Koronaviruspandemia mutkistaa urheilua – nyt menivät Mestarien liigan ensimmäiset kotiottelut

Lentopallon hallitseva Suomen mestari VaLePa ei saa kotiotteluita Mestarien liigan ensimmäiselle karsintakierrokselle.

VaLePa pelaa ensimmäisellä kierroksella turnauksen Romaniassa. Joukkue kohtaa siellä kroatialaisen OK Ribola Kastelan 23. syyskuuta ja seuraavana päivänä romanialaisen C.S.M. Arcada Galatin.

Lohkovoittaja etenee toiselle karsintakierrokselle ja siten taistelemaan paikasta Mestarien liigan varsinaiseen vaiheeseen, alkulohkoihin.

Koronaviruspandemia pani Mestarien liigan karsintajärjestelmän uusiksi. Alkuperäinen suunnitelma oli pelata kolme turnausta, yksi kunkin joukkueen kotikentällä. Kuten saattoi odottaa, virustilanteen valossa suunnitelma oli aivan liian optimistinen.

VaLePan toiminnanjohtaja Hanna Arve-Talvitie sanoo, että seura pääsi muiden joukkueiden ja Euroopan lentopalloliiton (CEV) kanssa hyvin yhteisymmärrykseen suunnitelman muutoksesta.

– Huomioitiin maakohtaiset karanteenirajoitukset sekä liikkuminen maiden välillä. Yhteistyö ammattimaisten seurojen kanssa toimi erinomaisesti. Näin pystymme toimimaan valtioiden ohjeistusten mukaisesti, Arve-Talvitie kertoo.

– Mahdollisuudet toiselle kierrokselle ovat olemassa, ja teemme töitä suomalaisen lentopallon eteenpäin viemiseksi.

Lentopallon naisten Mestarien liigassa salolainen LP Viesti saa paikan alkulohkoon suoraan. Viesti pelaa Euroopan kentillä nimellä LP Salo.

Lentopallon EM-karsinnat: Koronaviruspandemia siirsi lähes kaikki EM-karsinnat ensi vuoden puolelle. Suomen naisten maajoukkue pääsee kehiin vasta tammikuussa, ja kaikki ottelut ovat vieraskentillä. Vastustajat ovat Montenegro, Slovakia ja Kosovo.

Miesten EM-karsinnoissa pystytään pelaamaan yksi karsintalohko jo nyt. Siinä kamppailevat Moldova, Latvia, Kypros ja Espanja. Ottelut pelataan keskitetysti Kyproksella 30. elokuuta alkaen. Suomi on yksi lentopallon EM-kisojen 2021 isännistä. Suomen miehet pääsevätkin lopputurnaukseen karsinnoitta.

Lentopallon nuorten EM-kisat: Alle 19-vuotiaiden naisten lopputurnausta käydään Kroatiassa sekä Bosniassa ja Hertsegovinassa. Turkki ja Ranska ovat jo varmistaneet paikat välieriin. Toisessa lohkossa vahvimmilla ovat Serbia, Puola ja Valko-Venäjä. Suomi ei ole mukana.

Suomella olisi ollut paikat alle 18-vuotiaiden miesten ja alle 17-vuotiaiden naisten lopputurnauksiin. Koronaviruspandemian vuoksi Suomi jättää kisamatkat väliin.

Koronavirustilanne on ollut keväällä ja kesällä vakava, mutta etenkin jalkapalloilussa on saatu rohkaisevia tuloksia. Italian ja Englannin kaltaisissa kriisimaissakin huippuliigat pystyttiin pelaamaan kesällä loppuun ilman suuria takaiskuja. Tilanteeseen ei voi kuitenkaan tuudittautua. Jokaisen on tehtävä osuutensa viruksen leviämisen estämisessä – hyviä ohjeita löytyy THL:n verkkosivuilta.