Lentopallon EM-karsinnat: Suomen naiset sittenkin tositoimiin aikataulun mukaisesti?

Kuva: CEV.eu

Suomen naisten lentopallomaajoukkue saattaa päästä tositoimiin elokuussa koronaviruskriisin hiljalleen helpottaessa.

Euroopan lentopalloliitto CEV tiedotti maanantaina, että naisten EM-karsinnat pyritään toteuttamaan aikataulun mukaisesti. Jos aikataulu pitää, karsinnat alkavat elokuussa.

– CEV ja liiton kumppanit tekevät tiiviisti töitä, jotta odotetut EM-karsinnat käytäisiin elokuun lopussa ja syyskuun alussa, liitto kertoo.

– Kansallisilta lentopalloliitoilta ja maiden viranomaisilta kerätään tietoja siitä, miten esimerkiksi yleisötapahtumia, harjoittelua ja matkustamista rajoitetaan. Mahdollinen uusi aikataulu EM-karsinnoille tehdään viimeistään 1. heinäkuuta.

CEV korostaa, että lentopalloilun on oltava heti valmis, kun jonkinasteinen normaalius palaa yhteiskuntaan. Esimerkiksi Suomessa 1. kesäkuuta tulevat voimaan uudet linjaukset, jotka sallivat muun muassa urheilusarjojen ja -kilpailujen aloittamisen.

Lentopallon EM-karsinnoissa Suomen naiset pelaavat Slovakiaa, Montenegroa ja Kosovoa vastaan. Karsinnoissa käydään kaksinkertainen sarja, joten jokaiselle kertyy kolme koti- ja kolme vierasottelua.

Slovakia (15. Euroopan rankingissa) lähtee karsintalohkoon ennakkosuosikkina, mutta on tuskin valtavasti Suomea (21.) ja Montenegroa (28.) edellä. Kosovo (40.) kuuluu vielä kärpässarjaan. Lohkon kaksi parasta etenevät EM-kisoihin.

Suomen miehet eivät osallistu EM-karsintoihin, sillä yksi EM-kisojen alkulohkoista pelataan Tampereella, ja Suomi saa suoran paikan lohkoisäntänä.

EM-kisojen 2021 alustavat ajankohdat ovat 2.–19. syyskuuta (miehet) ja 19. elokuuta – 5. syyskuuta (naiset). Koronaviruskriisin vaikutukset ovat niin kauaskantoiset, että lykkääminen on mahdollinen. Kisapainetta syksylle 2021 luovat olympialaiset, jotka järjestetään Tokiossa vuotta aiottua myöhemmin.

Lentopallotoiminta keskeytettiin maaliskuussa käytännössä kaikkialla. Vajaaksi jäänyt kausi tuottaa suuria taloudellisia ongelmia alan toimijoille. Tukeakseen vaikeuksiin joutuneita CEV onkin käynnistänyt hankkeen, jonka myötä toteutetaan kaikkiaan 11,5 miljoonan euron suuruiset avustukset eurooppalaiselle lentopalloilulle.