Aaro Nikula: nuori 213-senttinen lentopalloilija on nyt Mikko Eskon luottomies

Kuva: Hannu Moilanen

Passarin ja hakkurin välinen linkki on lentopallojoukkueelle menestystekijä. VaLePalla linkki yhdistää kokemusjanan kaksi päätä: Mikko Eskon, 42, ja Aaro Nikulan, 21.

Kun Nikula syntyi, pelasi Esko jo neljättä kauttaan lentopallon pääsarjassa.

Keskiviikkona kaksikko teki hyvää jälkeä, ja VaLePa kaatoi odotetussa kärkikamppailussa Savo Volleyn erin 3-0. Tappio on Savolle kauden ensimmäinen.

Nikula ponnisti ottelun tuotteliaimmaksi pelaajaksi tehtyään 22 pistettä. VaLePan hyökkäyspaikoista hieman yli kolmannes tuli hänelle.

– On hienoa, että Mikko luottaa passeissa minuun. Isot pallot ja torjunta onnistuivat hyvin, Nikula kertasi kärkiottelua.

Someron Voimassa lentopalloilun aloittanut Aaro Nikula, 213 senttimetriä, kuuluu Suomen kiinnostaviin nuoriin pelaajiin. Hän on päässyt debytoimaan jo Suomen A-maajoukkueessakin.

Menestystekijä lentopallojoukkueelle on myös oman pelin rakentaminen puolustuksen kautta. VaLePan valmentaja Janne Kangaskokko allekirjoittaa väittämän.

– Joukkueemme yhteinen juttu on puolustaminen, koetetaan tehdä puolustamisesta meidän ykkösjuttu. Meillä on hyviä puolustajia kaikki hakkurista lähtien, totesi Kangaskokko.

– Peli kulki hyvin, eikä se mennyt liikaa puristamiseksi. Saatiin pelattua sopivalla rentoudella. Olen oikein tyytyväinen peliin.

Savo Volley esitti alkukaudella ylivoimaisia otteita. Yhdeksän ensimmäistä otteluaan Savo voitti pistemenetyksittä, ja erät menivät yhteensä 27-2.

Kiiltävän pinnan alla on kuitenkin itänyt tappion siemen. Valmentaja Timo Tolvanen ehtikin viime viikolla sanoa jo toivoneensa tappiota, kun harjoitukset olivat menneet heikosti. Keskiviikkona ”toive” toteutui.

– Pettynyt olen aina, kun tappio tulee 3-0. Harmittaa, etten saanut joukkuetta valmiiksi VaLePaa varten. Vasta viimeisessä erässä joukkue alkoi vääntää kunnolla, niin kuin VaLePaa vastaan pitää vääntää, Tolvanen näki.

– VaLePa pelasi hyvällä asenteella kolme erää ja puolusti hyvin. Laitapelaamiseen ei saatu vastustajasta otetta. Hienoa näitä pelejä olisi pelata koko kausi koko Suomessa.

Myös Savo Volleylla on esitellä nuori ja pitkä lentopalloilija, joka on jo päässyt maajoukkueympyröihin: keskitorjuja Severi Savonsalmi, 20 vuotta ja 207 senttimetriä. Keskiviikkona hän oli varsinkin alkuhetkillä esillä.

– VaLePa tuli hyvin, ja aina kun päästiin rinnalle, niin VaLePa otti askeleen eteenpäin. Erien lopuissa ei saatu palloa kuolemaan. Tiedettiin, että VaLePa on kova, kuului Savonsalmen arvio.

Savo Volley johtaa lentopallon Mestaruusliigaa 27 pisteen saaliilla. VaLePa on toisena (23 pistettä) ja keskiviikkona tappioputkensa katkaissut Akaa-Volley (20) kolmantena. Hännillä ovat Karelian Hurmos ja Raision Loimu. Molemmilla on vasta yksi otteluvoitto.

Lentopallon Mestaruusliiga 25.11.2020

VaLePa-Savo 3-0
Akaa-Loimu 3-1
Hurrikaani-Tiikerit 3-2