EM-lentopallo: Suomi voittoon väkevällä esityksellä

Kuva: CEV.eu

Suomen miehet ovat avanneet voitokkaasti lentopallon EM-kisoissa 2021.

Kisojen avauspäivänä keskiviikkona Suomi voitti Pohjois-Makedonian erin 3-1. Ottelu pelattiin Tampereella.

Voittoerät menivät Joel Banksin valmentamalle kotijoukkueelle pistein 25-20, 25-15 ja 25-22. Pohjois-Makedonia taisteli kolmannen erän hyväkseen 26-24.

Suomen avauskokoonpanossa pelasivat passari Eemi Tervaportti, hakkuri Urpo Sivula, yleispelaajat Antti Ronkainen ja Sakari Mäkinen, keskitorjujat Tommi Siirilä ja Sauli Sinkkonen sekä libero Lauri Kerminen.

Suurimman osan ottelusta Suomi pelasi väkevää lentopalloa. Vaikeilla aloitussyötöillä vastustaja – etenkin pelätty hakkuri Nikola Gjorgiev – pystyttiin pitämään loitolla ratkaisupaikoista. Torjunta ja kenttäpuolustus sujuivat mallikkaasti. Toisaalta aloitussyötön vastaanottoon jäi toivomisen varaa.

Pohjois-Makedonia tehtaili virheitä kahdessa ensimmäisessä erässä. Kun joukkue löysi varmemman tason, tuli kamppailusta lopulta tasaväkinen.

Sivula esitti parastaan vuosiin. Kokenut hakkuri oli ajoittain täysin pitelemätön. Hän teki ottelun ahkerimana 25 pistettä ja päätti hyökkäyksistään peräti 61 prosenttia pisteeseen.

– Tämä oli tärkeä voitto. Emme olleet pelanneet yhdessä pitkään aikaan, ja harjoitusotteluitakin oli alla vain kolme. Ihan spesiaalia saada pelata kotiyleisön edessä, tuntuu uskomattomalta. Meillä on täältä monia hienoja muistoja muun muassa Maailmanliigasta. Suomalaiset fanit ovat loistavia, Sivula kommentoi tuoreeltaan.

– Päätavoitteemme on nauttia pelaamisesta ja ilmapiiristä, koska kotiyleisön eteen ei välttämättä pääse enää koskaan. Tietysti yritämme voittaa mahdollisimman paljon otteluita.

Mäkinen oli torjunnassa loistava (6 blokkipistettä), samoin viisi pinnaa verkon keskustasta poiminut Sinkkonen. Mäkinen ja Ronkainen paukuttelivat kolme ässää mieheen.

Selkeä voitto Pohjois-Makedoniasta on hyvä näyttö: Pohjois-Makedonia on parin viime vuoden sisään voittanut niin Slovenian kuin Turkin, ja se sijoittui menneenä kesänä Euroopan hopeisessa liigassa toiseksi.

Suomi jatkaa alkulohkotaivaltaan lauantaina ottelulla Espanjaa vastaan. Lohkossa pelaavat myös Venäjä, Alankomaat ja Turkki. Lohkon neljä parasta jatkavat pudotuspeleihin.

Lentopallon EM-kisoissa Pohjois-Eurooppa sai avauskunnian, sillä keskiviikon toista ottelua isännöi Viro. Viro taipui Tallinnassa Latvialle erin 1-3.

Alkulohkot pelataan Puolassa, Tshekissä, Virossa ja Suomessa. Puola ja Tshekki isännöivät pudotuspelit.

Lentopallon naisten EM-kisoissa Italia otti kolmantena joukkueena paikan välieriin. Italia kaatoi Venäjän erin 3-0 ja kohtaa semifinaaleissa Alankomaat. Turkin välierävastustaja selviää viimeisessä puolivälierässä Serbia-Ranska.