Suomen lentopallomiehet haastavat maailmanmestari Puolan

Suomi ja Puola kohtasivat MM-kisoissa 2018. Kuva: FIVB

Suomen miesten lentopallomaajoukkue viettää täysin poikkeuksellista kesää.

Kesään 2020 piti kuulua leireilyä ja kesäliigan ottelut. Koronaviruspandemian vuoksi Euroopan lentopalloliitto CEV perui kesäliigat, mutta leireilyyn Suomen maajoukkue on luonut uudet kuviot.

Päävalmentaja Joel Banksin johtama maajoukkueryhmä, tai osa sitä, vierailee eri liigajoukkueiden luona. Lisäksi kesällä on luvassa sarja harjoitusotteluita.

Banks ja muutama maajoukkuepelaaja (Lauri Kerminen, Antti Ropponen, Veeti Nikkinen, Severi Savonsalmi) ovat juuri käyneet Kokkolan Tiikerien vieraana. Vierailuohjelmaan kuuluvat tiettävästi ainakin Helsinki, Sastamala, Oulu, Kuopio ja Kuortane.

– Vierailemme viiden, kuuden liigajoukkueen luona. Ohjelmassa on sekä pallo- että voimaharjoittelua, Banks sanoo Kokkolan Tiikerien verkkosivuilla.

– Kiertue antaa mahdollisuuden tavata seuroja, joukkueenjohtoa sekä suuren määrän pelaajia. Ovi maajoukkueeseen on avoin kaikille, jotka ovat fyysisesti hyvässä kunnossa, pelaavat hyvin ja joilla on asenne kohdallaan.

Suomen oli määrä pelata Euroopan hopeisessa liigassa, joka on maajoukkueiden välisten kesäliigojen kolmas ja alin taso. Suomi isännöi sen sijaan kolme harjoitusottelua etelänaapuri Viroa vastaan heinäkuun loppupuolella. Lisäksi on suunnitelmissa, että Suomi haastaa maailmanmestari Puolan 26. heinäkuuta.

Brittiläinen Joel Banks, joka seuratasolla valmentaa Belgian liigan Maaseikia, aloitti Suomen päävalmentajana runsas vuosi sitten Tuomas Sammelvuon siirryttyä Venäjän leipiin. Banksin kauden alkuvaihe oli tuloksellisesti murheellinen – Suomi muun muassa putosi hopeiseen liigaan – mutta EM-kisoissa Lentisäijät löysivät jälleen itsensä. Joukkue taisteli kovatasoisesta alkulohkosta pudotuspeleihin eli maanosan 16 parhaan joukkoon.

Suomen miehille kesäkausi 2020 on tärkeä rakennusvaihe. Suuri tähtäin on EM-lopputurnaus 2021. Suomi isännöi yhtä alkulohkoa Tampereella, joten EM-karsintoihin ei tarvitse osallistua.

Suomen naisten lentopallomaajoukkueella sen sijaan ovat EM-karsinnat edessä. Tapio Kangasniemen valmentama joukkue pelasi viime syksynä EM-kisoissa ensimmäisen kerran 30 vuoteen.

EM-karsinnat pelataan todennäköisesti vasta tammikuussa 2021. Euroopan liitto CEV ei ole vielä vahvistanut karsintojen lykkäämistä. Alun perin karsinnat oli määrä käydä elo- ja syyskuussa 2020. Suomen vastustajat ovat Slovakia, Montenegro ja Kosovo.