Top 10: suomalaisten pelaajien liikehdintää lentopallon kansainvälisillä kentillä

Eemi Tervaportti naruttelee vastustajia ensi kaudella Puolan liigassa. Kuva: FIVB

Keväällä ja alkukesästä lentopallon siirtomarkkinoilla tapahtuu. Vaikka tänä vuonna ovat vallinneet poikkeusolot, on lentopallorintamalla riittänyt liikehdintää.

Kansainvälisillä kentillä osa suomalaisista pelaajista on vielä ilman seuraa, mutta tukku sopimusuutisia on jo saatu. Seuraavassa kesän kymmenen mielenkiintoisinta suomalaispoimintaa.

10. Niko Haapakoski: Passari oli johdattamassa oululaista Lentopalloseura Ettaa sensaatiohopealle keväällä 2019. Sen jälkeen avautuivat ovet kansainvälisille kentille, ja Haapakoski pelasi kauden Kyproksella. Kauden 2020-2021 hän aloittaa Viron liigassa ja Selverin joukkueessa.

9. Akseli Lankinen: Belgiassa päästään ihmettelemään pitkää passaria ja tämän kiemuraisia aloitussyöttöjä. Uusi joukkue on Decospan Volley Team Menen. Tuskin yksi lisäkausi Suomessa olisi tehnyt nuorelle urheilijalle pahaa, ja kovatasoisessa Belgian liigassa kummittelee penkkimiehen roolikin. Haastava tilanne – mutta sellaisten takiahan urheillaan.

8. Sauli Sinkkonen: Kokenut keskitorjuja siirtyy Viroon Haapakosken tapaan. Kesken jäänyt kausi Romaniassa oli pettymys, mutta Saaremaa Võrkpalliklubissa ”Sinko” uskoo pääsevänsä takaisin raiteelle. Ensi vuoden EM-kisat ovat varmasti Sinkkosen tähtäimessä. Viron liiga on kohtuullinen paikka pitää virettä yllä.

7. Miro Määttänen, Antti Ropponen ja Henrik Porkka: Sveitsiläinen Näfels kaappasi kertaheitolla kolme suomalaista. Määttänen pelasi viime kauden Savo Volleyssa, Ropponen ja Porkka Hurrikaani-Loimaassa. Koko kolmikolla on mahdollisuudet maajoukkueeseen – varsinkin jos Sveitsissä alkaa syntyä hyvää jälkeä.

6. Niko Suihkonen: Hyvä siirto hyvään aikaan. Iän, 21 vuotta, puolesta kansainvälisen uran aloittaminen tulee sopivasti, ja Plessis Robinson Volley Ball osoittautuu toivottavasti hyväksi paikaksi kehittyä. Suomen maajoukkue suorastaan kirkuu johtavaa yleispelaajaa. Ehkä Suihkonen on sellainen EM-kisoissa ensi vuonna?

5. Michaela Madsen: Ennusmerkit keskitorjujan kansainväliselle läpimurrolle ovat loistavat. Ensimmäiset ammattilaisvuodet (Ranskassa ja Belgiassa) eivät menneet putkeen. Nyt tshekkiläisessä Olomoucissa ”Misu” pääsee Mestarien liigan kivikoviin otteluihin. Laura Pihlajamäen lopetettua maajoukkuekin kaipaa raudanlujaa keskitorjujaa.

4. Suvi Kokkonen: Ranskalainen Nantes kutsuu Laukaan lentopallolahjakkuutta. Kunnianhimo ja asenne ovat yleispelaajalla kohdillaan; kun fysiikka ja tekniikka vielä saadaan samalle tasolle, voivat Nantes (ja Suomen maajoukkue) saada aidon huippupelaajan. Ensimmäinen kausi ulkomailla saattaa mennä totutellessa uuteen kulttuuriin, mutta asettumisessa voi joukkuetoveri Kaisa Alanko auttaa oleellisesti.

3. Piia Korhonen: Itä-Saksan Dresden jäi taakse kolmen vuoden jälkeen, ja käsillä ovat haasteet Italian kakkostasolla. Uusi joukkue on Volley Hermaea Olbia. Ei mikään siirtopommi, mutta potentiaalisesti todella mielenkiintoinen liike: Italia kuuluu lentopalloilun suurmaihin, ja kakkostasolla Suomen maajoukkuehakkuri on mitä parhaiten näytillä suurempiin joukkueisiin.

2. Lauri Kerminen: Menestyksekäs viisivuotinen Kuzbass Kemerovossa on muisto vain. ”Late” kuuluu liberoiden eliittiin, joten hyvä pelipaikka löytyi Moskovan Dynamosta. Dynamossa Kerminen erikoistuu Mestarien liigan otteluihin. Jo alkukierroksilla (karsinnoissa) voi tulla jopa 12 ottelua, joten vastuuta riittää.

1. Eemi Tervaportti: Luottopassarin matka jatkuu, nyt suuntana taas Puolan kovatasoinen liiga. Tervaportin uusi seura on Jastrzebski Wegiel, joka yrittää Dynamon tavoin Mestarien liigaan karsintojen kautta. Olympiakosissa pelaajan tilille tuli Kreikan kultaa ja hopeaa. Puolan liigaa Tervaportti on pelannut aiemmin Szczecinin joukkueessa.