Ruotsin menestys on niin huima, ettei sen tarvitse edes karsia seuraaviin EM-kisoihin

Kuva: CEV.eu

Ruotsista tuli sensaatiomaisesti puolivälieräjoukkue lentopallon naisten EM-kisoissa 2021. Kisamenestys tietää sitä, että Ruotsilla on varma paikka myös seuraaviin EM-kisoihin.

Historiallinen otteluvoitto tuli lauantaina. Ruotsin naiset pelasivat kaikkien aikojen ensimmäisen EM-pudotuspeliottelunsa. Kotijoukkue Bulgaria oli suuri ennakkosuosikki, mutta sinikeltaiset taistelivat huiman 3-2-yllätysvoiton.

Euroopan lentopalloliitto CEV vahvisti Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle, että Ruotsille on varma paikka EM-kisoihin 2023. CEV:n sääntöjen nojalla muun muassa järjestäjämaat ja aiemmin menestyneet saavat kisapaikat ilman karsintoja.

Ruotsi avasi EM-kisat samassa alkulohkossa kuin Suomi. Ruotsi voitti Suomen 3-2 ja kaatoi lisäksi Romanian. Kolmesta muusta lohko-ottelusta tuli tappio, mutta saldo riitti pudotuspelipaikkaan.

Bulgaria-ottelun alku oli Ruotsille silkkaa tervanjuontia. Verkkopeli oli täysin tehotonta, ja kotijoukkue eteni helppoon erävoittoon. Ruotsi löysi onnekseen pian tasonsa ja vei kaksi seuraavaa erää. Bulgaria otti neljännen erän, joten edessä oli viides setti. Sen Ruotsi voitti pistein 19-17 selvitettyään kaksi Bulgarian ottelupalloa.

Nuori hakkuritähti Isabelle Haak oli Ruotsille taas tärkeä ja teki 26 pistettä. Bulgaria varjosti Haakia herkeämättä, joten hakkurin tehot jäivät etenkin ottelun alkupuolella tavallista alhaisemmiksi. Ruotsin taktiikassa keskitorjujilla ei ole juuri hyökkäysroolia, joten passari Vilma Andersson haki lisävoimaa laidoista. Anna Haak ja Alexandra Lazic tukivatkin hyvin ottelun vanhetessa.

– En tajua, miten voitimme. Meillä ei ollut paineita. Olen niin ylpeä joukkueesta. Kova ottelu, mutta olen onnellinen voitosta. Elämme jo unelmaamme, mutta yritämme pelata hyvin myös puolivälierissä, Isabelle Haak sanoi ottelun jälkeen.

Lentopallo saa Ruotsissa hyvin vähän medianäkyvyyttä, mutta lauantainen sankariteko nousi ykkösaiheeksi iltapäivälehtiä myöden. Expressen puhui ”jättisensaatiosta” ja Aftonbladet ”superyllätyksestä”.

Puolivälierissä Ruotsi kohtaa Alankomaat. Lauantain aiemmassa neljännesvälierässä Alankomaat voitti Saksan erin 3-1. Alkulohkossa Alankomaat voitti Ruotsin 3-0.

Ruotsin naiset ovat ottaneet hurjan loikan kohti Euroopan lentopallokärkeä. Euroopan rankingissa maa on vaatimattomalla sijalla 34, mutta kisojen jälkeen tulevassa päivityksessä on luvassa tuntuva nousu.

Pohjoismaisella mittakaavalla Ruotsin naisten puolivälieräpaikka on huomattava. Viimeksi EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon ovat päässeet Suomen miehet vuonna 2013.

Lentopallon naisten EM-kisoissa 2021 Suomen ottelut päättyivät jo tiistaina. Suomi voitti yhden lohko-ottelun ja sijoittuu todennäköisesti 18:nneksi.

Lentopallon EM-kisojen neljännesvälierät jatkuvat sunnuntaina.

Lentopallon naisten EM-kisat 2021, neljännesvälierät

Ottelut pelataan 28.–30.8.

Turkki-Tshekki
Puola-Ukraina

Serbia-Unkari
Kroatia-Ranska

Bulgaria-Ruotsi 2-3
Alankomaat-Saksa 3-1

Italia-Belgia
Venäjä – Valko-Venäjä