Lentopallon miesten Mestaruusliiga: Kesäranking 2020

Eetu Pennanen (vasemmalla) ja Voitto Köykkä takaavat, etteivät helpot pallot jää Akaan kenttään. Kuva: Akaa-Volley

Lentopallon miesten Mestaruusliiga alkaa noin kolmen kuukauden kuluttua – missä nyt mennään?

Seurat pyrkivät tavallisesti saamaan rungon kasaan ennen juhannusta. Joukkueet ovat silti melko erilaisissa kehitysvaiheissa.

Seuraavassa Lentopallo.infon leikkimielinen kesäranking. Voimasuhteiden muutoksiin palataan kauden lähestyessä ja joukkueiden kehittyessä. Rankingissa on otettu huomioon siirrot ja sopimukset, jotka olivat tiedossa ennen torstaita 18. kesäkuuta.

10. Vantaa Ducks: Hiljaa virtaa Vantaanjoki. Seuraikoni Toni Kankaanpää lopetti, ja (mahdolliset) ulkomaanhankinnatkin ovat tekemättä. Marko Määttäsen ja Lauri Lehtosen ympärille on kuitenkin mielenkiintoinen aihio syntymässä. Paljon kuullaan vielä Ducksin leiristä ennen kuin pallo lähtee syksyllä liikkeelle. Valmentaja: Juho Rajala

9. Perungan Pojat: Rovaniemelle päävalmentaja Jukka Tuovinen tuo kokemusta ja karismaa. PerPo satsaa ihailtavasti kotimaisuuteen ja paikallisuuteen. Hakkuri Eetu Häyrinen saa nyt mahdollisuuden avainroolin ottamiseen. Yleispelaaja Miikka Lemolalle sopii odottaa ehjää kautta. Nippu pelaajia vielä tulossa.

8. Karelian Hurmos: Nuori valmentaja Matti Alatalo saa käsiinsä joukon, jossa ei ole tähtiä, kehityskelpoisuutta kylläkin. Pääsevätkö Arttu Lehtimäen, Jere Heiskasen ja Lauri Jylhän kaltaiset kaverit korkealle liigatasolle nyt kun vastuuta on luvassa? Jokerikorttina lymyilee hakkuri Apech Pac, jolla on kokemusta Australian nuorten maajoukkueesta.

7. Lentopalloseura Etta: Oulussa jouduttiin uuden eteen sensaatiohopean (2019) jälkeen. Viime kausi oli melkoista hakemista. Taas mennään tähtipelaaja Jan Heleniuksen johdolla (ellei ulkomaanpestiä ilmaannu), ja lisää staralaatua takaa Loimaalta tuleva libero Jesse Mäntylä. Valmentaja Olli Kuoksalla haastava ja mieleinen tehtävä rakentaa verrattain nimettömästä ryhmästä voittava joukkue.

6. Raision Loimu: Viime kaudella Loimulla oli kaikki saumat nousta yllättäjäksi, mutta loukkaantumisten vuoksi joukkue jäi kauas potentiaalistaan. Samaa yllättäjähenkeä on nyt: nuorta kaartia täydentävät todella kiintoisat ulkomaalaispelaajat. Johan Gruvaeus oli viime kaudella Ruotsin liigan paras pelaaja, ja argentiinalaisen Ignacio Luengasin palkintokaapista löytyy muun muassa nuorten MM-kulta. Valmentaja (uusi): Per-Erik Dalqvist

5. Savo Volley: Sopimuspelaajia on kasassa verrattain vähän, mutta jos tätä listaa tehtäisiin keskimääräisen laadun perustella, nousisi Savo kärkeen. Keskitorjuja Tommi Siirilän haaliminen on huippuveto. Jatkosopimuksissa komeaa ikähaarukkaa: Antti Siltalasta, 36, Severi Savonsalmeen, 19. Valmentaja (uusi): Timo Tolvanen

4. Hurrikaani-Loimaa: Yleispelaaja Niklas Seppäsen hankkiminen on Siirilä-siirron ohella kesän kovinta kamaa. Suosikkihakkuri Antti Ropponen ja lupaava keskitorjuja Henrik Porkka lähtevät Sveitsiin. Korkean tason passarihankintakin tarvittaneen, jos viime kausien tasolle Loimaalla mielitään. Valmentaja: Jussi Heino

3. Kokkolan Tiikerit: Kärsivällinen myyräntyö alkoi kantaa viime kaudella hedelmää, ja Tiikerit teki päivänselvän hajuraon liigan alakastiin. Ensi kauden joukkue saatiin (viimeistelyä vaille) valmiiksi ennätysajassa jo keväällä. Jos Jiri Hännisen, Anton Välimaan ja konkari Antti Leppälän kaltaiset kaverit pelaavat kykyjensä ylärajoilla illasta toiseen, voi Tiikerit tähdätä alkavalla kaudella jopa neljän parhaan porukkaan. Valmentaja: Mikko Keskisipilä

2. VaLePa: Uudet tuulet puhaltavat Sastamalassa. Mikko Oivasen ja Olli Kunnarin lopetettua on nuorien pelurien kuten Aaro Nikulan ja kotiseuraansa palanneen Sakari Mäkisen aika ottaa ratkaiseva askel kohti avainpelaajuutta. Passariin voi sentään aina luottaa: Mikko Esko täyttää kauden alla 42 vuotta ja jatkaa vuonna 1995 alkanutta liigauraansa. Valmentaja: Janne Kangaskokko

1. Akaa-Volley: Lupaavaa, lupaavaa. Passari Akseli Lankinen lähtee Belgiaan, mutta Akaaseen hankittiin vähintään yhtä hyvä tekijä, Viron maajoukkuepelaaja Markkus Keel. Luottomiehet Urpo Sivula, Eetu Pennanen ja Joni Mikkonen jatkavat. Nuori tähtilibero Voitto Köykkä kehittyy; samoin valmentaja Oliver Lüütsepp, joka kerää jatkuvasti kokemusta myös Viron maajoukkuetehtävissä.

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.