Sammelvuolla 207-senttinen hakkuriratkaisu, mutta sekään ei pelastanut sokkitappiolta

Kuva: CEV.eu

Tuomas Sammelvuon valmentamalta Venäjältä lentopallon EM-kisat alkoivat yllättävällä tappiolla.

Turkki kaatoi Venäjän erin 3-1. Tampereella käydyssä ottelussa erät päättyivät pistein 29-27, 16-25, 25-21 ja 25-19.

Tampereella pelattavassa alkulohkossa kamppailee luonnollisesti myös Suomi.

Kisojen alla tuli hieman parranpärinää siitä, että Venäjä ei lähtenyt turnaukseen aivan tunnetuimmalla miehistöllään. Nimekkäin poissaolija on huippuhakkuri Maksim Mihailov. Hän kuului olympialaisissa ROC:n parhaisiin pelaajiin. ROC saavutti Tokiossa hopeaa.

Myös toinen kovan luokan hakkuri, Viktor Poletajev, on poissa vahvuudesta. Vasuri muistetaan Sammelvuon valmentamista seurajoukkueista: Kuzbass Kemerovosta ja Pietarin Zenitistä. Venäjän varsinaiset hakkurit EM-kentille ovat Fjoror Voronkov ja Kirill Klets.

Torstaina Sammelvuo komensi hakkuriksi kuitenkin Egor Kliukan, joka tunnetaan paremmin yleispelaajana. Kliuka, jolla on mittaa 207 senttimetriä, hoiteli tehtävänsä mallikelpoisesti. Hän kirjautti 20 pistettä.

Venäjän pelaamisesta puuttui paras intensiteetti, mutta samaa ei voi sanoa Turkista. Vaaralliseksi tiedetty Turkki ylitti odotukset ja pelasi varsin rohkeaa lentopalloa. Ramazan Efe Mandiraci ja Adis Lagumdzija paukuttelivat 19 pistettä mieheen. Hyökkäyspaikat tarjoili passari Murat Yenipazar.

– Tämä oli vasta alkua, joten ei ole paljon sanottavaa. Uskon, että parannamme vielä päivä päivältä. Olihan tämä iso ottelu, koska vastustaja pelasi olympiafinaalissa. Meillä pysyi paketti kasassa ja noudatimme pelisuunnitelmaa, Yenipazar kommentoi.

Puolassa pelattavassa alkulohkossa Ukraina aloitti näyttävällä voitolla. Suomenkin kentiltä tutun Ugis Krastinsin valmentama Ukraina nousi 1-2-tappiolta 3-2-voittoon. Ratkaisuerä päättyi pistein 15-6.

Suomi avasi kisataipaleensa mallikkaalla esityksellä keskiviikkona. Hyvin taistellut Pohjois-Makedonia taipui erin 3-1. Lauantaina Suomi pelaa Espanjaa vastaan.

Lentopallon naisten EM-kisoissa ovat neljä parasta selvillä. Perjantaiset välieräottelut ovat Serbia-Turkki ja Italia-Alankomaat. Välierät ja mitaliottelut kamppaillaan Belgardissa.