Suvi Kokkonen: näin tehdään nuoresta suomalaisesta kansainvälistä luottopelaajaa

Kuva: CEV.eu

Vuosi sitten Suvi Kokkonen kärvisteli sairauslomalla ja paranteli nilkkaansa. Syksyllä 2020 hän nauttii lentopalloammattilaisuuden ensi askelista Ranskassa.

Ja peli kulkee. Kokkonen on saanut heti vastuuta ranskalaisessa kärkiseurassa Nantesissa. Yleispelaaja pelasi taas täyden ottelun viikonloppuna, kun Nantes kaatoi Terville-Florangen erin 3-1.

Nantes on tehnyt tasaista jälkeä – voittanut kaikki ottelunsa samalla tuloksella – ja tasaisen varmasti parantaa Kokkonenkin otteitaan.

– Pirun siistiä hommaa, ja niin kiitollinen siitä, että tätä saa kutsua ammatiksi, Kokkonen iloitsi somessa.

Nantes on todistanut jo avauskierroksilla, ettei se hankkinut Kokkosta lämpimikseen. Seuralla ja valmentaja Cyril Ongilla on selkä halu ajaa pelaaja sisään heti, muttei hätiköiden. Kun nuori pelaaja saa heti vastuuta uudessa liigassa, annetaan hänelle kaikki mahdollisuudet saumattomalle kehittymiselle.

Niin lentopallossa kuin muissa lajeissa tunnetaan liian monta tarinaa, joissa nuori pelaaja jämähtää seurasiirron jälkeen vaihtopenkille, taantuu ja vajoaa unohduksiin.

Suvi Kokkoseen sellainen ei sovellu. Nuorella urheilijalla on selkeän määrätietoinen asenne, ja lajirakkaus kukkii. Jos kehityskaari nousee suunnitellusti, Ranskasta voi tulla hänelle vain välilasku.

– Ranska on hyvä vaihtoehto. Sitten jos joskus olisi mahdollista päästä vielä isompiin maihin ja seuroihin, Kokkonen maalaili Lentopallo.infolle viime vuonna.

Laukaasta kotoisin oleva Kokkonen, 20, pääsi heti ensimmäisenä liigavuonnaan, kaudella 2017-2018, tuulettamaan Suomen mestaruutta HPK:ssa (nyk. Lentopallokerho). Nantesissa Kokkonen on seurahistorian neljäs suomalaispelaaja. Peliä johtaa passari Kaisa Alanko. Aiemmin Nantesissa vaikuttivat (sittemmin uransa päättäneet) Laura Pihlajamäki ja Pauliina Vilponen.

Piia Korhonen on loistava esimerkki onnistuneista kansainvälisistä seurasiirroista. Euralainen hakkuri siirtyi Bundesliigan Dresdeniin vuonna 2017 ja nautti siellä vastuuroolista kolmen kauden ajan. Täksi kaudeksi hän löysi seuran Italian kakkosliigasta.

Volley Hermaea Olbiassa Korhonen, 23, on noussut välittömästi avainpelaajaksi. Viikonloppuna hän oli kentän ykkönen tykitettyään 25 pistettä 3-0-voitossa Sassuolosta.

Korhonen on Italian kakkosliigan pistepörssissä toisena viimeisteltyään 123 pinnaa. Pörssiä johtaa Sassuoloa edustava Jekaterina Antropova, jolla on pisteitä 139.

Viiden ottelun jälkeen Olbialla, joka kutsuu suomalaistähteään lempinimellä ”Vento del nord” (Pohjoistuuli), on kaksi voittoa ja kolme tappiota.