Lentopallon naisten Mestaruusliiga: joulutodistukset 2020

Kuva: Jouni Ronkainen

Lentopallon naisten Mestaruusliigassa syyskausi 2020 päättyi jo itsenäisyyspäivänä. ”Joulutodistukset” voidaankin ojentaa joukkueille rutkasti etuajassa.

Seuraavassa Lentopallo.infon näkemys joukkueille kuuluvista kouluarvosanoista.

LP Kangasala: Kangasala lähti kauteen vahvana mitalisuosikkina. Arttu Keräsen valmentama joukkue on pitänyt kutinsa. Koko syksynä (15 ottelua) vain yksi tappio ja 45 mahdollisesta sarjapisteestä 43 haltuun. Tasalaatuinen pelaajisto, jossa ei Mestaruusliigan mittapuulla ole selkeitä heikkouksia. Syksy on luonut illuusiota ylivoimasta; puntit muiden kärkijoukkueiden kanssa tasoittuvat kuitenkin keväällä, viimeistään pudotuspeleissä. 10–

Pölkky Kuusamo: Viime kauden paras joukkue lähti nytkin menestymään. Pölkky on pelannut parhaimmillaan erittäin korkealaatuista lentopalloa. Kovakätisiä hyökkääjiä on verkko täynnä. Jos vastaanottoon saadaan enemmän varmuutta ja sitä myötä lisää hyviä hyökkäyspaikkoja, tulee vastustajien puolustukselle kuumat paikat. 9+

LP Viesti: Pohjoisamerikkalaishankintojen epäonnistuminen ja Noora Kososen loukkaantuminen horjuttivat salolaisten syksyä. Epätasaista, ajoittain hengetöntäkin pelaamista. Syksy tosin päättyi ”viestimäiseen” seitsemän voiton putkeen. Salossa osataan voittamisen taito, joten mitaleista väännetään jälleen kerran. 8+

Hämeenlinnan Lentopallokerho: Vaikka kauden alku oli melkein katastrofaalinen, Kerho ei mennyt paniikkiin. Viime hetken hankinnat löysivät pian paikkansa. Neljän tappion jälkeen urku aukesi ja toi 11 perättäistä voittoa. Menossa mestaruuskamppailuun Kangasalan ja Pölkyn (ja ehkä Viestin) rinnalle. 7,5

OrPo: Vahvaa pelaamista, muttei loistokasta. OrPo otti syksyyn seitsemän voittoa ja seitsemän tappiota. Oikeastaan ainoa joukkue, jolla on todellista yllätysvalmiutta kevätkaudelle. Se kylläkin vaatii avainpelaajilta (Nyman, Holm, Häkkinen, Ubavic) tasokkaita esityksiä illasta toiseen. 7

Nurmon Jymy: Täksi kaudeksi Nurmossa päätettiin luottaa kotimaiseen osaamiseen. Meritoitunut valmentaja Kari Raatikainen osaa ottaa tehot irti nuorekkaastakin joukkueesta. Jymy sai merkittävän täydennyksenkin, kun Venla Hyttinen palasi Latviasta ja asettui passarinhommiin. Keväällä keskitytään ehjiin pelisuorituksiin ja paikan varmistamiseen kahdeksan joukossa. 7

Woman Volley: Juuri niin vaikeaa kuin olettaa saattoi. Lähtökohtiin nähden kolmen otteluvoiton saalis on kuitenkin kelvollinen. Hakkuri Saana Lindgren on vastannut hyvin valtavaan hyökkäysvastuuseen. Myös nippu mielenkiintoisia juniori-ikäisiä kehittyy. 7

LiigaPloki: Uusiutunut, ulkomaisvoimaan nojaava ryhmä aloitti mallikelpoisesti. Pian peli alkoi tökkiä – isosti. Lokakuun 25. päivänä käynnistyi putki, joka toi yhdeksään otteluun kahdeksan tappiota. Passaripeli alasarjatasoa. Tärkeä pelaaja Lauren Matias loukkaantui. Potentiaalia kyllä riittää, mutta saako Mikko Pesonen valmennettua sen esiin? 6

LP-Vampula: Alkukaudella tuli rankkaa alisuorittamista, mutta huittislaisseura alkoi saada pakettiaan kasaan. Joulutauolle lähdettiinkin kahden perättäisen voiton myötä. Alakastin potentiaalisin joukkue: jos valmentaja Darko Dobreskov hämmentää kunnon käärmekeitot, Vampulalla on saumat runkosarjassa viiden, kuuden parhaan sakkiin. 6

Puijo Wolley: Viime kausi meni nousijalta totutteluun, mutta täksi kaudeksi oli lupa odottaa jo parempaa. Meno on ollut kuitenkin toivotonta. Valmentaja Jukka Lehtosella riittää pähkäilyä loppuvuoden pitkälle ottelutauolle. Vaikka jonkinlainen punainen lanka löytyisi, eteneminen pudotuspeleihin ei vaikuta realistiselta. 5

Lentopallon naisten Mestaruusliiga: syyskauden 2020 tilastollinen ihannekokoonpano

Passari: Viktoria Tutshashvili, Viesti

Hakkuri: Jody Larson, Kangasala

Yleispelaajat: Jessica Kosonen, Pölkky ja Anniek Siebring, Viesti

Keskitorjujat: Julia Miniuk, Hämeenlinna ja Anna Czakan, Viesti

Libero: Tiiamari Sievänen, Kangasala

Ennen vuodenvaihdetta lentopallon naisten Mestaruusliigassa pelataan 27.12. kaksi ottelua, jos koronavirustilanne sallii.

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.