Koronavirus uhkaa lentopallon Mestarien liigaa, mutta jokainen voi tehdä osuutensa onnistumisen eteen

Kuva: CEV.eu

Vaikeasta terveys- ja turvallisuustilanteesta huolimatta lentopallon eurooppalaisiin seurajoukkuekilpailuihin on lähdössä 164 joukkuetta – myös joukko suomalaisia ryhmiä.

Euroopan lentopalloliitto CEV suunnittelee, että ottelut pelataan mahdollisimman normaalisti joukkueiden kotikentillä; ei siis keskitetysti, kuten useissa muissa urheilulajeissa.

Koronaviruspandemia sekoitti käytännössä kaikki lentopallosarjat kaudella 2019-2020. Syksyllä käynnistyvälle, uudelle kaudelle odotukset ovat kuitenkin korkeat, ehkä liiankin optimistiset. Koronavirustilanne on edelleen erittäin uhkaava monissa maissa.

Näillä näkymin Suomen lippulaiva lentopallon eurokentillä on LP Viesti. Viesti sai melkoisen saagan päätteeksi paikan naisten Mestarien liigan varsinaiseen vaiheeseen, alkulohkoihin. Euroopan kentillä joukkue käyttää nimeä LP Salo.

Mestarien liigassa pelaavat myös Kaisa Alanko ja Suvi Kokkonen, jotka edustavat ranskalaista Nantesia, sekä tshekkiläiseen Olomouciin siirtynyt Michaela Madsen. Roosa Koskelon ryhmä Stuttgart puolestaan yrittää liigaan karsintakierrosten kautta. Karsinnat pelataan cupmuotoisesti kaksiosaisin otteluin.

Hurrikaani-Loimaa olisi miesten Mestaruusliigan runkosarjaykkösenä päässyt Mestarien liigan karsintoihin, mutta seura päätti jättää kisan väliin koronavirusriskien vuoksi. Paikan otti VaLePa.

VaLePa (sponsoroidusti Ford Store Levoranta Sastamala) saakin melkoisen savotan. Karsinnat koostuvat kahdesta kierroksesta, joihin molempiin kuuluu kuusi ottelua (sisältäen kaksi kotiottelua). Karsintaotteluita voi siis tulla peräti 12 kappaletta.

Ensimmäisen karsintakierroksen kolmijoukkueiset lohkot arvotaan perjantaina. Arvontoihin on luvassa jännitystä, sillä vastaan VaLePalle voi tulla esimerkiksi Moskovan Dynamo (Lauri Kerminen), Jastrzebski Wegiel (Eemi Tervaportti) tai Maaseik (valmentaja Joel Banks).

Paikka miesten Mestarien liigan varsinaisessa vaiheessa on varma 18 joukkueelle. Kaksi muuta lohkopaikkaa täytetään karsinnoissa.

VaLePan lisäksi Suomesta lähtee lentopallon miesten eurocupeihin Kokkolan Tiikerit (kolmostaso Challenge Cup). Naisten joukkueista kakkostasolla CEV Cupissa esiintyvät Pölkky Kuusamo ja LP-Vampula, Challenge Cupissa Hämeenlinnan Lentopallokerho.

Koronavirustilanne on ollut keväällä ja kesällä vakava, mutta etenkin jalkapalloilussa on saatu rohkaisevia tuloksia. Italian ja Englannin kaltaisissa kriisimaissakin huippuliigat pystyttiin pelaamaan kesällä loppuun ilman suuria takaiskuja. Tilanteeseen ei voi kuitenkaan tuudittautua. Jokaisen on tehtävä osuutensa viruksen leviämisen estämisessä – hyviä ohjeita löytyy THL:n verkkosivuilta.

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.