Suomen lentopalloilun monikulttuurinen tähdistö 2020

Iina Andrikopoulou. Kuva: CEV.eu

Suomen urheilussa monikulttuurisuus on näkynyt parhaiten jalkapalloilussa, mutta lentopallossakin tapahtuu paljon mielenkiintoista.

Miesten jalkapallomaajoukkue ylsi Suomen palloiluhistorian suurimpaan saavutukseen selviytymällä EM-kisoihin – tärkeisiin pelaajiin kuuluivat maalivahti Lukas Hradecky, keskikenttäpelaaja Glen Kamara ja hyökkääjä Pyry Soiri. Yksilölajeissa yleisurheilija Nooralotta Neziri (100 metrin aitajuoksu) kuuluu Suomen suosituimpiin urheilijoihin.

Kansainvälinen muuttoliike näkyy lentopalloilussa, lukeutuuhan se maailman levinneimpiin urheilulajeihin. Suomessa yksi suurimmista nimistä on Konstantin Shumov, joka pelasi vuosia maajoukkueessa ja oli saavuttamassa Suomelle historiallista MM-kisojen yhdeksättä sijaa vuonna 2014. Hänen isänsä Jevgeni Shumov muutti Suomeen pelaamaan 90-luvun alussa.

Yhteiskunnan muuttuessa ja kehittyessä kansainvälistä taustaa nähdään aina vaan enemmän. Tältä näyttää Suomen monikulttuurinen, nuorekas lentopallotähdistö vuosimallia 2020.

Passari: Fedor Ivanov, Savo Volley *

Ivanov taistelee tosissaan Suomen maajoukkueen kakkospassarin paikasta. Viime syksynä hän pääsi A-maajoukkueen mukana EM-kisoihinkin. ”Fedellä” on lentopallo verissä: hänen venäläissyntyinen isänsä Sergei Ivanov tuli aikoinaan Suomeen pelaamaan, ja Fedor näki päivänvalon vuonna 2000, kun Ivanov vanhempi edusti Raision Loimua.

Hakkuri: Iina Andrikopoulou, LP-Vampula

Georgia ”Iina” Andrikopoulou, 21, kuuluu seuratuimpiin nuoriin pelaajiin lentopallon naisten Mestaruusliigassa. Harjavallasta kotoisin oleva Andrikopoulou päätyi Nakkilan Patereiden ja Euran Raiun kautta Vampulaan. Kreikkalaisen isän tyttärellä on takana kaksi liigakautta – keväällä tuli kutsu Suomen A-maajoukkuerinkiin.

Yleispelaaja: Elviss Krastins, Nizza

Tämän hetken huomattavin monikulttuurisen taustan omaava suomalaislentopalloilija. Krastinsilla, 25, on vyöllä 141 A-maaottelua, mukaan lukien esiintymiset MM- ja EM-kisoissa. Krastinsin latvialainen isä Ugis Krastins vaikutti Suomessa pelaajana ja valmentajana. Sittemmin hän on suoriutunut Ukrainan luotsina. Elviss on pelannut Suomen-vuosien jälkeen ammattilaisena Belgiassa, Puolassa, Turkissa ja Ranskassa.

Yleispelaaja: Sebastian Pozo Hernandez, Raision Loimu

Pozo Hernandez, joka kuuluu Suomen nuorten maajoukkueeseen, aloittaa syksyllä liigauransa Raision Loimussa. Hänen isänsä Jimmy Hernandez tuli Kuubasta lentopallon perässä Suomeen jo juniori-ikäisenä. Jimmy pelasi liigaa ja pääsi Suomen maajoukkuerinkiinkin. Loimussa Sebastian kantaa isältään tuttua pelinumeroa 6.

Keskitorjuja: Michaela Madsen, Hämeenlinnan Lentopallokerho

Viime syksynä pelatut EM-kisat osoittivat, että ”Misu” on kansainväliset mitat täyttävä keskitorjuja. Loukkaantumiset ja epätasaiset vaiheet eurooppalaisissa liigoissa (Ranska, Belgia) ovat hidastaneet kehitystä. Tanskalainen isä Niels Madsen pelasi takavuosina Suomen lentopalloliigassa. Sisko Yasmine Madsen kuuluu hänkin Suomen maajoukkuerinkiin; veli Alexander Madsen taas on pelannut Suomen koripallomaajoukkueessa.

Keskitorjuja: Anna Czakan, LP Viesti

Keskitorjujalla on elämänsä tilaisuus nousta maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon Laura Pihlajamäen lopetettua ja Roosa Laakkosen pitäessä maajoukkuetaukoa. Czakanilla on puolalaista (isoisä), brittiläistä (isä) ja suomalaista (äiti) perimää. LP Viestissä Anna, 23, on voittanut Suomen mestaruuden ja päässyt pelaamaan Mestarien liigaakin. Näillä näkymin hän jatkaa salolaisjoukkueen väreissä.

Libero: Hassib Fowad Rezai, Vantaa Ducks

Afganistanissa syntynyt Rezai asui myöhemmin Iranissa, ja Suomeen hän muutti vuonna 2014. Ennen Ducksia hän edusti Karhulan Veikkoja ja Kouvolan Lentopalloa. Vantaalla päävastuun liberontontilla kantoi menneellä kaudella Pasi Hyvärinen, mutta pääsi Rezaikin pelaamaan 17 ottelussa.

Muista myös heidät: Anastasia Boricheva, Jana Boricheva, Markuss Cielavs, Ilja Ivanov, Jessica Kosonen, Venessa Loukonen, Yasmine Madsen, Arita Ternava, Aleksei Zhbankov

* seurajoukkueet viime kauden mukaan

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.