Kolme ottelua, kolme voittoa, erät 9–0: yllättävä sankaritarina lentopallon EM-kisoissa

Kuva: CEV.eu

Kroatia nousi yllättäjäksi lentopallon naisten EM-kisojen 2021 ensimmäisellä viikolla.

Yhden alkulohkon järjestävä Kroatia nautiskeli kotiedusta ja voitti kaikki kolme ensimmäistä otteluaan. Sunnuntaina tuli 3-0-voitto Slovakiasta.

Daniele Santarellin valmentaman joukkueen ehdoton valtti sunnuntaina oli tasaisuus: neljä eri pelaajaa ylsi 11 pisteeseen. Passit jakeli Suomenkin liigakentiltä tuttu Klara Peric.

Kisat Kroatia oli avannut voittamalla Sveitsin ja Valko-Venäjän. Jokainen voitto on tullut puhtain 3-0-lukemin, joten eräero on täydellinen +9. Samaan pystyi avausviikolla vain hallitseva Euroopan mestari ja maailmanmestari Serbia.

Kroatian keskitorjuja Beta Dumancic on mielissään, mutta pysyy viileän rauhallisena.

– Olemme tietysti iloisia kolmannesta perättäisestä voitosta. En voi sanoa, että odotimme kisoille tällaista alkua, koska se kuulostaisi ylimieliseltä, Dumancic kommentoi.

– Olemme tehneet ahkerasti töitä, joten ei menestys aivan yllätyksenäkään tule. Paineita on ollut jonkin verran, mutta pelaamiseen on löytynyt oikea flow, ja kaikki on mennyt hyvin, hän lisäsi.

Kroatian EM-taival on mutkistumassa, sillä seuraavat vastustajat ovat aiempia kovemmat. Unkari on esittänyt varsin hyvää lentopalloa, ja Italia kuuluu kisojen ennakkosuosikkeihin.

Saksan ja Bulgarian välinen mittelö oli odotetun tasainen. Saksa voitti erin 3-2. Sunnuntain toisen trillerin tarjosivat Kreikka ja Espanja. Espanja vei voiton otettuaan ratkaisuerän nimiinsä pistein 15-13. Anthi Vasilantonaki tehtaili Kreikalle 30 pistettä.

Nousutrendistä nauttiva Ruotsi joutui maistamaan tappiota. Suomen ja Romanian voittanut Ruotsi hävisi huippumaa Turkille 0-3. Kaksi ensimmäistä erää Ruotsi pysyi hyvin mukana vauhdissa (31-29, 25-21), mutta kolmas oli enää muodollisuus (25-11).

Ruotsin hakkuri-ilmiö Isabelle Haak nousi pistepörssin ykköseksi. Hän on tehnyt kolmeen otteluun 84 pistettä. Kärkikolmikon täydentävät Puolan Magdalena Stysiak (75) ja Serbian Tijana Boskovic (59).

Suomen pisteahneimmat ovat toistaiseksi Anna Czakan (36) ja Piia Korhonen (34).

Suomi on hävinnyt kaikki kolme otteluaan, joten jatkopaikan saaminen on kiven alla. Maanantaina Suomi saa vastaansa Turkin. Kahden vuoden takaisissa EM-kisoissa Suomi pelasi Turkkia vastaan loistavasti ja pakotti huippumaan täyteen viiteen erään. Turkki voitti 3-2.

Lentopallon EM-kisat 22.8.2021

Kreikka-Espanja 2-3
Turkki-Ruotsi 3-0
Kroatia-Slovakia 3-0
Venäjä-Azerbaidzhan 3-0
Saksa-Bulgaria 3-2
Alankomaat-Romania 3-1
Italia-Unkari 3-0
Serbia-Belgia 3-0