Ensimmäistä kertaa 20 vuoteen: Helsinki lentopallon pääsarjaan

Suomen pääkaupunki Helsinki ja vanha pääkaupunki Turku ovat palaamassa lentopallon pääsarjaan syksyllä 2021.

Helsinki Volley sai lentopallon naisten 1-sarjan voittajana anoa liigapaikkaa, samoin miesten 1-sarjan mestari TUTO Volley. Molemmat ovat nyt saaneet liigalisenssit.

Naarasleijonien ja PPS:n perinteitä jatkava Helsinki Volley on tähdännyt liiganousuun perustamisestaan lähtien.

– Liigapaikka on pitkäaikainen unelma, ja nyt on oikea aika, joukkueenjohtaja Jaana Ylitalo sanoi Lentopallo.infolle äskettäin.

– Vahvuutemme kauden aikana oli ehdottomasti tasaisuus. Koronavirustartuntoja ei ollut, mutta altistumisten takia jouduimme välillä rukkaamaan kokoonpanoa. Joukkuehenki oli hyvä, eikä heikkoja lenkkejä ollut.

Helsinki Volley ja TUTO Volley varmistivat 1-sarjan mestaruudet huhtikuussa. Helsinki Volley voitti loppuottelusarjassa Kuortaneen. TUTO kaatoi KyKy-Betsetin.

Yksityiskohdista neuvotellaan vielä, mutta jos takaiskuja ei tule, Helsinki Volley ja TUTO Volley esiintyvät lentopallon Mestaruusliigassa kaudella 2021-2022.

Helsingissä nähtiin naisten liigalentopalloa viimeksi yli 20 vuotta sitten, jolloin pääsarjassa pelasi PuMa Volley. Miesten liigan viimeisin helsinkiläisjoukkue on Rocks, jonka liiga-ajoista on lähes yhtä kauan.

Vaikka Helsinki on ollut kauan ilman lentopallon liigajoukkuetta, on syytä muistaa, että pääkaupungilla on komeat lentopalloperinteet. Hesa voitti miesten Suomen mestaruuden vuonna 1985, ja seuran naisten joukkue teki saman tempun viisi vuotta myöhemmin. Suomalaisen lentopalloilun varhaisina vuosina, 1950-luvulta 70-luvulle, helsinkiläiset pitivät naisten pääsarjassa kovaa komentoa.

Lentopallon Mestaruusliigaa on toki pelattu ”pääkaupunkiseutujen” läheisyydessä jatkuvasti. Raision Loimu on miesten liigan perinteikkäin joukkue. Korson Vedon edustusjoukkue Vantaa Ducks on sekin jo vakioryhmä pääsarjassa.

Viimeisin turkulaisjoukkue liigassa on nimenomaan Loimu – se teki muutaman vuoden kestäneen loikkauksen Turkuun 80-luvulla.

Päätökset liigalisensseistä teki Lentopalloliiton hallitus. Kaikki viime kauden 20 liigajoukkuetta saivat lisenssit.