Lentopallo saa supersyksyn – näin Suomessa reagoitiin naisten sankaritekoon

Kuva: CEV.eu

Suomalainen lentopalloilu saa taas supersyksyn. Sekä naiset että miehet pelaavat lajin EM-kisoissa.

Supersyksyä vietettiin viimeksi kaksi vuotta sitten. Miehet etenivät EM-lopputurnauksessa pudotuspeleihin, ja naiset esiintyivät EM-kentillä ensimmäisen kerran 30 vuoteen.

Syksyllä 2021 Suomi isännöi yhtä miesten EM-alkulohkoa ja saa turnauspaikan ilman karsintoja. Tapio Kangasniemen valmentama naisten maajoukkue puolestaan varmisti kisapaikan EM-karsinnoissa.

Perjantainen 3-1-voitto Montenegrosta sinetöi Suomen naisten EM-kisamatkan. Samalla tehtiin hieman historiaakin: ensimmäisen kerran Suomen naiset pelaavat kaksissa perättäisissä lentopallon EM-kisoissa.

Olosuhteet huippulentopallolle ovat vaikeat koronaviruspandemian vuoksi. Pandemia on häirinnyt oleellisesti kahta viime lentopallokautta. Ei olekaan yllätys, että EM-karsinnoissa nähty peli on kaikkea muuta kuin täydellistä.

Suomi ei ole liikkeellä aivan parhaalla kokoonpanollaan, ja avainpelaajatkin ovat esiintyneet välillä alle tasonsa. Suomen naiset näyttivät silti vahvuutensa.

Montenegro-ottelussa päähyökkääjä Piia Korhonen ei saanut tehoja irti, mutta Daniela Öhmanin ja Salla Karhun loistoesitykset toivat komean voiton. Maajoukkuetasolla kokemattomat Anna Czakan ja Netta Laaksonen ovat kantaneet vastuuta kuin vanhat tekijät.

Lentopallo.infoa lukuun ottamatta mikään suomeksi kirjoittava ammattilaismedia ei seuraa lentopalloilua kattavasti ja päivittäin. Menestyksen myötä on muuallakin heräilty.

EM-karsintaottelut ovat tulleet suorina lähetyksinä Euroopan lentopalloliiton Eurovolley.tv-palvelusta sekä suomalaisten verkonmaksajien omistamalta Yleltä.

– Ollaan tavoitteessa. Tapa, jolla se tuli, lämmittää erityisesti sydäntä. Puolitoista erää olimme pinteessä, mutta joukkue teki taas sen, mitä niin monesti aikaisemminkin. Ryhtiliikkeen jälkeen vastustaja ei enää pysynyt vauhdissa, valmentaja Tapio Kangasniemi sanoi Ylelle.

STT laati Montenegro-ottelusta uutisen, jonka julkaisi moni media.

– Toinenkin erä oli jo uhkaavasti menossa Montenegrolle, mutta kiitos lähinnä Salla Karhun päättäväisen lyöntipelin Suomi ryhdistäytyi ja tasoitti erätilanteeksi 1–1. Suomi sai tiivistettyä torjuntaansa ottelun vanhetessa. Syöttöjen vastaanottoon jäi sitä vastoin paljonkin parannettavaa, STT arvioi.

Iltalehti huomioi menestyksen lyhyellä sähkeellä, jonka otsikko kuului ”Lentopallonaiset komeasti EM-turnaukseen”.

Viiden EM-karsintaottelun jälkeen Suomella on neljä voittoa ja yksi tappio. Lauantaina Suomi kohtaa vielä Slovakian. Myös Slovakialle kisapaikka on varma.

Lentopallon EM-kisat käydään syksyllä 2021. Naisten kisat pelataan 18. elokuuta – 4. syyskuuta (Serbia, Bulgaria, Kroatia ja Romania) ja miesten 1.-19. syyskuuta (Suomi, Viro, Puola, Tshekki).

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen ryhmä 2021

Passarit: Kaisa Alanko, Katja Kylmäaho

Keskitorjujat: Anna Czakan, Daniela Öhman, Nea Haatainen

Yleispelaajat: Emmi Riikilä, Suvi Kokkonen, Salla Karhu, Ronja Heikkiniemi, Jessica Kosonen

Hakkurit: Piia Korhonen, Yasmine Madsen

Liberot: Netta Laaksonen, Laura Penttilä

Päävalmentaja: Tapio Kangasniemi