Lauri Kermisen seurasiirto on vain osa Venäjän lentopalloliigan kuohuntaa

Kuva: CEV.eu

Lentopallon maajoukkuetähti Lauri Kerminen vaihtaa ensi kaudeksi seuraa, mutta se ei ole suinkaan ainoa suuri muutos Venäjän liigassa.

Libero Kerminen pelasi Kuzbass Kemerovon joukkueessa viisi kautta. Täyttymys tuli vuosi sitten, kun Tuomas Sammelvuo luotsasi joukkueen liigamestaruuteen. Menneellä kaudella Kerminen ja Kuzbass menivät Mestarien liigassa jo välieriin, mutta koronaviruspandemia katkaisi kauden ennen aikojaan.

Viime viikolla Kuzbass vahvisti viimein valmentajavalintansa. Sammelvuota seurannut Gheorghe Cretu vaihtoi maisemaa, ja tilalle tulee Aleksei Verbov. Samalla ovenavauksella Kerminen liikahtaa seurasta poispäin, ja hänelle etsitään uutta seuraa.

– Kerminen on yksi maailman parhaista liberoista. Koska menetimme hyökkääjäpelaajia, joukkueen vahvistaminen piti aloittaa hyökkäyksestä. Päätös oli vaikea, sillä Kerminen kuului avainpelaajiin, Verbov kommentoi.

Kuzbassin joukkueen kokoaminen on vaiheessa, mutta ainakin kokenutta kaartia jatkaa Kemerovossa: Jevgeni Sivozhelez, Anton Karpuhov ja Mihail Shtsherbakov pysyvät siperialaisjoukkueen vahvuudessa.

Vasenkätinen hakkuri Viktor Poletajev on sen sijaan seuraamassa Sammelvuota, joka työskentelee nyt Pietarin Zenitin päävalmentajana. ”Köpin” miehistöön on tulossa myös yleispelaajatähti Egor Kliuka, joka pelasi viime kaudella Fakel Novi Urengoin lukuun.

– Näitä siirtoja ei ole vielä vahvistettu, joten en voi kommentoida. Periaatteessa olisi toki hyvä, jos maajoukkuemiehet pelaisivat samassa seurajoukkueessa, sanoo Sammelvuo, joka kantaa myös Venäjän maajoukkueen valmennusvastuun.

Keskitorjuja Aleksander Volkov palaa suurseura Kazanin Zenitiin. Olympiavoittaja siirtyy Dinamo LO -joukkueesta, ja ”vaihtokaupassa” toiseen suuntaan matkaa yleispelaaja Denis Birjukov.

Belogorie Belgorod taas hankki italialaisen Gabriele Nellin, joka edusti viime kaudella Piacenzaa. Hakkuri Nellin ansiolistasta löytyvät muun muassa seurajoukkueiden maailmanmestaruus (Trentinon joukkueessa) sekä maailmancupin pistepörssin voitto viime vuodelta.

Bulgarialainen yleispelaaja Rozalin Penchev suuntaa Belogoriesta toisaalle.

Doping on liittynyt Venäjän urheiluun liian usein, ja ikäviä uutisia saadaan nytkin. Vjatsheslav Rudnev, joka pelasi Jugran joukkueessa, narahti dopingtestissä. Venäjän antidopingelin Rusada langetti pelaajalle kahden vuoden mittaisen pelikiellon.

Jugra irtisanoi Rudnevin sopimuksen oikopäätä ja totesi tiedotteessaan, että tapahtuneesta ”vastuu on täysin urheilijan”.

Vaikka Venäjän lentopalloliiga jäi kesken, sijoitukset jaettiin. Liigan mestariksi julistettiin Lokomotiv Novosibirsk. Mestaruus on seuralle ensimmäinen. Hopealle sijoittui Kazanin Zenit ja pronssille Kuzbass Kemerovo.