatin hankkinut Pennanen.

Lentopallo on vienyt intohimoista harjoittelijaa niin, että putkimiehen töihin Pennanen on ehtinyt vain kahtena kesänä. Maajoukkueessakin nähty mies työskentelee ensi kesän TT Terästuote Oy:ssä metallitöissä.

Mikä sitten tekee vain 183-senttisestä Pennasesta niin hyvän lentopalloilijan? Akaa-Volleyn manageri Risto Lahti on seurannut kaverin otteita junioriajoista asti.

– Eetu vaan yksinkertaisesti osaa pelata. Hän ei välttämättä ole kaikkein tehokkain ratkaisija, mutta sortuu harvoin virheisiin. Hyökkäykset ovat erittäin monipuolisia. Vastustajan on vaikea lukea, mitä tuleman pitää, analysoi Pennanen.

Kauden 2019-2020 lopulla Akaa-Volley oli hyvässä vireessä. Kausi päättyi ikävästi kesken, mutta pelaajat eivät lannistuneet. Uusi kausi tuo tullessaan uudet haasteet, joihin Pennanen valmistautuu huolella.

– Ura on koko ajan ollut nousujohteinen, ja uskon vielä kehittyväni. Harjoittelu tulevaa kautta varten on käynnissä. Kevään ajan olen rakentanut kestävyyttä lähinnä juoksemalla, kertoo Pennanen, 27.

Toukokuun alusta Akaa-Volleyn sopimuspelaajat aloittavat monipuolisen fysiikkaharjoittelun Niko Rouvalin laatimien ohjeiden mukaan. Joukkuetreenit käynnistyvät, kunhan koronatilanne hellittää.

– Eetulle on mukava tehdä ohjelmia. Mies on armoton treenaaja. Tekisi mieleni sanoa, että melkein sähköjänis. Lisäksi hän on varmasti Oliverin (päävalmentaja Oliver Lüütsepp) mieleinen joukkuepelaaja, arvioi Rouvali.

Akaa-valmentaja Lüütsepp korostaa usein kärsivällisyyttä ja virheiden välttämistä. Pennanen, jos kuka, sopii raameihin.

– Olen urani aikana saanut olla usean valmentajan opissa. Eniten kehityin pelaajana ehkä East Volleyssa Vodek Sadalskin aikana. Ettassa Olli Kuoksan komennossa mentiin hienosti joukkueena eteenpäin. Lüütsepp on keskusteleva valmentaja. On hyvä, että pelaajien kokemukset ja mielipiteet painavat, kun suunnitelmia tehdään, kiitteli Pennanen.

Pennasella on vielä terveiset akaalaiselle lentopalloyleisölle.

– Pysytelkää kotosalla koronakriisin ajan. Jaksatte sitten tulla Monarille, kun kausi alkaa syksyllä.

Ensi kaudeksi Akaa-Volley etsii uuden ykköspassarin, sillä Akseli Lankinen siirtyy Belgiaan. Hänen uusi joukkueensa on Decospan Volley Team Menen.

– Volley Menen oli päättyneellä kaudella Belgian liigan runkosarjan keskikastissa. Uskon siellä kehittyväni edelleen. Käsittääkseni olen joukkueessa ykköspassarin statuksella, koska heillä on toisena passarina oman seuran juniori, aprikoi Lankinen.

Helsingissä tällä hetkellä peruskuntoaan rakentava 22-vuotias passari matkustaa Belgiaan elokuun puolivälissä. Siihen mennessä takana ovat toivottavasti maajoukkueleiritykset.

– Koronavirus vaikuttaa nyt kaikkialla. Toivottavasti tilanne rauhoittuu pian. Nyt ohjelmassa on lähinnä juoksulenkkejä ja punttitreeniä.

Vaikka Lankisen ulkomaanpykälän laukeaminen oli Akaa-Volleylle huono uutinen, manageri Lahti ei lähtenyt sirottelemaan tuhkaa päälleen.

– Tyytyväinenhän siitä pitää olla, jos meillä kehittynyt pelaaja saa kansainvälisen uransa alkuun. Nyt pitää vaan löytää Akselin pelikengät täyttävä passari markkinoilta. Seuran maine on kunnossa, joten uskon paikan kiinnostavan, hymyilee Lahti.

HARRI MATTILA