Top 10: suomalaisten pelaajien liikehdintää lentopallon kansainvälisillä kentillä

Antti Ropposen vasuri puhuu ensi kaudella Sveitsissä. Kuva: FIVB

Keväällä ja alkukesästä lentopallon siirtomarkkinoilla tapahtuu. Vaikka tänä vuonna ovat vallinneet poikkeusolot, on lentopallorintamalla riittänyt liikehdintää.

Kansainvälisillä kentillä moni suomalainen pelaaja on vielä ilman seuraa, mutta tukku sopimusuutisia on jo saatu. Seuraavassa alkukesän kymmenen mielenkiintoisinta suomalaispoimintaa.

10. Eemi Tervaportti: Useimmilla lentopalloilijoilla on katse syksyssä 2020, mutta Tervaportilla on vielä ”viime kausi” kesken. Kreikassa tehtiin poikkeuksellinen ratkaisu ja päätettiin jatkaa lentopalloliigaa koronaviruspandemiasta huolimatta. Tervaportin edustama Olympiakos on neljän parhaan joukossa, ja pudotuspelit alkavat heinäkuussa.

9. Kaisa Alanko: Jatkosopimus on varmasti onnistunut veto sekä passari Alangolle että ranskalaisseura Nantesille. Vuosi sitten Ranskan liigassa tuli hopeaa, ja menneellä kaudella kulki jopa Mestarien liigassa. ”Chämppäriin” on Nantesin määrä suunnata alkavallakin kaudella. Alanko on joukkueen luottopassari.

8. Lauri Kerminen: Menestyksekäs viisivuotinen Kuzbass Kemerovossa on jäämässä taakse. ”Late” kuuluu liberoiden eliittiin, joten hyvä pelipaikka löytyy varmasti. Innokkaasti Kermistä oltiin jo viemässä Pietarin Zenitiin ja takaisin Tuomas Sammelvuon valmennukseen, mutta Zenitiin hankittiin Sergei Melkozerov puolustuspelin spesialistiksi.

7. Akseli Lankinen: Belgiassa päästään ihmettelemään pitkää passaria ja tämän kiemuraisia aloitussyöttöjä. Uusi joukkue on Decospan Volley Team Menen. Tuskin yksi lisäkausi Suomessa olisi tehnyt 22-vuotiaalle pahaa, ja kovatasoisessa Belgian liigassa kummittelee penkkimiehen roolikin. Haastava tilanne – mutta sellaisten takiahan urheillaan.

6. Miro Määttänen: Sveitsiläinen Näfels kaappasi kertaheitolla kolme suomalaista – Määttäsen, Henrik Porkan ja Antti Ropposen. Määttäsen painavasta iskulyönnistä ja keihäänheiton SM-kultamitalista jaksetaan jauhaa, ja viime kaudella Savo Volleyssa yleispelaaja nosti tasoaan myös vastaanotossa. Määttänen ei ole enää varsinainen lupaus (s. 1996), joten Näfelsissä on parasta löytyä heti kunnon rooli.

5. Henrik Porkka: Suomen tuntemattomin suuren palloilulajin MM- ja EM-kisoissa esiintynyt pelaaja? Keskitorjuja Porkalla – 22 vuotta ja 202 senttimetriä – ovat palaset kohdillaan, joten kansainvälisille kentille lähteminen on osuva valinta. Jos kehitys jatkuu positiivisena, Porkka on pian avauskokoonpanon mies maajoukkueessa.

4. Suvi Kokkonen: Ranskalainen Nantes kutsuu Laukaan lentopallolahjakkuutta. Kunnianhimo ja asenne ovat yleispelaajalla kohdillaan; kun fysiikka ja tekniikka vielä saadaan samalle tasolle, voivat Nantes (ja Suomen maajoukkue) saada aidon huippupelaajan. Ensimmäinen kausi ulkomailla saattaa mennä totutellessa uuteen kulttuuriin, mutta asettumisessa voi joukkuetoveri Kaisa Alanko auttaa oleellisesti.

3. Antti Ropponen: Hurrikaani-Loimaan suosikkihakkuri on kuulunut kotimaiseen liigakärkeen vuosien ajan. Nyt on näytön paikka: saako pallo kyytiä yhtä kovin tehoin, kun ei enää pelatakaan tutussa ympäristössä? Skeptikot arvioivat, ettei Ropposella ole papua haastaa paikasta Suomen maajoukkueen ytimeen, mutta moni saattaa olla eri mieltä, jos sveitsiläisessä Näfelsissä syntyy hyvää jälkeä.

2. Niko Suihkonen: Hyvä siirto hyvään aikaan. Iän, 21 vuotta, puolesta kansainvälisen uran aloittaminen tulee sopivasti, ja Plessis Robinson Volley Ball osoittautuu toivottavasti hyväksi paikaksi kehittyä. Suomen maajoukkue suorastaan kirkuu johtavaa yleispelaajaa. Ehkä Suihkonen on sellainen EM-kisoissa ensi vuonna?

1. Piia Korhonen: Itä-Saksan Dresden jää taakse kolmen vuoden jälkeen, ja edessä ovat haasteet Italian kakkostasolla. Uusi joukkue on Volley Hermaea Olbia. Ei mikään siirtopommi, mutta potentiaalisesti todella mielenkiintoinen liike: Italia kuuluu lentopalloilun suurmaihin, ja kakkostasolla Suomen maajoukkuehakkuri on mitä parhaiten näytillä suurempiin joukkueisiin.

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.