Suomen naiset historiallisesti lentopallon EM-kisoihin 2021

Kuva: CEV.eu

Suomi pelaa lentopallon naisten EM-kisoissa 2021.

Asia varmistui perjantaina, kun Suomi voitti EM-karsintaottelussa Montenegron erin 3-1. Ottelu käytiin Nitrassa, Slovakiassa.

Suomen naisten lentopallomaajoukkue pelaa nyt ensimmäisen kerran kaksissa perättäisissä EM-kisoissa. Kaikkiaan EM-kisaesiintymisestä tulee neljäs. Kisat pelataan syksyllä Serbiassa, Bulgariassa, Kroatiassa ja Romaniassa.

Tapio Kangasniemen valmentaman Suomen avauskokoonpanossa Montenegroa vastaan pelasivat passari Kaisa Alanko, hakkuri Piia Korhonen, keskitorjujat Daniela Öhman ja Anna Czakan, yleispelaajat Emmi Riikilä ja Salla Karhu sekä libero Netta Laaksonen.

Montenegro vei ensimmäisen erän pistein 25-22. Suomi oli vaikeuksissa vielä toisessa erässä, mutta ryhdistäytyi upeasti ja marssi kohti voittoa. Kolme viimeistä erää päättyivät 25-22, 25-16 ja 25-22.

Suomen tähtiä olivat parhaat maajoukkueottelunsa pelanneet Karhu (21 pistettä) ja Öhman (15) sekä heidät osaavasti löytänyt passari Alanko.

Hakkuri Korhonen oli tällä kertaa tehoton. Lopussa hänen tilalleen tuli Yasmine Madsen, joka teki kolme erittäin tärkeää pistettä.

– Ollaan tavoitteessa. Tapa, jolla se tuli, lämmittää erityisesti sydäntä. Puolitoista erää olimme pinteessä, mutta joukkue teki taas sen, mitä niin monesti aikaisemminkin, valmentaja Tapio Kangasniemi sanoi Ylelle.

– Ryhtiliikkeen jälkeen vastustaja ei enää pysynyt vauhdissa. Joukkueena olimme vahvempia kuin Montenegro. Tämän joukkueen suola ja pippuri on aina se, kun alamme tehdä yhdessä hommia.

Viidestä EM-karsintaottelusta Suomelle tuli neljä voittoa ja yksi tappio. Lauantainen Slovakia-ottelu peruttiin, koska Suomen joukkueessa oli havaittu koronavirustartunta (tai useita tartuntoja).

Kaikista karsintalohkoista kaksi parasta saavat paikat lentopallon EM-kisoihin. Viidessä lohkossa on neljä joukkuetta ja yhdessä kolme.

Suomen miesten maajoukkueen ei tarvitse osallistua EM-karsintoihin, sillä yksi lentopallon miesten EM-kisojen alkulohkoista pelataan Tampereella.

Miesten kisojen pääjärjestäjä on Puola. Alkulohkot pelataan myös Virossa ja Tshekissä.

Lentopallon EM-kisat käydään syksyllä 2021. Naisten kisat pelataan 18. elokuuta – 4. syyskuuta ja miesten 1.-19. syyskuuta.

Suomen naisten ottelut lentopallon EM-karsinnoissa 2021

Ottelut Montenegrossa (Podgorica)

7.5. Suomi-Slovakia 1-3
8.5. Suomi-Montenegro 3-2
9.5. Suomi-Kosovo 3-0

Ottelut Slovakiassa (Nitra)

13.5. Suomi-Kosovo 3-0
14.5. Suomi-Montenegro 3-1
15.5. Suomi-Slovakia peruttu

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen ryhmä 2021

Passarit: Kaisa Alanko, Katja Kylmäaho

Keskitorjujat: Anna Czakan, Daniela Öhman, Nea Haatainen

Yleispelaajat: Emmi Riikilä, Suvi Kokkonen, Salla Karhu, Ronja Heikkiniemi, Jessica Kosonen

Hakkurit: Piia Korhonen, Yasmine Madsen

Liberot: Netta Laaksonen, Laura Penttilä

Päävalmentaja: Tapio Kangasniemi