Lentopallon loppuottelut 2021: Savo Volley ja VaLePa puntarissa

Kuva: Hannu Moilanen

Savo Volley ja VaLePa kohtaavat lentopallon Mestaruusliigan loppuottelusarjassa 2021.

Taistelu Suomen mestaruudesta alkaa torstaina 25. maaliskuuta. Savo Volley isännöi avausta Pielavedellä. Sastamalassa pelataan toinen finaali lauantaina. Jos kolmas kamppailu tarvitaan, se on ohjelmassa tiistaina 30. maaliskuuta Pielavedellä.

Finalistit miesten liigassa ovat odotetut, sillä Savo ja VaLePa olivat runkosarjan ykkönen ja kakkonen. Runkosarjassa Savo hävisi ainoastaan yhden ottelun – nimenomaan VaLePalle. Loppuottelupaikka merkitsee Savolle myös seurahistorian ensimmäistä liigamitalia.

Pudotuspeleissä Savo on valmentaja Timo Tolvasen valmennuksessa voittanut Lakkapaa.comin ja Vantaa Ducksin. VaLePan (valmentajana Janne Kangaskokko) jalkoihin jäivät Lentopalloseura Etta ja Kokkolan Tiikerit.

Lähtökohdat loppuotteluihin 2021 ovat äärimmäisen jännittävät. Ennakkosuosikkia ei ole. Sen sijaan tullaan näkemään kaksi, ja hyvin mahdollisesti kolme, tasaväkistä finaalimittelöä.

Seuraavassa katsaus loppuottelijoihin pelipaikoittain.

Passarit: Mestari-kisälli-asetelma vailla vertaa. VaLePan Mikko Esko, 42, saa haastajakseen Savon Fedor Ivanovin, 20. Kun Ivanov syntyi, oli Esko aloittanut jo kuudennen kautensa lentopallon pääsarjassa.

Tätä finaalisarjaa ei kuitenkaan ratkaista sosiaaliturvatunnuksilla. Nyt on kyse tilanteesta, jossa Eskon tekninen täydellisyys ja kokemus kohtaavat Ivanovin nälkäisen ja tunnevahvan pelinjohtamisen. Herkkua!

Hakkurit: Mestari (Savon Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu) ja kisälli (VaLePan Aaro Nikula) ottavat yhteen tälläkin tontilla. Ojansivu on ollut tavallista vähemmän esillä, mikä johtuu pääasiassa siitä, että Savon taktiikkaan kuuluu hyökkäysvastuun jakaminen. Mutta onko näin myös loppuotteluissa?

Yli 210-senttinen Nikula tekee jo kovaa tulosta liigatasolla, vaikka onkin vasta nouseva kyky. Nyt erien ja otteluiden ratkaisupalloissa pääsee Someron mies uransa suurimpaan näyttöpaikkaan.

Keskitorjujat: Kaksikko Tommi Siirilä – Severi Savonsalmi on yksi Savo Volleyn ehdottomista syömähampaista. Nuori Savonsalmi on esittänyt erinomaisen lupaavia otteita niin hyökkäyksessä kuin torjunnassa. Siirilä, 27, on ikäänsä nähden erittäin kokenut pelaaja, joka ei hyydy kovassa paikassa.

VaLePan johtava keskitorjuja on David Pettersson, joka operoi välillä aivan omissa korkeuksissaan. Mikko Karjarinta on etevä kaveri torjunnassa ja syöttöpaikalla, mutta hänen roolinsa hyökkääjänä on toistaiseksi pieni.

Yleispelaajat: VaLePalla on tällä tontilla lievä etulyöntiasema. Sakari Mäkinen ja Romans Sauss ovat arvokisaluokan duo, joka tasollaan pelatessaan tekee VaLePan paketista vaikean rikkoa.

Savon Antti Siltala, 37, on umpirautaa aina vain. Mikko Räsänen on tyrkyllä yllätyshahmoksi; vaihtoehtona toiseksi ”yypeeksi” australialainen Malachi Murch.

Liberot: Tuloksekasta kenttäpuolustamista ja etenkin tarkkaa vastaanottopeliä tarvitaan aina, mutta tämä sarja tuskin ratkeaa liberopeliin. VaLePan Risto Ruohola ja Savon Niklas Breilin ovat kantaneet joukkueissaan liberovastuun kautta linjan ensiluokkaisesti.

VaLePa puolustaa Suomen mestaruutta. Lentopallon naisten Mestaruusliigassa SM-kulta ja -hopea ratkeavat loppuottelusarjassa, jossa kohtaavat LP Viesti ja Pölkky Kuusamo.

Lentopallon Mestaruusliiga, loppuottelut 2021

To 25.3. Savo-VaLePa
La 27.3. VaLePa-Savo
Ti 30.3. Savo-VaLePa, tarvittaessa

Ti 23.3. Viesti-Pölkky
Pe 26.3. Pölkky-Viesti
Ma 29.3. Viesti-Pölkky, tarvittaessa