Lentopalloilija Aaro Nikula suurseura Benficaan

Kuva: Hannu Moilanen

Lentopalloilijat Aaro Nikula ja Veeti Nikkinen jättävät kotimaan kentät ja siirtyvät ulkomaille.

Nikulan uusi seura on Portugalin maineikas Benfica. Nikula, 21, kuului VaLePan liigavahvuuteen kolmen kauden ajan. Kaudella 2020-2021 tullut läpimurto toi hänelle paikan maajoukkueeseenkin.

Someron Voimassa lentopalloilun aloittanut Aaro Nikula, 213 senttimetriä, kuuluu Suomen kiinnostavimpiin nuoriin pelaajiin. Hän pelaa hakkurina.

Portugaliin Nikula kertoo lähtevänsä hyvillä mielin. Ammattimaisuus vain korostuu.

– Pelasin ammattilaisena VaLePassakin, mutta ulkomailla pelaaminen antaa uusia haasteita. Portugalin lentopallosarjan taso on hyvä. Koen, että tämä on näyteikkuna vielä kovempiin sarjoihin. Haluan edetä askel askeleelta kohti huippuseuroja, Nikula sanoo VaLePan tiedotteessa.

– Kaudet VaLePassa olivat minulle tosi hyvä kasvualusta. Hyvä joukkue ja valmennus. Olen päässyt pelaamaan Meskon (Mikko Eskon) passeista. Vammalassa on tosi hyvät fanit, ja täällä on ollut hyvä pelata.

Etenkin jalkapallon ystävät muistavat Benfican, joka on perustettu vuonna 1904. Portugalin lentopallomestaruuksia suurseuralle on kertynyt yhdeksän. Ensi kaudella Nikula taistelee peliajasta todennäköisesti portugalilaisen lentopalloikonin, 39-vuotiaan Hugo Casparin kanssa.

Veeti Nikkinen (s. 2002) puolestaan siirtyy belgialaiseen Maaseikiin. Maan parhaisiin seuroihin kuuluvaa Maaseikia valmentaa Joel Banks, joka tunnetaan myös Suomen A-maajoukkueen luotsina.

Viime kaudella Nikkinen lentopalloili 1-sarjassa (Kuortane) ja A-pojissa (Virtain Veikot).

Nikkisen taival on hieman poikkeuksellinen. Hän kuuluu lentopallon EM-kisoihin 2021 valmistautuvaan Suomi-miehistöön ja omaa ammattilaissopimuksen, mutta otteluakaan hän ei ole pelannut kotimaansa pääsarjassa.

VaLePasta Eurooppaan

VaLePan huikea mitaliputki alkoi keväällä 2011. Kilpailullisen menestyksen lisäksi VaLePa on profiloitunut seuraksi, joka tarjoaa nuorille pelaajille mahdollisuuden kehittyä ja edetä ammattilaisuralla.

Vuodesta 2011 VaLePa on osallistunut lähtien eurocupeihin. Euro-ottelut ovat tärkeä näyteikkuna Eurooppaan. Tämä on tietoinen strategia, jonka avulla seura haluaa omalta osaltaan kehittää suomalaista lentopalloa. Myös tulevalla kaudella VaLePa osallistuu Ford Store Levoranta Sastamala -nimellä Mestarien liigan karsintakierroksille.

Seuran strategia on tuottanut tulosta, ja VaLePasta on vuosien varrella siirtynyt pelaajia ulkomaille. Tulevalle kaudelle peräti kolme valepalaista peluria siirtyy Eurooppaan: Nikulan lisäksi Juho Kaunisto ja David Pettersson.

Juho Kauniston uusi joukkue on belgialainen VBC Waremme. Seurasiirrosta Kaunisto kiittää Suomen maajoukkueen ja Maaseikin päävalmentajaa Joel Banksia. Banks on nähnyt Kauniston potentiaalin ja junaillut tälle mahdollisuuden kehittyä.

Aamuisin Kaunisto käy Maaseikin fysiikka- ja lajiharjoituksissa. Kaunisto ajelee Maaseikista iltapäivällä VBC Waremmen lajiharjoituksiin. Maaseik on vuosien varrella kehittänyt lukuisia pelaajia Euroopan huippujoukkueisiin: Mikko Esko, Jussi Heino, Alan Domingos, Wout Wijsmans, Paolo Bravo, Dick Koy.

– Opin VaLePassa tosi paljon lentopallosta ja urheilijana olemisesta. VaLePassa avautui portti maajoukkueleirille, Kaunisto kertaa.

– Maajoukkuemiehiä harjoitteli VaLePan joukkueen kanssa viime kesänä Banksin johdolla. Banks kiinnostui, ja sain syntymäpäivänä kutsun maajoukkueleirille. Se oli suuri yllätys minulle ja hieno syntymäpäivälahja.

Petterssonin uusi joukkue on saksalainen SWD Powervolleys Düren. Joukkue sijoittui Bundesliigan runkosarjassa toiseksi. Pettersson ja hänen puolisonsa viihtyivät hyvin Sastamalassa. Kahden VaLePa-vuoden jälkeen Pettersson katsoi olevansa siinä iässä, että jos vielä haluaa ottaa askeleen kovempaan liigaan, se pitää tehdä nyt.

Viime kesänä Niko Suihkonen siirtyi Ranskaan Pro B-sarjaan Plessis Robinson Volley-Ball -joukkueeseen. Suihkosen ura seurassa jatkuu.

Ulkomaiden kentille on VaLePasta lähtenyt myös valmentaja. Ugis Krastins siirtyi kesällä 2016 ukrainalaisen seurajoukkue Barkom-Kazhany Lvivin valmentajaksi ja samalla Ukrainan maajoukkueen päävalmentajaksi. Sopimukset jatkuvat edelleen.