Hurrikaani-Loimaa ja Akaa-Volley putosivat kärjen vauhdista lentopallon Mestaruusliigassa?

Lentopallon Mestaruusliigassa Hurrikaani-Loimaa ja Akaa-Volley ovat jääneet alkukaudella kauas korkeasta potentiaalistaan.

Molempia saattoi hyvällä syyllä veikkailla liigan kärkikahinoihin tällä kaudella. Akaa-Volleyn (kuusi voittoa, kolme tappiota) ja etenkin Hurrikaanin (neljä voittoa, neljä tappiota) vauhti on kuitenkin tuntuvasti heikompaa kuin muilla kansalliselle huipulle tähtäävillä ryhmillä.

Akaa avasi kauden hyvin: heti kärkeen tuli neljä voittoa. Sitten alkoi tulla jobinpostia. Ensin loukkaantui libero Voitto Köykkä, sitten keskitorjuja Markus Kaurto – maajoukkuetason miehiä molemmat.

Sen verran tasokkaita miehiä Akaan vahvuudesta löytyy, ettei kaksikon poissaolo saa näkyä näin pahasti. Hälyttävämpää on pelaamisen kokonaisvaltainen tasonlasku. Löytyykö valmentaja Oliver Lüütseppiltä kykyä herättää joukkue?

– Vain yksi joukkue pelasi. Emme olleet valmiita lentopalloa pelaamaan. Miksi? Sitä en tiedä, Lüütsepp tunnusti sunnuntaisen tappion jälkeen.

Lauantaina Akaa-Volley hävisi Ettalle 1-3 ja sunnuntaina Kokkolan Tiikereille 0-3. Viidestä viime ottelusta on vain kaksi voittoa.

Hurrikaani-Loimaan ilmeinen haaste on joukkueen saumaaminen suuren vaihtuvuuden jälkeen. Mikään joukkue ei kestä Antti Ropposen, Henrik Porkan ja Sakari Mäkisen tasoisten pelureiden samanaikaista menettämistä.

Edestakaisin heittelehtivät tulokset ja esitykset kertovat, ettei Hurrikaani ole saanut vielä lainkaan rytmistä kiinni. Sunnuntaina tuli jo pohjakosketuksen makua. Hurrikaani hävisi Savo Volleylle 0-3 voitettuaan vain 17,3 pistettä erää kohden.

Pohjalta on tietenkin hyvä tähystellä ylöspäin. Hurrikaani-valmentaja Jussi Heino kuuluu ammattikuntansa valioihin, samoin uudet hankinnat Niklas Seppänen ja Samuli Kaislasalo. Kohti joulua mentäessä taso nousee varmasti.

Mikä on yhteistä Akaa-Volleyn ja Hurrikaani-Loimaan heikolle tuloskunnolle? Syy on kotimaisen liigalentopalloilun kannalta myönteinen: kärkijoukkueet saavat tällä kaudella aiempaa enemmän haastetta keskikastista.

Viime kaudella Kokkolan Tiikerit oli ”yhden joukkueen keskikasti”, mutta nyt Tiikereiden lisäksi ainakin Oulun Etta ja Lakkapaa.com pystyvät haastamaan. Vantaa Ducks on voittanut vain kerran, mutta on yltänyt sarjapisteille viidessä ottelussa.

Hetki on aivan liian varhainen suurten johtopäätöksien tekemiseen. On silti selvää, että ero lentopallon Mestaruusliigan terävimmän kärjen ja alakastin välillä on valtava; siksi keskikastin esiinmarssi on niin tervetullut. Rohkaisun sana Hurrikaanille ja Akaalle: marraskuun kunto ei pilaa minkään joukkueen kautta, mutta voittaminen kannattaa opetella hyvissä ajoin ennen kevään pudotuspelejä.